Gruszka aligatora, czyli kilka słów o Awokado.


Anna Woźniak

Anna Woźniak

Absolwentka wydziału Prawa i Administracji, ukończyła dwa fakultety na Uniwersytecie Poznańskim. Współorganizatorka warsztatów pt. ”Stworzona do życia FIT”.

Awokado zwane smaczliwką lub gruszką aligatora, a nawet owocem maślanym ze względu na zawartość zdrowego tłuszczu.

Owoc ten zawiera mnóstwo wartości odżywczych wspomagających nasz organizm. Zawartość węglowodanów to zaledwie 0,4g na 1dag, przy czym tłuszcze omega 3 stanowią 23,5g, białko 1,9g. Smaczliwka ma w sobie mnóstwo witamin takich jak witamina A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy, sole mineralne (wapń, potas, miedź, fosfor). Nie zawiera cholesterolu ani sodu, więc dojrzały owoc awokado może posłużyć nam jako substytut masła.

Zatem jaki wpływ ma awokado na nasze zdrowie?

Po pierwsze wpływa na nasz mózg oraz układ nerwowy. Awokado zawiera, wspomniane już wcześniej, kwasy Omega-3 oraz witaminę E, dzięki nim pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera. Regularne spożywanie awokado usprawnia funkcjonowanie mózgu, zwiększa pamięć i koncentrację. Dzięki z dobroczynnym kwasom tłuszczowym zapobiega lub odwraca insulinooporność, zapobiega skokom poziomu cukru we krwi. Zawarte w owocach fitoskładniki pozwalają na obniżenie ciśnienia krwi, a także obniżenie poziomu złego cholesterolu, dlatego też spożywanie awokado zaleca się również w profilaktyce chorób serca. Awokado zawiera też sporo potasu, który reguluje gospodarkę elektrolitową i warunkuje prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.

Zawarta w „Smaczliwce” luteina ma ogromne znaczenie antyoksydacyjne dla naszych oczu, zapobiegać zaćmie oraz zwyrodnieniom plamki żółtej.

W awokado znajduje się glutation (król antyoksydantów). Stanowi on wsparcie dla pracy wątroby i układu nerwowego, odpowiada też za wytwarzanie innych antyoksydantów. Glutation poprawia też wydajność układu immunologicznego, zwiększając odporność na czynniki chorobotwórcze. Awokado polecane jest w dietach odchudzających gdyż zawarte w nim tłuszcze poprawiają nasz metabolizm co wykazały liczne badania.

„Owoc aligatora” jest bogaty w kwas foliowy, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu oraz inne narządy, więc przyszłe mamy powinny wzbogacić swoją codzienną dietę o naturalne produkty, które zawierają kwas foliowy. Awokado zawiera mnóstwo enzymów i składników odżywczych, które wpływają na prawidłową pracę układu pokarmowego, zmniejszają stany zapalne w żołądku. Jedząc smaczliwkę, chronisz się przed występowaniem wrzodów żołądka, wzdęć, biegunek czy zaparć. Awokado korzystnie wpływa także na wchłanianie cennych substancji odżywczych w jelitach.