Przepisy kulinarne
Keto śniadanie - przepis
Przepis na keto śniadanie, czyli pyszny omlet z guacamole.
Sposób przygotowania:
Ubij białka na sztywną masę, dodaj żółtka, mąki, proszek i przypraw do smaku. Smaż na oleju kokosowym.
Składniki na placki
- jajko 100g, (2 sztuki)
- mąka kokosowa 10g, (1 łyżka)
- mąka orzechowa 10g, (1 łyżka)
- bezglutenowy proszek do pieczenia 1g, (⅓ łyżeczki)
- sól himalajska do smaku
- olej kokosowy 10g, (1 łyżka)
Składniki na guacamole
- awokado 70g, (½ sztuki)
- pomidor 90g, (½ sztuki)
- cebula szalotka 10g, (1 mała sztuka)
- sok z limonki, czosnek, przyprawy, zioła
Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!
Sałatka z komosy ryżowej ze szparagami - przepis
Sałatka z komosy ryżowej ze szparagami to pyszne sezonowe danie!
Składniki:
- Komosa ryżowa - 4 łyżki
Szparagi zielone - 4 sztuki
- Rzodkiewka - 4 sztuki
- Ser typu feta - 1 kawałek ok. 50g
- Świeże zioła - mięta, szczypiorek, kolendra, natka pietruszki w dowolnej ilości i konfiguracji
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Przygotowanie:
Komosę ugotuj na wodzie, szparagi podgotuj al dente. Rzodkiewkę i zioła drobno posiekaj. Szparagi pokrój pod kątem na plasterki, główki zostaw w całości. Komosę wymieszaj z warzywami, pokruszoną fetą i oliwą. Dopraw.
Smacznego!
Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!
Owsianka z melonem - przepis
Słoneczna owsianka z melonem - pyszny przepis:
Składniki:
- płatki owsiane - 4 łyżki
- jogurt kokosowy - 1 opakowanie 160g
- melon - 60g
- migdały - jedna garść
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalej jogurtem kokosowym, wymieszaj i odstaw na ok 30 minut do napęcznienia. Dodaj pokrojonego melona i migdały.
Owsiankę możesz przygotować także gotując wcześniej płatki na wodzie lub zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę do napęcznienia, a następnie dodać j
ogurt, owoc i migdały!
Możesz także przygotować taką owsiankę wieczorem i włożyć na noc do lodówki, a na drugi dzień cieszyć się pysznym daniem na śniadanie!
Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!
Krem z zielonych warzyw z pulpetami
Sposób przygotowania: krem z zielonych warzyw z pulpetami.
Zielone warzywa opłucz. Cukinię i łodygi selera pokrój w dużą kostkę i gotuj do miękkości z przyprawami (sól, pieprz, ulubione zioła).
Ugotowane warzywa zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku.
Mieloną pierś z indyka dopraw solą, pieprzem oraz posiekaną bazylią. Opcjonalnie możesz dodać niewielką ilość czosnku. Tak doprawione mięso wymieszaj z olejem i uformuj z niego pulpety.
Pulpety upiecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 20-25 minut.
W międzyczasie ugotuj ryż. Krem z zielonych warzyw gotowy!
Zupę krem zjedz z ugotowanym ryżem i bazyliowymi pulpetami.
Składniki
- cukinia -150g
- pierś z indyka (mielona) -150g
- seler naciowy - 2 łodygi (90g)
- ryż basmati - 4 łyżki
- jarmuż - 2 garści (ok 50g)
- olej rzepakowy - 1 łyżka
- bazylia - kilka listków
Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!
Bezglutenowe gofry
Bezglutenowe gofry to smaczne i proste danie!
Sposób przygotowania
Mąki przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą, cukrem i solą. Masło rozpuść.
Białko ubij na sztywną pianę. Sypki składniki wymieszaj z żółtkiem, masłem i napojem. Zmiksuj. Mase delikatnie połącz z ubitym białkiem.
Ciasto odstaw na około 10-15 minut.
Rozgrzej gofrownicę, wylewaj ciasto i piecz około 2-3 minuty. Bezglutenowe gofry gotowe! Więcej przepisów na naszym blogu.
Składniki
- mąka ryżowa 50 g, (5 łyżek)
- mąka z amarantusa 25g, (2 łyżki)
- mąka ziemniaczana 20g, (2 łyżki)
- proszek do pieczenia (bezglutenowy) 10g, (1 łyżka)
- soda 5g, (1 łyżeczka)
- szczypta sody i soli,
- ksylitol 7g, (1 łyżeczka)
- jajko kurze 60g, (1 sztuka)
- napój kokosowy, migdałowy lub ryżowy 125 ml, (½ szkalnki)
- masło ekstra 20g, (2 łyżki)
Granola z owocami i jogurtem
Granola z owocami i jogurtem
Sposób przygotowania
Płatki owsiane wymieszaj wraz z orzechami, rodzynkami i miodem.
Zapiekaj w piekarniku na złoty kolor.
Granolę jedz z jogurtem i owocami.
Możesz przygotować większą ilość granoli. Granola z owocami gotowa do podania! Przechowuj ją w słoiku z suchym i ciemnym miejscu. Więcej przepisów na naszym blogu.
Składniki
- jogurt naturalny 100g, (9 łyżek)
- borówki 20g, (2 łyżki)
Składniki na granolę
- płatki owsiane 45g, (4 łyżki)
- płatki migdałowe 20g, (2 łyżki)
- pestki dyni 10g, (1 łyżka)
- nasiona słonecznika 10g, ( 1 łyżka)
- miód pszczeli lub syrop klonowy 15g, (1 łyżka)
Kasza gryczana z bitkami wołowymi
Sposób przygotowania
Wlej olej na patelnię. Na rogrzanej patelni ułóż pokrojone w cienkie plastry mięso.
Chwilę podsmaż, dodaj pokrojoną cebulkę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso wołowe pod koniec gotowania ponieważ uwczesne solenie sprawi, że mięso będzie twarde.
Podlej wodą i duś około 35 min. Do mięsa dodaj mąkę i szybkimi ruchami wymieszaj.
Zagotuj i poczekaj, aż zgęstnieje. Kasza gryczana z bitkami wołowymi gotowe do podania. Więcej przepisów na naszym blogu.
Składniki
- wołowina 100g,
- kasza gryczana niepalona 65g, (4 łyżki)
- cebula 25g, (1/4 sztuki)
- czosnek 5g, (1 ząbek)
- mąka ziemniaczana 6g, (1 łyżeczka)
- natka pietruszki 6g, (1 łyżeczka)
- olej rzepakowy 5g, (1 łyżeczka)
Zupa kalafiorowa z koperkiem
Zupa kalafiorowa z koperkiem
Sposób przygotowania
Do garnka wrzuć masło oraz czosnek, chwilę podsmaż. Dodaj mięso i przyprawy ( liść laurowy, tymianek, ziele angielskie), dolej wodę. Gotuj 15 minut.
W tym samym czasie umyj i obierz warzywa korzeniowe. Pokrój na mniejsze kawałki.
Dodaj do wywaru oraz dolej wodę tak aby przykrywała warzywa.
Gotuj około 15 min.
Do zupy dodaj kalafior. Zapraw zupę śmietaną. Pod koniec gotowania wsyp zielony groszek, natkę pietruszki oraz koperek. Zupa kalafiorowa gotowa do podania! Więcej przepisów na naszym blogu.
Składniki
- kalafior 150g, (3 różyczki)
- groszek zielony 15g, (1 łyżka)
- pierś z indyka 100g,
- czosnek 5g, (1 ząbek)
- śmietana 18g, (1 łyżka)
- masło esktra 5g, (1 łyżeczka)
- woda
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, liść laurowy
Placki ziemniaczano-cukiniowe
Placki ziemniaczano-cukiniowe to pyszny i prosty przepis.
Sposób przygotowania
Cukinię tarkuj na grubych okach, przypraw solą i pieprzem. Po chwili wyciśnij z niej wodę.
Dodaj tarkowanego, surowego ziemniaka i pozostałe składniki. Wymieszaj.
Całość smaż na małej ilość tłuszczu lub na patelni ceramicznej, beztłuszczowej. Placki ziemniaczano-cukiniowe podawaj na ciepło. Więcej przepisów na naszym blogu.
Składniki
- ziemniaki 140g, (2 sztuki)
- cukinia 100g, (1 mała sztuka)
- jajko kurze 56g, (1 sztuka)
- czosnek 5g, (1 ząbek)
- mąka gryczana 20g, (2 łyżki)
- olej rzepakowy 5g, (1 łyżeczka)
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie