Krem z zielonych warzyw z pulpetami


mgr Katarzyna Nowak

mgr Katarzyna Nowak

W FoodMed Centrum prowadzi dział dietetyki klinicznej. Z wykształcenia dietetyk kliniczny, biotechnolog i edukator w cukrzycy.

Bądź na bieżącoZapisz się i otrzymuj jako pierwsza informacje o nowych wpisach i nowościach z Foodmed Centrum. Jesteśmy dla Ciebie i dzielimy się z Tobą cenną wiedzą z zakresu odżywiania i zdrowia.  Przygotowujemy dla Ciebie też dużo fajnych darmowych materiałów, z których skorzystasz w codziennym życiu. A parę chwil po zapisie otrzymasz całkowicie za darmo...

Sposób przygotowania

Zielone warzywa opłucz. Cukinię i łodygi selera pokrój w dużą kostkę i gotuj do miękkości z przyprawami (sól, pieprz, ulubione zioła).
Ugotowane warzywa zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku.

Mieloną pierś z indyka dopraw solą, pieprzem oraz posiekaną bazylią. Opcjonalnie możesz dodać niewielką ilość czosnku. Tak doprawione mięso wymieszaj z olejem i uformuj z niego pulpety.

Pulpety upiecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 20-25 minut.

W międzyczasie ugotuj ryż.
Zupę krem zjedz z ugotowanym ryżem i bazyliowymi pulpetami.

Ilość porcji

1

Wartość kaloryczna

511kcal

Białko

37,3g

Tłuszcze

12,1g

Węglowodany

55g

Składniki

  • cukinia -150g
  • pierś z indyka (mielona) -150g
  • seler naciowy – 2 łodygi (90g)
  • ryż basmati – 4 łyżki
  • jarmuż – 2 garści (ok 50g)
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • bazylia – kilka listków