Każdy z nas na co dzień narażony jest na czynniki środowiskowe tj.: chemia gospodarcza, pestycydy z żywności, zanieczyszczenia środowiska, nadmierny stres czy nadmierna podaż leków, które miewają często toksyczny wpływ na nasze ciało. Aby wspomóc na wiosnę nasz organizm możemy sięgnąć po detoks, a dokładniej dietę oczyszczającą, dzięki której zyskamy jeszcze więcej siły i energii.

Dieta w detoksie

Zdrowa dieta powinna obfitować w produkty o odczynie zasadotwórczym, czyli w duże ilości warzyw i owoców. Zanim pojawią się pierwsze nowalijki i produkty sezonowe sięgajmy po mrożonki i pomyślmy o wprowadzeniu większej ilości kiszonek, które zapewnią naszym jelitom wsparcie w postaci dobrych probiotyków. Pamiętajmy, że nie tylko w sezonie możemy w warunkach domowych siać nasiona i kiełki. Rzeżucha jest świetną porcją zdrowia, a nie tylko dekoracją wielkanocną i zdecydowanie częściej powinna gościć na naszych talerzach. Do warzyw o wysokiej zawartości antyoksydantów zalicza się z kolei czosnek, cebulę, pietruszkę, kapustę i szpinak.

Co i ile pić?

Pamiętajmy o odpowiedniej podaży płynów, a przede wszystkim o wodzie mineralnej, dzięki której możemy szybciej oczyścić z organizm toksyn. Odpowiednie nawodnienie zapewni nam wysoką wapnia, magnezu czy potasu. Ograniczmy spożycie dużej ilości kawy, ciemnych herbat na rzecz naparów ziołowych, świeżych soków z owoców i warzyw. Na drugie śniadanie proponuje wypić koktajl z owoców z dodatkiem niewielkiej ilości zdrowych tłuszczów tj. olej lniany, awokado. Warto do koktajli dorzucić zielone liście szpinaku, jarmużu, natki pietruszki.

Czerwone na zdrowie

Ciemnoczerwone owoce to największe źródło naturalnych antyoksydantów zatem pamiętajmy o systematycznym spożywaniu wiśni, porzeczek, żurawiny, aronii, malin, czerwonych winogron czy jagód. Im ciemniejsze owoce, tym większe stężenia flawonoidów. Substancje zawarte w czerwonych wpływają na poprawę krążenia, zwiększając przepływ krwi. Poza tym ciemnoczerwone owoce stanowią bogate źródło witaminy C, a ta chroni nas przede wszystkim przed infekcjami. W sezonie jesienno-zimowych mamy ograniczony dostęp do owoców i warzyw więc korzystajmy z mrożonek i domowych przetworów.

Detoks – głodówka

Istnieje wiele propozycji diet detoksykujących trwających od kilku do kilkunastu dni. Dłuższe niskokaloryczne interwencje zdecydowanie powinny być konsultowane ze specjalistą. Uznaje się ,że taki kilkudniowy detoks usprawni układ pokarmowy, przyspieszy perystaltykę jelit oraz dzięki błonnikowi zawartemu w owocach i warzywach dokarmi nasze bakterie jelitowe. Warto sięgnąć również po kuracje detoksykujące na bazie aloesu, który wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a przy stanowi ogromne bogactwo składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Dzięki zdrowej diecie będziemy mogli pożegnać się z zimowym zmęczeniem, bólami głowy, sennością, wysypkami skórnymi i wieloma dolegliwościami, których źródłem są nieprawidłowo funkcjonujące jelita.