dyniowa zupa

Dyniowa zupa krem z imbirem

Dyniowa zupa krem z imbirem

Składniki na zupę:

Dynia piżmowa ( 1 średnia sztuka)

Mleczko kokosowe (  1 puszka)

Pasta curry ( 1/3 sztuki)

Kurczak 300g ( opcjonalnie kostka warzywna)

Przyprawy: sól,  pieprz, papryka słodka, papryka chili, suszona lub świeża kolendra, świeży imbir

Sposób przygotowania:  Zagotuj niewielką ilość osolonej wody. Dodaj mięso , pokrojoną w kostkę dynię, mleczko kokosowe, pastę curry oraz kolendrę. Gotuj przez godzinę pod przykryciem. Następnie zmiksuj na jednolitą masę oraz dopraw do smaku. Do zupy możesz dodać tarkowany imbir.

Smacznego!


Sałatka caprese

Sałatka caprese z olejem rydzowym - przepis

Sałatka caprese z olejem rydzowym! Pychota!

Składniki:

  • kulka mozzarelli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • kilka lisków bazylii
  • sól i pieprz
  • olej rydzowy

Przygotowanie:

Mozzarellę pokrój w plasterki, pomidorki na połówki. Ułóż na talerzu, dodaj listki bazylii, przyprawy i polej olejem. Sałatka caprese gotowa!

Smacznego :)

Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!


Sałatka z jajkiem i burakiem

Sałatka z jajkiem i burakiem - przepis

Sałatka z jajkiem i burakiem - pyszne i zdrowe danie!

Składniki:

  • roszponka/rukola/mix sałat
  • burak pieczony lub parowany
  • jajko
  • kiełki
  • nasiona słonecznika
  • czarnuszka
  • olej lniany/oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Buraka i ugotowane jajko pokrój. Całość wymieszaj, posyp nasionami słonecznika i czarnuszką, skrop olejem. Całość możesz doprawić solą, pieprzem i ziołami świeżymi lub suszonymi.

Smacznego :)

Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!


keto śniadanie guacamole

Keto śniadanie - przepis

Przepis na keto śniadanie, czyli pyszny omlet z guacamole.

Sposób przygotowania:
Ubij białka na sztywną masę, dodaj żółtka, mąki, proszek i przypraw do smaku. Smaż na oleju kokosowym.

Składniki na placki

  • jajko 100g, (2 sztuki)
  • mąka kokosowa 10g, (1 łyżka)
  • mąka orzechowa 10g, (1 łyżka)
  • bezglutenowy proszek do pieczenia 1g, (⅓ łyżeczki)
  • sól himalajska do smaku
  • olej kokosowy 10g, (1 łyżka)

Składniki na guacamole

  • awokado 70g, (½ sztuki)
  • pomidor 90g, (½ sztuki)
  • cebula szalotka 10g, (1 mała sztuka)
  • sok z limonki, czosnek, przyprawy, zioła

Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!


Pudding chia z leśnymi owocami

Pudding chia z leśnymi owocami

Przepis na pudding chia z owocami leśnymi, czyli zdrowy i wartościowy deser, który może wzbogacić Twoją dietę!

Sposób przygotowania:

Owoce zblenduj z mlekiem kokosowym, ksylitolem i wanilią. Dodaj nasiona chia, wymieszaj i odstaw do lodówki.

Składniki

  • mleko kokosowe 12% tłuszczu 60ml,
  • nasiona chia 30g, (2 łyżki)
  • ksylitol 10g, (1 łyżka)
  • wanilia,
  • owoce leśne 100g, (1 garść)

Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!


Sałatka z komosy ryżowej ze szparagami

Sałatka z komosy ryżowej ze szparagami - przepis

Sałatka z komosy ryżowej ze szparagami to pyszne sezonowe danie!

Składniki:

  • Komosa ryżowa - 4 łyżki
  • Sałatka z komosy ryżowej ze szparagamiSzparagi zielone - 4 sztuki
  • Rzodkiewka - 4 sztuki
  • Ser typu feta - 1 kawałek ok. 50g
  • Świeże zioła - mięta, szczypiorek, kolendra, natka pietruszki w dowolnej ilości i konfiguracji
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka

Przygotowanie:

Komosę ugotuj na wodzie, szparagi podgotuj al dente. Rzodkiewkę i zioła drobno posiekaj. Szparagi pokrój pod kątem na plasterki, główki zostaw w całości. Komosę wymieszaj z warzywami, pokruszoną fetą i oliwą. Dopraw.

Smacznego!

Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!


owsianka z melonem

Owsianka z melonem - przepis

Słoneczna owsianka z melonem - pyszny przepis:

Składniki:

  • płatki owsiane - 4 łyżkiowsianka z melonem
  • jogurt kokosowy - 1 opakowanie 160g
  • melon - 60g
  • migdały - jedna garść

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalej jogurtem kokosowym, wymieszaj i odstaw na ok 30 minut do napęcznienia. Dodaj pokrojonego melona i migdały.

Owsiankę możesz przygotować także gotując wcześniej płatki na wodzie lub zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę do napęcznienia, a następnie dodać j

ogurt, owoc i migdały!

Możesz także przygotować taką owsiankę wieczorem i włożyć na noc do lodówki, a na drugi dzień cieszyć się pysznym daniem na śniadanie!

Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!


Krem z zielonych warzyw z pulpetami

Krem z zielonych warzyw z pulpetami

Sposób przygotowania: krem z zielonych warzyw z pulpetami.

Zielone warzywa opłucz. Cukinię i łodygi selera pokrój w dużą kostkę i gotuj do miękkości z przyprawami (sól, pieprz, ulubione zioła).
Ugotowane warzywa zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku.

Mieloną pierś z indyka dopraw solą, pieprzem oraz posiekaną bazylią. Opcjonalnie możesz dodać niewielką ilość czosnku. Tak doprawione mięso wymieszaj z olejem i uformuj z niego pulpety.

Pulpety upiecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 20-25 minut.

W międzyczasie ugotuj ryż. Krem z zielonych warzyw gotowy!
Zupę krem zjedz z ugotowanym ryżem i bazyliowymi pulpetami.

Składniki

  • cukinia -150g
  • pierś z indyka (mielona) -150g
  • seler naciowy - 2 łodygi (90g)
  • ryż basmati - 4 łyżki
  • jarmuż - 2 garści (ok 50g)
  • olej rzepakowy - 1 łyżka
  • bazylia - kilka listków

Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!


Indyk w sosie curry

Indyk w sosie curry z ryżem

Sposób przygotowania: Indyk w sosie curry z ryżem.

Pierś z indyka pokój na kawałki o wielkości około 2 cm. Czosnek i szalotkę posiekaj, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Fasolkę szparagową podgotuj w wodzie lub na parze przez około 5 minut.

Na rozgrzany olej wsyp przyprawę curry i podsmaż ją przez 20-30 sekund. Następnie na patelnię wrzuć czosnek i smaż wszystko razem maksymalnie pół minuty. Dodaj pokrojonego w kostkę indyka i smaż wszystko razem kilka minut, intensywnie mieszając.
Do podsmażonego indyka dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę - smaż wszystko przez kolejnych kilka minut. Następnie dodaj podgotowaną fasolkę szparagową oraz mleko kokosowe - zawartość patelni dokładnie wymieszaj i duś wszystko razem przez 4-5 minut.

W międzyczasie ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie.

Ugotowany ryż przełóż na talerz i dodaj przygotowaną potrawkę. Potrawę obsyp posiekaną kolendrą. Indyk w sosie curry z ryżem gotowy. Smacznego!

Składniki

  • mięso z piersi indyka - 150g
  • mleko kokosowe - 1/2 szklanki
  • zielona fasolka szparagowa (mrożona) - 80g
  • papryka czerwona - 1/2 sztuki (około 70g)
  • ryż brązowy - 3 łyżki (suchy produkt, około 45g)
  • szalotka - 1/2 sztuki (ok 50g)
  • olej rzepakowy - łyżka
  • sok z limonki - łyżka
  • czosnek - ząbek
  • curry - szczypta

Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!