Przepisy kulinarne
Bezglutenowe gofry
Bezglutenowe gofry to smaczne i proste danie!
Sposób przygotowania
Mąki przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą, cukrem i solą. Masło rozpuść.
Białko ubij na sztywną pianę. Sypki składniki wymieszaj z żółtkiem, masłem i napojem. Zmiksuj. Mase delikatnie połącz z ubitym białkiem.
Ciasto odstaw na około 10-15 minut.
Rozgrzej gofrownicę, wylewaj ciasto i piecz około 2-3 minuty. Bezglutenowe gofry gotowe! Więcej przepisów na naszym blogu.
Składniki
- mąka ryżowa 50 g, (5 łyżek)
- mąka z amarantusa 25g, (2 łyżki)
- mąka ziemniaczana 20g, (2 łyżki)
- proszek do pieczenia (bezglutenowy) 10g, (1 łyżka)
- soda 5g, (1 łyżeczka)
- szczypta sody i soli,
- ksylitol 7g, (1 łyżeczka)
- jajko kurze 60g, (1 sztuka)
- napój kokosowy, migdałowy lub ryżowy 125 ml, (½ szkalnki)
- masło ekstra 20g, (2 łyżki)
Granola z owocami i jogurtem
Granola z owocami i jogurtem
Sposób przygotowania
Płatki owsiane wymieszaj wraz z orzechami, rodzynkami i miodem.
Zapiekaj w piekarniku na złoty kolor.
Granolę jedz z jogurtem i owocami.
Możesz przygotować większą ilość granoli. Granola z owocami gotowa do podania! Przechowuj ją w słoiku z suchym i ciemnym miejscu. Więcej przepisów na naszym blogu.
Składniki
- jogurt naturalny 100g, (9 łyżek)
- borówki 20g, (2 łyżki)
Składniki na granolę
- płatki owsiane 45g, (4 łyżki)
- płatki migdałowe 20g, (2 łyżki)
- pestki dyni 10g, (1 łyżka)
- nasiona słonecznika 10g, ( 1 łyżka)
- miód pszczeli lub syrop klonowy 15g, (1 łyżka)
Kasza gryczana z bitkami wołowymi
Sposób przygotowania
Wlej olej na patelnię. Na rogrzanej patelni ułóż pokrojone w cienkie plastry mięso.
Chwilę podsmaż, dodaj pokrojoną cebulkę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso wołowe pod koniec gotowania ponieważ uwczesne solenie sprawi, że mięso będzie twarde.
Podlej wodą i duś około 35 min. Do mięsa dodaj mąkę i szybkimi ruchami wymieszaj.
Zagotuj i poczekaj, aż zgęstnieje. Kasza gryczana z bitkami wołowymi gotowe do podania. Więcej przepisów na naszym blogu.
Składniki
- wołowina 100g,
- kasza gryczana niepalona 65g, (4 łyżki)
- cebula 25g, (1/4 sztuki)
- czosnek 5g, (1 ząbek)
- mąka ziemniaczana 6g, (1 łyżeczka)
- natka pietruszki 6g, (1 łyżeczka)
- olej rzepakowy 5g, (1 łyżeczka)
Zupa kalafiorowa z koperkiem
Zupa kalafiorowa z koperkiem
Sposób przygotowania
Do garnka wrzuć masło oraz czosnek, chwilę podsmaż. Dodaj mięso i przyprawy ( liść laurowy, tymianek, ziele angielskie), dolej wodę. Gotuj 15 minut.
W tym samym czasie umyj i obierz warzywa korzeniowe. Pokrój na mniejsze kawałki.
Dodaj do wywaru oraz dolej wodę tak aby przykrywała warzywa.
Gotuj około 15 min.
Do zupy dodaj kalafior. Zapraw zupę śmietaną. Pod koniec gotowania wsyp zielony groszek, natkę pietruszki oraz koperek. Zupa kalafiorowa gotowa do podania! Więcej przepisów na naszym blogu.
Składniki
- kalafior 150g, (3 różyczki)
- groszek zielony 15g, (1 łyżka)
- pierś z indyka 100g,
- czosnek 5g, (1 ząbek)
- śmietana 18g, (1 łyżka)
- masło esktra 5g, (1 łyżeczka)
- woda
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, liść laurowy
Placki ziemniaczano-cukiniowe
Placki ziemniaczano-cukiniowe to pyszny i prosty przepis.
Sposób przygotowania
Cukinię tarkuj na grubych okach, przypraw solą i pieprzem. Po chwili wyciśnij z niej wodę.
Dodaj tarkowanego, surowego ziemniaka i pozostałe składniki. Wymieszaj.
Całość smaż na małej ilość tłuszczu lub na patelni ceramicznej, beztłuszczowej. Placki ziemniaczano-cukiniowe podawaj na ciepło. Więcej przepisów na naszym blogu.
Składniki
- ziemniaki 140g, (2 sztuki)
- cukinia 100g, (1 mała sztuka)
- jajko kurze 56g, (1 sztuka)
- czosnek 5g, (1 ząbek)
- mąka gryczana 20g, (2 łyżki)
- olej rzepakowy 5g, (1 łyżeczka)
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Zupa krem z dyni
Delikatna i smaczna zupa krem z dyni to świetna propozycja na jesień!
Sposób przygotowania
Warzywa obierz i umyj. Możesz użyć dyni mrożonej. Przełóż warzywa do garnka, dolej odrobinę bulionu i duś ok. 15 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.
Dodaj przyprawy i masło. Wlej pozostały bulion i gotuj wszystko jeszcze 20 minut.
Całość zmiksuj na krem.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Posyp nimi gotową zupę krem. Zupa krem z dyni gotowa! Więcej przepisów na naszym blogu.
Składniki
- dynia 200
- marchewka 45g, (1 sztuka)
- pietruszka 20g, (½ sztuki)
- czosnek 5g, (1 ząbek)
- seler 60g, (1 plaster)
- cebula 25g, (¼ sztuki)
- migdały w płatkach 10g, (1 łyżka)
- natka pietruszki 6g, (1 łyżeczka)
- masło ekstra 5g, (1 łyżeczka)
- bulion warzywny 300ml, (1¼ szklanki)
- przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, rozmaryn, kurkuma, imbir
Pasta z cieciorki
Cieciorka posiada liczne właściwości zdrowotne, zawiera dużo białka i błonnika. Dlatego prezentujemy wam nowy przepis! Pasta z cieciorki.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę. Przypraw do smaku. Opcjonalnie do zielonego groszku możesz dodać do cieciorki suszone pomidory. Więcej przepisów na naszym blogu.
Składniki
- cieciorka konserwowa 100g, (1 szklanka)
- groszek zielony 65g, (2 łyżki)
- oliwa z oliwek 10g, (1 łyżka)
- czosnek 5g, (1 ząbek)
- przyprawy, zioła
- woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Bezglutenowy omlet
Szybki i prosty przepis na niedzielny omlet bez cukru, glutenu, mleka oczywiście w towarzystwie najlepszego antyoksydanta.
Sposób przygotowania
Ubij białka na sztywną pianę, dodaj żółtka, szczyptę soli, mąki, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszaj. Smaż. Omlet gotowy!
Składniki
- jajko 100g, (2 sztuki)
- mąka kokosowa 10g, (1 łyżka)
- mąka orzechowa 10g, (1 łyżka)
- masło orzechowe 20g, (1 łyżka)
- olej kokosowy do smażenia 10g, (1 łyżka)
- proszek do pieczenia 1g, (1 duża szczypta)
- granat (½ sztuki)
Więcej przepisów na naszym Blogu!