Bezglutenowe gofry to smaczne i proste danie!
Sposób przygotowania
Mąki przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą, cukrem i solą. Masło rozpuść.
Białko ubij na sztywną pianę. Sypki składniki wymieszaj z żółtkiem, masłem i napojem. Zmiksuj. Mase delikatnie połącz z ubitym białkiem.
Ciasto odstaw na około 10-15 minut.
Rozgrzej gofrownicę, wylewaj ciasto i piecz około 2-3 minuty. Bezglutenowe gofry gotowe! Więcej przepisów na naszym blogu.
Składniki
- mąka ryżowa 50 g, (5 łyżek)
- mąka z amarantusa 25g, (2 łyżki)
- mąka ziemniaczana 20g, (2 łyżki)
- proszek do pieczenia (bezglutenowy) 10g, (1 łyżka)
- soda 5g, (1 łyżeczka)
- szczypta sody i soli,
- ksylitol 7g, (1 łyżeczka)
- jajko kurze 60g, (1 sztuka)
- napój kokosowy, migdałowy lub ryżowy 125 ml, (½ szkalnki)
- masło ekstra 20g, (2 łyżki)