MAGNEZ, A INSULINOOPORNOŚĆ

Insulinooporne! Dbacie o utrzymanie właściwego poziomu magnezu w organizmie?

➡️ Magnez odgrywa ważną rolę w metabolizmie glukozy i wrażliwości na działanie insuliny. Niski poziom magnezu może utrudniać reakcje wielu enzymów związanych z metabolizmem glukozy, a także funkcje receptora insuliny i tym samym zmniejszać wrażliwość na działanie insuliny.

➡️ Niedobór magnezu może zwiększać ryzyko występowania przewlekłych powikłań cukrzycy takich jak retinopatia, nefropatia, neuropatia.

➡️ Dzienna podaż magnezu powinna wynosić około 300-400mg.

➡️ Suplementacja magnezem może ułatwiać metaboliczną kontrolę cukrzycy.

➡️ Coraz częściej mówi się o rutynowym oznaczaniu poziomu magnezu u chorych na cukrzycę, a także w grupach ryzyka dla występowania insulinooporności i zaburzeń metabolizmu glukozy?

➡️ Przyczyną odchyleń od stanu prawidłowego jest najczęściej nieadekwatne dostarczanie magnezu do organizmu.

➡️ Do najlepszych źródeł magnezu zaliczamy:

▪️zboża i przetwory zbożowe, przede wszystkim płatki owsiane, brązowy ryż, kaszę gryczaną, jaglaną, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo,

▪️ pestki dyni, migdały, orzechy laskowe

▪️ suche nasiona roślin strączkowych, przede wszystkim soczewicę, fasolę czerwoną, groch

▪️ kakao oraz gorzką czekoladę Co ciekawe, cennym źródłem magnezu w diecie może być także woda o średnim i wysokim stopniu mineralizacji.

➡️ Przy większych niedoborach konieczne jest uzupełnianie farmakologiczne.