Dieta FODMAP w leczeniu SIBO
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
14-01-2023
Przerost bakteryjny SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) to pojawienie się i rozrost w jelicie cienkim bakterii, które fizjologicznie w…
10 zasad diety wegańskiej
01-10-2022
Właściwie skomponowana dieta roślinna uznawana jest za jeden z najzdrowszych modeli żywienia. Bogactwo antyoksydantów, witamin i minerałów korzystnie…
Skażone ryby – śmiertelne zagrożenie
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
12-08-2022
Docierają do nas niepokojące informacje na temat skażenia rzeki Odry rtęcią. Miejmy nadzieję, że informacje te nie zostaną potwierdzone, gdyż…
Dietoterapia w endometriozie
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
02-08-2022
Współczesne warunki środowiskowe takie jak: zanieczyszczenia środowiska, nieprawidłowa dieta bogata w duże ilości cukrów prostych i dodatków…
Na kryształki najlepsza witamina C i wiśnie
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
14-07-2022
Nieprawidłowy styl życia, nadmierne spożywanie alkoholu czy niewłaściwa dieta bogata w żywność wysoko przetworzoną, prowadzić mogą do wielu chorób o…
Zespół jelita drażliwego – czy na pewno?
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
06-03-2022
Zespół Jelita Drażliwego jest obecnie jedną z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego. Jak wiadomo etiopatogeneza wielu zaburzeń…
Selen dla odporności i tarczycy
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
01-03-2022
Selen na stres Pierwiastkiem, który pełni szczególną rolę w kształtowaniu odpowiedzi immunologicznej jest selen. Jest on naturalnym antyoksydantem,…
Dieta przeciwzapalna HIT w łuszczycy
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
25-01-2022
Łuszczyca, choroba z autoagresji Łuszczyca jest to jedna z najczęściej występujących chorób skóry. W ostatnich latach…
Dieta HIT w Hashimoto
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
28-12-2021
Choroba Hashimoto Choroba Hashimoto uznana jest za najbardziej powszechną, przewlekłą chorobę o podłożu autoimmunologicznym. U ponad 90% pacjentów…
Magnez, a insulinooporność
29-11-2021
MAGNEZ, A INSULINOOPORNOŚĆ Insulinooporne! Dbacie o utrzymanie właściwego poziomu magnezu w organizmie? Magnez odgrywa ważną rolę w metabolizmie…
Dieta w chorobach tarczycy
27-11-2021
Choroby tarczycy Choroby tarczycy dotykają coraz więcej osób. Według statystyk zaburzenia pracy gruczołu tarczowego mogą dotykać aż 20% Polaków,…
Dlaczego warto jeść jabłka?
28-09-2021
Dlaczego warto jeść jabłka? Jabłka to owoce, które zdecydowanie najczęściej pojawiają się w naszej diecie. O popularności tych owoców świadczy…
Dyniowa zupa krem z imbirem
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
26-09-2021
Dyniowa zupa krem z imbirem Składniki na zupę: Dynia piżmowa ( 1 średnia sztuka) Mleczko kokosowe ( 1 puszka) Pasta curry ( 1/3 sztuki) Kurczak 300g…
Dynia w diecie antyhistaminowej HIT
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
26-09-2021
Sezon na dynię właśnie się rozpoczął, choć trzeba przyznać, że spożycie tego warzywa w naszym kraju jest nadal stosunkowo niewielkie. Dynia…
Nietolerancja Histaminy – HIT
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
27-08-2021
Nietolerancja histaminy HIT ( Histamine Intolerance) Nietolerancje pokarmowe są coraz częściej diagnozowane wśród dorosłych. Choć uznaje się, że…
Zasady zdrowego grillowania
25-06-2021
Przyszło lato, zbliżają się wakacje, więc sezon grillowy czas rozpocząć! Przedstawiamy zasady zdrowego grillowania! I tu zaczynają pojawiać się…
W sezonie jedz truskawki, no chyba, że…
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
14-06-2021
Właśnie rozpoczyna się sezon na jedne z najsmaczniejszych owoców! Truskawki! W okresie wiosenno-letnim powinniśmy sięgać po nie w zasadzie…
Sałatka caprese z olejem rydzowym – przepis
08-06-2021
Sałatka caprese z olejem rydzowym! Pychota! Składniki: kulka mozzarelli garść pomidorków koktajlowych kilka lisków bazylii sól i pieprz olej……
Sałatka z jajkiem i burakiem – przepis
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
07-06-2021
Sałatka z jajkiem i burakiem - pyszne i zdrowe danie! Składniki: roszponka/rukola/mix sałat burak pieczony lub parowany jajko kiełki nasiona…
Keto śniadanie – przepis
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
02-06-2021
Przepis na keto śniadanie, czyli pyszny omlet z guacamole. Sposób przygotowania: Ubij białka na sztywną masę, dodaj żółtka, mąki, proszek i przypraw…
Pudding chia z leśnymi owocami
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
27-05-2021
Przepis na pudding chia z owocami leśnymi, czyli zdrowy i wartościowy deser, który może wzbogacić Twoją dietę! Sposób przygotowania: Owoce zblenduj z…
Sałatka z komosy ryżowej ze szparagami – przepis
26-05-2021
Sałatka z komosy ryżowej ze szparagami to pyszne sezonowe danie! Składniki: Komosa ryżowa - 4 łyżki Szparagi zielone - 4 sztuki Rzodkiewka - 4…
Owsianka z melonem – przepis
24-05-2021
Słoneczna owsianka z melonem - pyszny przepis: Składniki: płatki owsiane - 4 łyżki jogurt kokosowy - 1 opakowanie 160g melon - 60g migdały - jedna…
Komosa ryżowa – cudowne pseudozboże
10-05-2021
Komosa ryżowa (quinoa, ryż peruwiański) pochodzi z górzystych terenów Ameryki Południowej, a jej początki sięgają nawet 3000 lat p.n.e. W Polsce…
Kilka sposobów na dobry nastrój w pracy
30-10-2020
Kiedy jesteśmy w ciągłym biegu, przytłoczeni obowiązkami i mamy kolejne listy zadań do odhaczenia to prawdopodobnie, nie zastanawiamy się nawet nad…
Piwo zdrowsze od wina?
28-06-2020
Popularna myśl Platona brzmi : „Mądrym człowiekiem był ten, który wynalazł piwo”. Wszak wielu z nas darzy ten złoty napój ogromną sympatią, a…
Alergia pokarmowa
10-06-2020
Czy wiesz że… Alergia pokarmowa IgE-zależna to natychmiastowa i często gwałtowna reakcja naszego organizmu na obecność antygenu. Najczęściej…
Dieta ketogenna w redukcji wagi
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
03-05-2020
Dieta keto w redukcji wagi. W ostatnim czasie, w kontekście redukcji zbędnych kilogramów, dużo mówi się o diecie ketogennej. Dieta ta polega na…
Właściwości lecznicze imbiru
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
26-01-2020
Sezon jesienno-zimowy to czas wzmożonych zachorowań i licznych infekcji. Zarówno w trakcie choroby, jak i w profilaktyce bardzo istotne jest…
Czujesz zmęczenie? Masz chorą tarczycę? Zaplanuj urlop nad Bałtykiem
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
29-07-2019
Zaplanuj urlop nad Bałtykiem, czyli jod i jego właściwości W ostatnich latach kurorty nad Bałtykiem cieszą się sporą popularnością. Od kilku lat…
Krem z zielonych warzyw z pulpetami
30-06-2019
Sposób przygotowania: krem z zielonych warzyw z pulpetami. Zielone warzywa opłucz. Cukinię i łodygi selera pokrój w dużą kostkę i gotuj do miękkości…
Indyk w sosie curry z ryżem
08-04-2019
Sposób przygotowania: Indyk w sosie curry z ryżem. Pierś z indyka pokój na kawałki o wielkości około 2 cm. Czosnek i szalotkę posiekaj, a paprykę…
Dieta na stres
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
10-12-2018
Nieprawidłowy styl życia, nadmierne spożywanie alkoholu czy niewłaściwa dieta bogata w żywność wysoko przetworzoną, prowadzą do wielu niekorzystnych…
Chcecie być rodzicami? Jedzcie pomidory!
17-10-2018
Zawarty w pomidorach likopen znany jest głównie ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. W ostatnich latach lepiej poznano także jego korzystny…
Makaron w sosie pomidorowym
08-10-2018
Makaron w sosie pomidorowym to pyszne i szybkie danie! Sposób przygotowania Ugotuj makaron. Rozgrzej patelnię z olejem i podsmaż cebulę, czosnek i…
Woda – źródło życia
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
01-08-2018
Niedostarczanie płynów do ustroju stanowi istotne zagrożenie dla zdrowia i życia. Bez wody po prostu nie możemy żyć! Z punktu widzenia samego…
Cukrzyca ciążowa – co powinna jeść przyszła mama?
21-06-2018
Cukrzyca ciążowa - do głównych czynników ryzyka jej rozwoju zaliczamy przede wszystkim insulinooporność przed ciążą, otyłość oraz dodatni wywiad…
Gen MTHFR, trombofilia, insulinooporność. Wspólny mianownik – niepłodność
29-05-2018
Długotrwałe, bezskuteczne starania o dziecko lub niepowodzenia położnicze, zawsze powinny skłonić pary do głębszej analizy swojego stanu zdrowia i…
Bezglutenowe gofry
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
21-05-2018
Bezglutenowe gofry to smaczne i proste danie! Sposób przygotowania Mąki przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą, cukrem i solą. Masło rozpuść. Białko…
Granola z owocami i jogurtem
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
21-05-2018
Granola z owocami i jogurtem Sposób przygotowania Płatki owsiane wymieszaj wraz z orzechami, rodzynkami i miodem. Zapiekaj w piekarniku na złoty…
Jaja sadzone z boczkiem
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
21-05-2018
Jaja sadzone z boczkiem Sposób przygotowania Rozgrzej masło na patelni wbij jajka i smaż, aż białko się zetnie. Boczek pokrój w kosteczkę i upraż.…
Kasza gryczana z bitkami wołowymi
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
21-05-2018
Sposób przygotowania Wlej olej na patelnię. Na rogrzanej patelni ułóż pokrojone w cienkie plastry mięso. Chwilę podsmaż, dodaj pokrojoną cebulkę i…
Sardynki z sałatką z komosy
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
21-05-2018
Sardynki z sałatką z komosy Sposób przygotowania Ugotuj komosę. Pokrój warzywa i wymieszaj z komosą i oliwą, dodaj ulubione zioła i przyprawy.…
Wywiad dla portalu BeautyBag
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
30-04-2018
Czy letnia dieta powinna różnić się od zimowej? Aby nasz codzienna dieta była zdrowa i urozmaicona powinna charakteryzować się również sezonowością.…
Serce jak dzwon
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
30-04-2018
Stan naszego serca i jego odpowiednie dotlenienie zależy przede wszystkim od stanu naczyń krwionośnych. Długotrwały stres, nadmiar używek tj.:…
Detoks na wiosnę
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
30-04-2018
Każdy z nas na co dzień narażony jest na czynniki środowiskowe tj.: chemia gospodarcza, pestycydy z żywności, zanieczyszczenia środowiska, nadmierny…
Witamina D3 dla zdrowia
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
30-04-2018
Pragniesz uniknąć jesienno-zimowej depresji? Chcesz mieć mocne kości i zęby? Dbasz o swoje zdrowie i o zdrowie swoich jelit? Witamina D3 - nie…
Pasożyty
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
30-04-2018
Pasożyty człowieka prawdopodobnie pochodzą od pasożytów zwierząt, a część z nich nadal i u nich występuje. Niektóre pasożyty wyodrębniły się…
Osteoporoza – co jeść, co suplementować?
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
30-04-2018
Oczywiście w ciągu całego naszego życia w układzie kostnym zachodzą dynamiczne zmiany, chociażby po to, aby nasz szkielet mógł podlegać naprawom po…
Gruszka aligatora, czyli kilka słów o Awokado.
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
30-04-2018
Owoc ten zawiera mnóstwo wartości odżywczych wspomagających nasz organizm. Zawartość węglowodanów to zaledwie 0,4g na 1dag, przy czym tłuszcze omega…
Dieta przy antybiotykoterapii
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
30-04-2018
Kiedy koniecznym staje się wdrożenie antybiotykoterapii powinniśmy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Na czas leczenia powinniśmy zrezygnować ze…
Homocysteina – czy należy jej się bać?
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
28-04-2018
Zarówno warunki środowiskowe, uwarunkowania genetyczne, jak i nasz styl życia wpływać mogą na stężenia homocysteiny, która długotrwale podwyższona…
Jedzenie jak narkotyk – zespół BED ujmowany w kategoriach uzależnienia
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
28-04-2018
Napadowe objadanie się postrzegane jako częściowa lub całkowita utrata kontroli nad jedzeniem ujmowana jest obecnie jako jeden z poważniejszych…
Zespół Jelita Drażliwego czy na pewno?
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
24-04-2018
W naszym układzie pokarmowym żyje ponad 1000 gatunków mikroorganizmów, które ważą łącznie ok. 2 kilogramów. Oczywiście ilość tych żywych organizmów…
Zapiekane awokado
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
23-04-2018
Zapiekane awokado Sposób przygotowania Przekrój awokado na pół. Wydrąż środek tak aby zmieściło się jajko. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Oddziel…
Zupa kalafiorowa z koperkiem
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
23-04-2018
Zupa kalafiorowa z koperkiem Sposób przygotowania Do garnka wrzuć masło oraz czosnek, chwilę podsmaż. Dodaj mięso i przyprawy ( liść laurowy,…
Pasta jajeczna z makrelą
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
23-04-2018
Pasta jajeczna z makrelą Sposób przygotowania Ugotuj jajka. Pokrój w kostkę. Zetrzyj na tarce ogórka lub pokrój w kosteczkę. Posiekaj szczypiorek…
Pieczona ryba
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
23-04-2018
Pieczona ryba Sposób przygotowania Oczyść rybę. Przypraw. Pomidorki przekrój na pół. W naczyniu żaroodpornym wyłóż pergamin. Na pergaminie ułóż rybę,…
Placki ziemniaczano-cukiniowe
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
23-04-2018
Placki ziemniaczano-cukiniowe to pyszny i prosty przepis. Sposób przygotowania Cukinię tarkuj na grubych okach, przypraw solą i pieprzem. Po chwili…
Szaszłyki z ananasem i kurkumą
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
23-04-2018
Szaszłyki z ananasem i kurkumą to propozycja na dziś! Mięso, cebulę oraz ananasa pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki z kurkumą sokiem z…
Zupa krem z dyni
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
23-04-2018
Delikatna i smaczna zupa krem z dyni to świetna propozycja na jesień! Sposób przygotowania Warzywa obierz i umyj. Możesz użyć dyni mrożonej. Przełóż…
Baton mocy
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
18-04-2018
Baton mocy Sposób przygotowania Zalej figi ciepłą wodą i odstaw na ok 2 godziny. Ugotuj kaszę jaglaną w dwóch szklankach wody. Ugotuj mak w…
Bezglutenowy żurek
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
18-04-2018
Nie możesz spożywać glutenu? Mamy coś dla Ciebie! Bezglutenowy żurek to prosta i smaczna propozycja na każdy dzień! Sposób przygotowania zakwasu…
Kasza jaglana z sosem pomidorowym i cieciorką
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
18-04-2018
Kasza jaglana z sosem pomidorowym i cieciorką to pyszne danie, które jest zdrowe i syte! Sposób przygotowania Zalej figi ciepłą wodą i odstaw na ok 2…
Koktajl o niskim indeksie glikemicznym
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
18-04-2018
Koktajl o niskim indeksie glikemicznym to fantastyczny sposób na przemycenie solidnej porcji witamin i minerałów. Z racji dużej zawartości…
Pasta jajeczna w wersji FIT
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
18-04-2018
Pasta jajeczna w wersji FIT Sposób przygotowania Ugotuj jajko. Rybę obierz z ości. Pokrój jajko w kosteczkę, wymieszaj z rybą. Dodaj pozostałe…
Candida – niebezpieczny przeciwnik
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
24-03-2018
Candida (np candida krusei) jest to rodzaj grzybów należący do rzędu drożdżakowców (Saccharomycetales), który kolonizuje błony śluzowe i skórę…
Pasta z cieciorki
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
17-03-2018
Cieciorka posiada liczne właściwości zdrowotne, zawiera dużo białka i błonnika. Dlatego prezentujemy wam nowy przepis! Pasta z cieciorki. Sposób…
Sałatka z awokado
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
24-02-2018
Kochasz warzywa? Sałatka z awokado z pewnością Ci posmakuje! Sposób przygotowania Składniki awokado 70g, (½ sztuki) jajko 100g, (2 sztuki) oliwki…
Kwas foliowy w diecie przyszłej mamy
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
13-02-2018
Jedną z najważniejszych witamin w diecie przyszłej mamy z pewnością jest witamina B9, czyli kwas foliowy, który bierze czynny udział między innymi w…
Rozgrzewający bulion w wersji FIT
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
07-01-2018
Rozgrzewający bulion w wersji FIT to świetny przepis dla osób na diecie! Sposób przygotowania Wlej wodę do garnka, dodaj mięso i zagotuj. Warzywa…
Zupa grzybowa z suszonych borowików
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
23-12-2017
Lubisz grzyby? Grzyby zawierają sporo białka, błonnika, ale również witamin z B1, B2, C i E. Zupa grzybowa z suszonych borowików to smaczna i zdrowa…
KAC – wróg #1 – sposoby na kaca
01-12-2017
Jak uniknąć kaca? Sprawdź nasze sposoby na kaca! Jedyną 100% metodą uniknięcia kaca jest oczywiście abstynencja. Kac nie musi pojawić się u…
Pudding czekoladowy
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
20-11-2017
Czy deser może być jednocześnie zbilansowanym posiłkiem? Pudding czekoladowy to pyszny i zdrowy deser. Jak najbardziej! Poniżej dowód - czekoladowy…
Ryba w sosie pomidorowym
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
17-11-2017
Ryba w sosie pomidorowym to pyszne i syte danie na każdą okazję. Sposób przygotowania Składniki ryba o zwartym mięsie (dorsz lub miruna) (1 kg)…
Pudding z leśnymi owocami
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
15-11-2017
Pudding z leśnymi owocami to bardzo zdrowy deser na bazie mleka kokosowego! Sposób przygotowania: Owoce zblenduj z mlekiem kokosowym, ksylitolem i…
Pudding z tapioki z truskawkami
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
14-11-2017
Pudding z tapioki z truskawkami to zdrowe i pyszne danie. Sposób przygotowania Tapiokę zalej mlekiem kokosowym i odstaw na godzinę. Po upływie tego…
Bezglutenowy omlet
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
13-11-2017
Szybki i prosty przepis na niedzielny omlet bez cukru, glutenu, mleka oczywiście w towarzystwie najlepszego antyoksydanta. Sposób przygotowania Ubij…
Zielono Mi
przez mgr Aleksandra Majsnerowska
13-11-2017
Zielono Mi! Pyszne danie dla osób, które chcą wzbogacić swoją dietę o większą ilość warzyw. Sprawdź składniki! Składniki brokuł 100g, (3 różyczki)…