Zespół jelita drażliwego

Dieta FODMAP w leczeniu SIBO

Przerost  bakteryjny SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) to pojawienie się i rozrost w jelicie cienkim bakterii, które fizjologicznie w największej ilości bytują w jelicie grubym. Rzadziej zdarzają się przypadki przerostu gatunków, które na co dzień bytują  w jelicie cienkim. Gdy jeden z mechanizmów jelit  nie działa prawidłowo, może wówczas dojść do kolonizacji bakterii w miejscu, które nie jest dla nich przeznaczone.

Do najczęstszych przyczyn SIBO zaliczamy:

  • wady anatomiczne,
  • podeszły wiek,
  • długotrwała farmakoterapia,
  • niedobory odporności,
  • niedożywienie,
  • dieta obfitująca w żywność wysoko przetworzoną,
  • achlorchydia ( bezkwaśność)
  • choroby z autoagresji,
  • nietolerancje pokarmowe, w tym celiakia

Do najczęstszych objawów SIBO zaliczamy:

  • bóle brzucha
  • nudności
  • wymioty
  • wzdęcia
  • gazy
  • chroniczne zaparcia i biegunki (wodniste i tłuszczowe)
  • odbijanie
  • objawy alergii
  • astma
  • niepokój
  • stany lękowe, depresyjne
  • spadek wagi
  • refluks
  • zgaga
  • anemia
  • nietolerancje pokarmowe
  • bóle stawów
  • fibromialgia
  • problemy skórne
  • zespół niespokojnych nóg
  • zespół przewlekłego zmęczenia
  • ataksja
  • rumień guzowaty

Diagnostyka SIBO polega na wykonaniu testu wodorowego lub wodoro-metanowego.

Leczenie SIBO opiera się  głównie na farmakoterapii. Po zakończeniu leczenia należy wprowadzić tymczasowo dietę eliminacyjną Fodmap i HIT.  Wielu pacjentów ze zdiagnozowanym SIBO boryka się z nietolerancją histaminy HIT. Sama histamina, jako hormon tkankowy pełni w naszym organizmie szereg funkcji za pośrednictwem receptorów. Jedynie brak równowagi między wytwarzaniem histaminy, a zdolnością do jej redukcji. Najczęstsze objawy nietolerancji histaminy ze strony przewodu pokarmowego to biegunki, wzdęcia, kolki brzuszne czy zgaga.

FODMAP polega na wykluczeniu z codziennego jadłospisu węglowodanów i pochodnych od nich alkoholi, które są słabo przyswajane przez jelito cienkie, a fermentując są pokarmem dla bakterii powodujących wzdęcia i nieprawidłową pracę jelit.

Jakie pokarmy należy wyeliminować w diecie FODMAP?

- Oligosacharydy: Należą  do nich między innymi fruktany (pszenica, topinambur, czosnek, cebula, buraki, brukselka, brokuły, dynia ) i galaktany (warzywa strączkowe).

– Disacharydy: to przede wszystkim laktoza, cukier mleczny (wszystkie przetwory mleczne nie oznaczone jako bezlaktozowe) i sacharoza (cukier stołowy).

– Monosacharydy: to glukoza, galaktoza i fruktoza. Spośród  nich  najwięcej problemów przysparza  fruktoza, czyli cukier prosty występujący głównie w owocach. Szczególnie skoncentrowana jest w sokach owocowych i owocach suszonych. Szczególnie ważne  jest, by wyeliminować  produkty,  które zawierają więcej fruktozy niż glukozy (fruktoza jest wówczas gorzej wchłaniana), czyli jabłka, mango, arbuzy, wiśnie, miód czy syrop glukozowo-fruktozowy.

– Poliole: to np: ksylitol, mannitol, sorbitol. Różnego rodzaju poliole znajdujące się w produktach tj.: jabłka, morele, wiśnie, jeżyny, brzoskwinie, grzyby, seler, kalafior czy awokado, w produkty przetworzone  i zboża.

 

HIT polega na wykluczeniu z codziennego jadłospisu produktów poddanych fermentacji, długodojrzewających oraz produktów tzw. liberatorów histaminy.

Jakie pokarmy należy wyeliminować w diecie HIT?

- produkty wysokohistaminowe: długodojrzewające sery, mięso, ryby,

- produkty fermentowane i kiszone: maślanka, kefir, kiszone ogórki, kapusta

- owoce morza, wędzone ryby

- cytrusy, truskawki

- pomidory, bakłażan, awokado

- kakao

- pszenica, drożdże

- wino, szampan

Protokół dietetyczny składa się  z dwóch faz.

  • Pierwsza trwa około 6-8 tygodni i polega na unikaniu produktów bogatych w FODMAP i HIT.
  • Druga faza jest znacznie dłuższa i zależy od reakcji danej osoby na wprowadzane z powrotem do diety niektórych produktów. Nowe pokarmy należy wprowadzać pojedynczo, raz na kilka dni, obserwując reakcję. Nie powinno się zbytnio przedłużać stosowania diety, ponieważ eliminacja wielu warzyw i owoców może prowadzić do niedoborów błonnika, witamin i minerałów.

 

Należy zdecydowanie pamiętać, że to dieta, która najprawdopodobniej nie wyleczy przyczyn ale pozwoli pozbyć nam się wielu przykrych dolegliwości, ale nie zwalnia nas to z szukania źródeł stanu, w jakim się znaleźliśmy.

Dietoterapia powinna być stosowana tymczasowo, najlepiej pod okiem specjalisty. Szablon diety FODMAP + HIT znajduje się TUTAJ

 


Fit produkty z Biedronki

Wraz ze wzrostem popularności sportu i zdrowego stylu życia pojawiło się ogromne zapotrzebowanie na produkty fit. W dzisiejszych czasach wszyscy szukają sposobów na poprawę poziomu sprawności i utrzymanie prawidłowej wagi. W tym artykule omówimy niektóre z najpopularniejszych produktów fit dostępnych w jednym z powszechnie znanych dyskontów. 

Ze względu na to, że ludzie stają się coraz bardziej świadomi tego, co spożywają  i jak wpływa to na ich zdrowie, wzrosła liczba osób poszukujących zdrowszych alternatyw różnego rodzaju przekąsek dostępnych w popularnych dyskontach i sklepach spożywczych. 

 

Fit produkty z biedronki – łosoś wędzony

Wędzony na gorąco łosoś, który jest dostępny w Biedronce, ma całkiem przyzwoitą cenę i niesamowity smak. Jest wyrazisty i naprawdę wyborny. Łosoś znany jest od lat jako danie z ekskluzywnych restauracji. Czy wiesz, że wędzonego łososia podawano podczas koronacji króla Jerzego VI? Dziś jest dostępny w sklepach w przystępnych cenach. Ten produkt, który możesz znaleźć w Biedronce, ma czysty, krótki skład i 195 kcal w 100 g produktu. Jak możesz go wykorzystać?

Łosoś najlepiej sprawdzi się na kanapkach, na których nic nie zdominuje jego smaku. Możesz również przyrządzić makaron pełnoziarnisty ze szparagami i wędzonym łososiem.

Makaron ugotuj al dente, szparagi ugrilluj, a łososia rozdrobnij. Dodaj posiekaną szalotkę, kapary i odrobinę oliwy z oliwek. 

fit produkty z biedronki - łosoś wędzony

Skyr z biedronki

Skyr to jogurt naturalny pochodzący z Islandii. Jest gęsty, kremowy i stanowi idealną alternatywę dla śmietany lub majonezu. Ma wysoką zawartość białka i niską zawartość cukru. Pierwotnie był wytwarzany ze zsiadłego mleka, ale do produkcji przemysłowej używa się odtłuszczonego mleka albo maślanki. 

 

Co możesz z niego przygotować? 

Placki na skyrze z jabłkami

  • 2 jogurty skyr waniliowe  – dostępne w Biedronce;
  • 55 g mąki orkiszowej;
  • 1 średniej wielkości jajko;
  • 2-3 g proszku do pieczenia;

Wszystkie składniki mieszaj do momentu, aż wytworzy się z nich jednolita masa, smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Możesz do tego użyć oleju w sprayu. To świetny fit produkt, dobry w trakcie diety redukcyjnej.

Możesz także podać skyr w wersji wytrawnej. Ogórka gruntowego zetrzyj na tarce, to samo zrób z kilkoma rzodkiewkami, dodaj skyr, sól, pieprz i odrobinę słodkiej papryki. Podawaj z ulubionym pieczywem lub samodzielnie.

fit produkty skyr

Fit produkty – Biedronka oferuje hummus z czerwonym pesto

Hummus znany był już w starożytności. Wywodzi się z Bliskiego Wschodu i regionu Morza Śródziemnego. Ten z czerwonym pesto to odmiana tradycyjnego hummusu. Przyrządzany jest z ciecierzycy, tahini, oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny i pesto pomidorowego. Świetnie sprawdza się jako dip do chrupiących warzyw, dodatek do tortilli, wrapów czy na kanapki.

Możesz przygotować dietetyczne roladki z tortilli z dodatkiem takiego hummusu.

Placek tortilli posmaruj humusem, ułóż szynkę z kurczaka, pokrój i dodaj czerwoną paprykę i ogórka. To ciekawa przekąska na imprezę, ale również zdrowe i smaczne drugie śniadanie do pracy. Zepnij roladki wykałaczką, a bezpiecznie przeniesiesz je w pudełku.

Tuńczyk w kawałkach – dobre fit produkty

Tuńczyk w sosie własnym Marinero. Bardzo dobry skład: ryba, woda i sól. 100g produktu po odsączeniu ma jedynie 114 kcal. 

Jak możesz go wykorzystać? Świetnie sprawdzi się na pizzy, kanapce, w sałatce, czy z makaronem. 

My proponujemy świeżą, smaczną sałatkę z tuńczykiem.

Przygotuj:

  • miks sałat, na przykład roszponkę i rukolę;
  • świeżego ogórka;
  • pomidory śliwkowe lub truskawkowe;
  • pół czerwonej cebuli;
  • łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
  • sól, pieprz, koperek, czosnek suszony;
  • łyżkę wody.

Z oliwy, przypraw i wody zrób dressing. Cebulę pokrój w cieniutkie piórka, pomidory na pół, a ogórka w kostkę. Wymieszaj z tuńczykiem, sałatą i dressingiem. 

Fit produkty o pełnym smaku – mozzarella light

Mozzarella light dostępna w Biedronce smakuje prawie identycznie jak jej tradycyjny odpowiednik, a ma o 100 kcal mniej w 100g. Jeśli jesteś wielbicielem serów i sałatki caprese, to koniecznie wypróbuj ten produkt. Możesz wykorzystać go do pizzy, sałatek i na kanapki.

Oto przepis na fit sałatkę caprese. Przygotuj: pomidory malinowe, odrobinę oleju rzepakowego, przyprawę cafe de paris, sól, pieprz i mozzarellę light. Ułóż plastry mozzarelli na przemian z pomidorami, całość skrop delikatnie olejem, dodaj przyprawy. Ciesz się wspaniałym smakiem.

fit produkty - mozarella

Podsumowanie

To świetnie, że coraz więcej ludzi zwraca uwagę na to, co je oraz co przygotowuje dla swojej rodziny. Po fit produkty nie sięgają już tylko sportowcy dbający o swoją sylwetkę, czy ludzie na diecie redukcyjnej, ale wszyscy, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie. Smak fit produktów jest coraz lepszy, a więc coraz częściej się po nie sięga, odrzucając przy tym bardziej kaloryczne i mniej zdrowe produkty. Zdrowa dieta to taka, która zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do zachowania dobrego samopoczucia. Odpowiednie odżywianie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy nowotwory. Dzięki niemu możemy uchronić się przed chorobami cywilizacyjnymi: cukrzycą, otyłością, zespołem metabolicznym. To, co jemy na co dzień, ma ogromne znaczenie. 

Jeśli nie wiesz, jak zbilansować swoją dietę, skorzystaj z pomocy specjalisty. Dietetyk układa nie tylko diety redukcyjne, ale również takie, które pomogą utrzymać prawidłową wagę lub przybrać na masie. Warto skorzystać z fachowej pomocy w tym zakresie. Dzięki temu zyskasz pewność, że dostarczasz do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze.


Zdrowe śniadanie – jak jeść, żeby się najeść i nie przytyć?

Zdrowe śniadanie jest ważne dla całego Twojego organizmu, nie tylko dla żołądka. Pomaga poprawić nastrój, poziom energii i koncentrację. Dobrze jest zacząć dzień, od pożywnego śniadania, które da nam energię na cały poranek. 

Jeśli jesteś aktualnie na diecie redukcyjnej, dobrze jest wybierać produkty, które pomogą Ci ograniczyć apetyt i zachcianki na podjadanie pomiędzy zaplanowanymi posiłkami. Jakie śniadania warto jeść? Jakie artykuły najlepiej wybierać?

 

Z tego artykułu dowiesz się, jakie produkty najlepiej wybierać na pierwszy posiłek dnia. Poznasz też kilka przepisów na zdrowe śniadanie.

Syte, zdrowe zdrowe śniadanie z jajek – kilka przepisów

 

Jajka w różnych postaciach są zawsze dobrym pomysłem na pierwszy posiłek dnia. Są bogate w selen i ryboflawinę, które wspomagają pracę układu odpornościowego. 

Co można z nich przyrządzić? Na przykład: szakszukę. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż na złoto jedną szalotkę, dodaj do niej pół czerwonej papryki i dwa dorodne pomidory. Duś do momentu, aż pomidory zmiękną. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, czosnek, kumin. Wbij na górę dwa jajka, przykryj i poczekaj, aż białko się zetnie. Szakszuka to proste i bardzo sycące danie, idealne gdy czeka Cię naprawdę aktywny dzień.

 

zdrowe śniadanie

 

Pasta jajeczna z tuńczykiem

Czego będziesz potrzebować? Tuńczyka w sosie własnym, dwóch jajek ugotowanych na twardo, dwóch łyżek jogurtu naturalnego i przypraw. Świetnym dodatkiem do takiej pasty będzie także koperek. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Podawaj z pełnoziarnistym chlebem.

 

Nie tylko owsiane wariacje na zdrowe śniadanie

 

Komosa z owocami i orzechami

To lekka wariacja na temat śniadaniowej owsianki, tyle że głównym jej składnikiem jest komosa ryżowa. 

Musisz ugotować cztery łyżki quinoa w mleku. Gdy będzie już miękka, wymieszaj ją z wybranymi owocami, na przykład z żurawiną, wiśniami, malinami oraz z orzechami. Pamiętaj tylko, żeby z tymi ostatnimi nie przesadzać. To zdrowe tłuszcze, ale mają dość sporo kalorii.

 

zdrowe śniadanie przepis

 

Płatki górskie z mlekiem roślinnym i owocami

Bardzo prosta i szybka wersja tego dania. Wystarczy zalać kilka łyżek płatków górskich ulubionym mlekiem roślinnym. Najlepiej sprawdzą się: sojowe, migdałowe, owsiane. Poczekaj kilka minut aż płatki napęcznieją i dodaj ulubione, świeże owoce. Śniadanie już gotowe! Jeśli chcesz zwiększyć nieco ilość białka, możesz użyć jogurtu naturalnego lub skyru.

 

Owsianka z kurkumą i bazylią

Kurkuma to korzeń rośliny z rodziny imbirowatych, która ma długą historię stosowania w tradycyjnych medycynie chińskiej. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Jest też dobrym środkiem rozkurczowym, co jest ważną informacją zwłaszcza dla kobiet. Bazylia wspomaga trawienie i układ pokarmowy, działa rozkurczowo i moczopędnie, jest także środkiem przeciwzapalnym, uspokajającym i poprawiającym nastrój.

Taką owsiankę najlepiej zrobić wieczorem i przechować ją do rana w szczelnym słoiczku. Kilka łyżek płatków górskich lub błyskawicznych zalej wodą lub ulubionym mlekiem roślinnym. Dodaj jedną łyżeczkę kurkumy, odrobinę pieprzu cayenne i jedno średnie jabłko pokrojone w kostkę. Rano dodaj kilka listków świeżej bazylii i odrobinę miodu. Wymieszaj i zajadaj!

 

Jaglanka z bakaliami

Jagła polecana jest zwłaszcza dla osób, które cierpią na niedobór żelaza, ponieważ zawierają jego dużą ilość. W składzie znajdziesz także fosfor, witaminy z grupy B i cynk. Kasza jaglana świetnie działa na włosy – jedząc ją regularnie zobaczysz, jak się wzmacniają i nabierają blasku.

70 gram kaszy jaglanej dokładnie wypłucz i ugotuj na mleku. Gotuj około dwudziestu minut. Jeśli bardzo szybko wchłonie mleko, dodaj odrobinę wody. Bakalie pokrój, możesz dodać do nich także suszone morele, świeże, chrupiące jabłko. Gdy kasza nieco przestygnie, wymieszaj wszystko i dopraw cynamonem.

 

Twarogowy zawrót głowy – kilka propozycji na śniadanie

 

Twarożek z suszonymi pomidorami i pestkami słonecznika

Półtłusty twaróg wymieszaj z jogurtem naturalnym lub skyrem. Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory i prażone na suchej patelni pestki słonecznika. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Zjedz z pełnoziarnistym chlebem lub bez dodatków.

 

Pożywny twarożek z olejem lnianym i koperkiem

Chudy twaróg (około 200 gramów) wymieszaj z łyżką oleju lnianego, dwoma łyżkami kefiru i taką samą ilością jogurtu naturalnego. Dodaj posiekany koperek i kilka pokrojonych w kostkę rzodkiewek. Dopraw czerwonym pieprzem i solą. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.

 

Białkowo-tłuszczowy twarożek

Awokado przetnij na pół. W miejsce, w którym była pestka, wbij jajko i całość zapiecz w piekarniku. Po przestygnięciu zrób pastę z twarogu, pieczonego awokado i jajka. Dopraw solą, pieprzem, dodaj szczypiorek, zielonego ogórka i rzodkiewkę. Pyszną pastę podawaj z ulubionym pieczywem.

 

zdrowe śniadanie przepisy

 

Podsumowanie - zdrowe śniadanie

Pierwszy posiłek dnia to szansa na jego rozpoczęcie w dobry, zdrowy sposób. To, jak wygląda Twoje śniadanie, ma ogromne znacznie dla tego, jak będzie wyglądał cały Twój dzień. Jeśli już od rana zaczniesz od niezdrowych produktów, które nie służą ani Tobie, ani Twojemu organizmowi, istnieje duże ryzyko, że na kolejne posiłki wybierzesz tak samo niezdrowe rzeczy. 

Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, większą uwagę powinieneś przyłożyć do tego, co ląduje ostatecznie na Twoim talerzu. Wybierz  produkty bogate w białko lub błonnik – istnieje wtedy wielka szansa na to, że nie będziesz odczuwał przez dłuższy czas głodu, co powstrzyma Cię od podjadania między posiłkami. Jeśli na śniadanie zaserwujesz sobie pełną miskę cukrów prostych, szybko znów będziesz głodny. Wybór należy do Ciebie.


Czym jest indeks sytości? I jak układać z nim jadłospis?

Indeks sytości – czym jest?

 

indeks sytości

Głód to jedno z najsilniejszych odczuć, jakie możemy przeżywać. Pojawia się, gdy obniża się poziom cukru we krwi, a hormon głodu – grelina – przekazuje sygnał do mózgu, że przyszedł czas na przekąskę. Im wyższy poziom tego hormonu w naszym organizmie, tym bardziej jesteśmy wrażliwi na smaki i zapachy. Jeśli jest on wysoki i przejdziemy obok piekarni, to zapach świeżego chleba sprawi, że poczujemy nieprzyjemne ssanie w brzuchu. Co jeść, żeby jak najdłużej być najedzonym? Czym jest indeks sytości i jak jego znajomość może nam pomóc?

Im częściej sięgamy po produkty z wysokim indeksem sytości, tym rzadziej mamy ochotę podjadać pomiędzy posiłkami. Najlepszym wyborem jest żywność zawierająca przede wszystkim białko lub błonnik i wodę. Produkty które mają najwyższy IS to między innymi: ziemniaki, białe ryby, owsianka,  brązowy makaron i stek wołowy.

Indeks sytości został stworzony przez dr Susannę Holt – australijską badaczkę, która w Departamencie Biochemii na Uniwersytecie w Sydney zajmuje się zagadnieniami związanymi z odżywianiem człowieka. Zaprojektowany przez nią indeks to ranking produktów ułożony według ich wpływu na zaspokajanie głodu. Im dłużej po danej potrawie czujemy się syci, tym wyższe miejsce w rankingu. 

Jakie produkty mają największy indeks sytości? Co jeść, żeby nie być głodnym?

Indeks ten zakłada, że biały chleb ma wartość sto. Wszystkie produkty, które sycą na dłużej, mają wartości powyżej stu. Te z kolei, które nie zaspokajają głodu nawet tak jak zwykły, biały chleb, mają wartości niższe niż sto. 

Jeśli chodzi o przekąski piekarnicze, ta najwyższy indeks zyskały krakersy – 127, w kategorii owoce zwyciężają pomarańcze – 202. Słone przekąski plasują się nisko w tabeli, a wygrywa wśród nich popcorn z indeksem 154. Z produktów mięsnych najwyżej plasuje się biała ryba – 225, a za nią stek wołowy – 176. Chleb pełnoziarnisty to zwycięzca w kategorii pieczywo – 157, a ziemniaki – 323 – w grupie dodatków skrobiowych. Warto też wziąć po uwagę jaja, fasolę, soczewicę, a nawet sery dojrzewające.

Indeks sytości nie jest pozbawiony wad. Nie wspomina o kaloryczności produktów, które najbardziej sycą. Oczywiście biała ryba czy ziemniaki mają stosunkowo niewiele kalorii, ale już krakersy mają ich całkiem sporo. 

Dlatego wybierając produkty do swojego jadłospisu kieruj się nie tylko tym rankingiem, ale także potrzebami swoimi i swojego organizmu. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, zwróć uwagę na indeks sytości i na tabelę kalorii. Jeśli aktualnie trenujesz, wybieraj także te produkty, które regenerują mięśnie. 

indeks sytości

Najmniej sycące są te produkty, które zostały w wysokim stopniu przetworzone, na przykład chipsy, pączki, kabanosy czy słodzone jogurty owocowe. Dlatego warto ich unikać, bo dostarczają sporo kalorii, ale nie nasycą Cię, a już na pewno nie na dłuższy czas. 

Oczywiście każdy czasem pozwala sobie na mały grzech kulinarny. Jeśli zjesz czasem pączka czy słodzony jogurt owocowy, nic się nie stanie. Nawet jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, możesz wpisać sobie taki grzeszek w swój bilans kaloryczny. 

Pamiętaj tylko, że takie produkty bardzo szybko podwyższają poziom cukru we krwi, a także bardzo prędko będziesz po nich znowu głodny. Warto więc nie pozwalać sobie na nie zbyt często pamiętając, że produkty wysoko przetworzone nie są dobre ani dla naszego zdrowia, ani dla sylwetki. 

Kilka propozycji na najbardziej sycące dania

Pieczona pierś z indyka z sosem pomidorowo-paprykowym i makaronem pełnoziarnistym. Paprykę upiecz w całości, następnie obierz ze skóry. Pomidory duś na małym ogniu. Następnie zblenduj upieczoną paprykę razem z pomidorami i dopraw do smaku. Pierś z indyka zamarynuj w ulubionych przyprawach: czosnku, ziołach prowansalskich, soli, pieprzu, odrobinie oleju rzepakowego. Upiecz w rękawie – będzie bardziej soczysta. 

Pieczony dorsz z brokułami i kaszą gryczaną niepaloną. Dorsza piecz krótko, dzięki czemu będzie soczysty i pyszny. Wystarczy przyprawić go odrobiną soli. Brokuły ugotuj na parze. Kaszę ugotuj w bulionie warzywnym – będzie bardziej aromatyczna.

Płatki owsiane ze skyrem – skyr to jogurt naturalny typu islandzkiego. Ma więcej białka niż tradycyjny jogurt i cechuje go gęsta, kremowa konsystencja. Płatki owsiane ugotuj, dodaj jogurt i świeże owoce: pomarańczę, winogrona, banana. To pyszne, zdrowe i sycące śniadanie.

Makaron pełnoziarnisty z soczewicą w pomidorach. To propozycja zamiennika mięsnego sosu pomidorowego. Soczewica ma wysoki indeks sytości, ale także ma mniej kalorii niż mięso. Soczewicę ugotuj, cebulkę przesmaż na złoty kolor, dodaj soczewicę, przecier pomidorowy lub świeże pomidory, przyprawy: czosnek, sól, pieprz i duś przez kilkanaście minut, aż wszystkie smaki się połączą.

indeks sytości

Dlaczego jedne produkty sycą bardziej a inne mniej?

To, czy czujemy się syci jeszcze na długo po jedzeniu, jest ściśle związane z zawartością białka, błonnika i wody. Produkty w nie bogate, takie jak mięso czy jajka, w badaniach dawały uczucie sytości na czas o  półtora razu dłuższy niż biały chleb. 

Błonnik połączony z wodą pęcznieje, dlatego sprawia, że nie czujemy głodu przez długi czas. Czas więc odczarować ziemniaki, które przez długi czas były na cenzurowanym dla każdego, kto był na diecie redukcyjnej. Ziemniaki mają stosunkowo niewiele kalorii, a dodatkowo bardzo wysoki indeks sytości. Oczywiście to, jak je przygotujemy, ma znaczenie. Te z wody będą mniej kaloryczne, te smażone na głębokim tłuszczu o wiele bardziej.

Podsumowanie

Jedzenie to dla większości ludzi przyjemność. Sam rytuał siadania do wspólnego posiłku jest czymś, co łączy i buduje więzi. Dlatego większość świąt zaczyna się od rodzinnego biesiadowania. To ważne, jakie jedzenie wybierasz. Zwłaszcza wtedy, gdy starasz się zgubić kilka kilogramów, warto sięgać po produkty, które sycą na długo.


10 zasad diety wegańskiej

Właściwie skomponowana dieta roślinna uznawana jest za jeden z najzdrowszych modeli żywienia. Bogactwo antyoksydantów, witamin i minerałów korzystnie wpływają na pracę organizmu, opóźniają procesy starzenia, zaś duża ilość błonnika pokarmowego stanowi doskonałą pożywkę dla bakterii zasiedlających nasze jelita. Nieprawidłowo zbilansowana i monotonna dieta roślinna może doprowadzić do niedożywienia i wielu problemów zdrowotnych. Sprawdź 10 zasad diety wegańskiej!

 

Aby cieszyć się zdrowiem na diecie wegańskiej stosuj się do tych prostych 10 zasad.

 

  1. Kontroluj ilość białka w diecie.

Białko to jeden z podstawowych makroskładników w diecie, więc jego właściwa podaż każdego dnia jest bardzo ważna dla prawidłowej pracy organizmu. Rezygnacja z produktów zwierzęcych nie musi oznaczać niedoboru białka w diecie, ponieważ produkty roślinne także mogą stanowić bardzo dobre źródło tego składnika pokarmowego. Suche nasiona roślin strączkowych zawierają od 20 do 35g białka w 100g, dzięki czemu stanowią podstawowe źródło tego składnika pokarmowego w diecie roślinnej. Warto, więc, włączać te produkty do codziennego jadłospisu pod postacią past, pasztetów, kotletów, czy dodatków do zup i gulaszów. Ugotowaną fasolę, ciecierzycę, czy soczewicę można także z powodzeniem wykorzystać do wypieku wegańskich ciast i babeczek! Do dobrych źródeł białka w diecie wegańskiej zaliczamy także pełne ziarna zbóż, czyli kaszę gryczaną, ryż brązowy, czy owies, a także tak zwane pseudozboża, czyli amarantus i komosę ryżową. Warto dodać, że amarantus jest także bardzo dobrym źródłem żelaza, czyli pierwiastka deficytowego w diecie roślinnej. Orzechy oraz nasiona, oprócz sporej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierają także spore ilości białka. Siemię lniane, sezam i nasiona chia zawierają ponad 20g białka w 100g!

 

  1. Jedz dużo surowych warzyw.

Surowe warzywa to bogate źródło antyoksydantów, witamin i minerałów, głównie witaminy C, karotenoidów. Czerwona cebula to doskonałe źródło kwercetyny – związku o silnym potencjale antyoksydacyjnym i właściwościach przeciwzapalnych. Spożywaj duże ilości pomidorów oraz ich przetworów! Zawarty w nich likopen to silny przeciwutleniacz o udowodnionych właściwościach przeciwnowotworowych (nowotwory prostaty, nowotwór szyjki macicy). Ponadto, wysokie spożycie produktów bogatych w likopen działa ochronnie na naczynia krwionośne, serce i wątrobę. Zielone warzywa, zwłaszcza gatunki liściaste zawierają znaczne ilości folianów – związków aktywnie uczestniczących w procesach przemian homocysteiny, witamin z grupy B, czy metylacji DNA. Foliany są kluczowe dla właściwego ukształtowania układu nerwowego dziecka w pierwszym trymestrze ciąży, dlatego każda przyszła mama powinna zadbać o ich odpowiednia podaż. Ponieważ foliany ulegają rozkładowi podczas obróbki termicznej, produkty, które są w nie bogate powinniśmy spożywać na surowo.

 

  1. Sięgaj po owoce!

Owoce stanowią bogate źródło substancji o silnych właściwościach przeciwutleniających. Związki te działają ochronnie na naczynia krwionośne, wspomagają naturalne mechanizmy oczyszczania organizmu z toksyn, mają właściwości przeciwnowotworowe i opóźniają pro[1]cesy starzenia. Do najsilniejszych antyoksydantów zaliczmy przede wszystkim polifenole znajdujące się w owocach czerwonych i jagodowych. Potężną bombą antyoksydacyjną jest aronia. Cierpki smak tego owocu świadczy o silnych właściwościach przeciwutleniających zawartych w nim substancji. Sok z owoców aro[1]nii ma działanie farmakologiczne. Związki znajdujące się w owocach aronii wzmacnia[1]ją ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy i regulują ciśnienie krwi. Do owoców bogatych w polifenole zaliczamy także: borówki, jagody, maliny, granaty. Surowe owoce to także bogate źródło witaminy C, która działa przeciwzapalnie i wspiera pracę układu odpornościowego. Co ciekawe, najlepszym źródłem witaminy C nie są cytrusy, a owoce dzikiej róży! Ponadto, surowe owoce to źródło błonnika, który jest doskonałą pożywką dla bakterii bytujących w naszym przewodzie pokarmowym. Pomimo wielu właściwości prozdrowotnych, owoce nie powinny być spożywane w sposób niekontrolowany, ze względu na dużą zawartość cukrów prostych. Jeśli chcemy uniknąć nagłego wzrostu cukru we krwi po spożyciu porcji owoców, dołączmy do niej orzechy, pestki lub nasiona – zawarte w nich tłuszcze i białka spowolnią wzrost poposiłkowej glikemii.

 

  1. Zadbaj o właściwą podaż płynów.

Przyjmuj codziennie minimum 2 litry płynów (w tym wody, herbat, soków, zup itd.) . Podstawowym płynem w Twojej diecie powinna być woda. Pij przynajmniej 1,5 litra wody / dzień. Wybieraj wody średnio- i wysokozmineralizowane, ponieważ stanowią one bogactwo minerałów i doskonale uzupełniają niedobory m.in. wapnia, magnezu, jodu (wody jodowane, np. „Ustronianka”). Nie kupuj wód słodzonych, smakowych i aromatyzowanych! Jeśli masz ochotę na orzeźwiającą wodę z cytryną lub pomarańczą – dodaj cząstki owocu do płynu. Właściwy poziom nawodnienia organizmu gwarantuje skuteczne oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, wpływa także na tempo metabolizmu.

 

  1. Zadbaj o zdrowe źródło tłuszczów w diecie

Jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza z rodziny Omega 3, opóźniają procesy starzenia oraz pomagają zwalczaniu stresu oksydacyjnego i jego negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Odpowiednia podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych każdego dnia to ważny element profilaktyki chorób naczyń krwionośnych, tarczycy, nowotworów, cukrzycy oraz chorób przewodu pokarmowego. Produkty bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza z rodziny Omega 3:

• oleje roślinne: rzepakowy, lniany, sezamowy,

• oliwa z oliwek,

• awokado,

• migdały, orzechy włoskie.

 

6. Kontroluj poziom witaminy B12.

   Witamina B12 naturalnie występuje jedynie w produktach zwierzęcych, przede wszystkim w jajach, mięsie, serach i rybach. Witamina ta odgrywa kluczową rolę w pracy układu nerwowego, krwiotwórczego, a także odpornościowego. Niedobry objawiają się apatią, pogorszeniem koncentracji, pamięci, zwiększoną drażliwością, bezsennością, a także mrowieniem kończyn. Ponadto, zbyt niska podaż witaminy B12 w istotny sposób odbija się na pracy układu pokarmowego, co może prowadzić do pogorszenia trawienia oraz zaburzeń czynnościowych. Niedobór kobalaminy jest jednak najniebezpieczniejszy dla kobiet w ciąży, ponieważ może skutkować poważnymi, często nieodwracalnymi zaburzeniami rozwojowymi u dzieci. Dlatego monitorowanie poziomu witaminy B12 zarówno w ciąży, jak i w okresie przygotowania do powiększenia rodziny jest tak istotne. Ponieważ w diecie roślinnej brak naturalnych źródeł kobalaminy, zaleca się przyjmowanie tej witaminy w suplementach oraz monitorowanie jej stężenia przynajmniej raz w roku.

 

7. Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe.

   Pełnoziarniste produkty zbożowe to nie tylko dobre źródło błonnika pokarmowego, ale także prawdziwe bogactwo witamin, minerałów oraz dobre źródło białka. Kasza gryczana oraz ryż brązowy zawierają spore ilości witamin z grupy B (B1, B6); stanowią także dobre źródło cynku i magnezu. Amarantus, oprócz dużej ilości białka, dostarcza sporo żelaza, co czyni go cennym produktem w diecie wegan. Produkty z pełnego ziarna zawierają głównie węglowodany złożone, więc powinny stanowić podstawowe źródło energii w zdrowej, zbilansowanej diecie. Wybieraj:

• produkty z nieoczyszczonej mąki pszennej lub żytniej, w tym pieczywo, makarony

• kaszę gryczaną

• komosę ryżową

• amarantus

• ryż brązowy, ryż basmati

• owies

  1. Jedz pestki i orzechy.

Pestki i orzechy to prawdziwe superfoods! Zawierają wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały oraz spore ilości białka. Sezam to bardzo wartościowy produkt w diecie roślinnej, ponieważ stanowi doskonałe źródło wapnia, żelaza i magnezu. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek i kanapek, zarówno w całości, jak i pod postacią tahini – pasty otrzymanej po zmieleniu nasion z dodatkiem oleju sezamowego. Tahini jest także jednym z podstawowych składników hummusu – pasty na bazie ugotowanej ciecierzycy. Nasiona chia, siemię lniane oraz orzechy włoskie to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, bardzo istotnych w prewencji chorób cywilizacyjnych. Ponadto, siemię lniane zawiera cenną lecytynę, wspomagającą pracę układu nerwowego. Cennym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu oleinowego są migdały, które można spożywać na surowo w ramach przekąski, lub pod postacią masła i mleka migdałowego. Pomimo cennych wartości odżywczych, pestki i nasiona nie powinny być spożywane bez umiaru, ze względu na ich wysoką kaloryczność. 100g tych produktów dostarcza od 450 do 600kcal, więc ich ilość w diecie powinna być kontrolowana.

 

9. Zadbaj o jelita.

   Zaburzenia mikroflory jelitowej mogą być przyczyną poważnych problemów zdrowotnych, takich, jak:

• Zaburzenia trawienia i wchłaniania

• Zaburzenia czynnościowe

• Spadek odporności

• Problemy skórne Jak zadbać o jelita?

• Zadbaj o naturalne probiotyki w swojej diecie, np. kiszonki

• Pamiętaj o błonniku! Jedz dużo surowych warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych

• Ogranicz spożycie cukru!

• Nawadniaj się!

• Uprawiaj sport minimum 3 razy w tygodniu!

• Zadbaj o relaks i zdrowy sen!

• Jeśli jest to konieczne – sięgaj po dobre jakościowo probiotyki.

 

  1. Przede wszystkim – różnorodność.

Dobrze zbilansowana dieta wegańska to jeden z najzdrowszych modeli żywieniowych. Aby zapewnić podaż wszystkich składników pokarmowych, witamin i minerałów, należy przede wszystkim zadbać o różnorodność produktów. Opieranie diety wyłącznie na kilku wybranych produktach może skutkować powstaniem niedoborów witaminowo-mineralnych, które w dłuższej perspektywie mogą nieść ze sobą wiele niebezpiecznych konsekwencji zdrowotnych. Dieta różnorodna, oparta na produktach uzupełniających się pod kątem wartości odżywczej i zawartości najważniejszych składników pokarmowych zapewnia właściwe wsparcie i rozwój organizmu oraz chroni przed wieloma problemami zdrowotnymi. Ponadto, różnorodność poprawia atrakcyjność diety i pozwala nam w pełni się nią cieszyć.

Jeśli szukasz smacznej, zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety wegańskiej polecamy naszą dietę ze sklepu online. 10 zasad diety wegańskiej.

 


Lekkie posiłki na lato – kilka propozycji

Bez względu na to, czy jesteś na jakiejś diecie odchudzającej, czy też na takiej, której celem jest przybranie masy, lekkostrawnej czy jakiejkolwiek innej – musisz coś jeść. Także latem. Jednak powinny to być lekkie posiłki. 

Kiedy panują upały i żar leje się z nieba, lekkie posiłki to podstawa, żeby dostarczyć niezbędną energię do organizmu, a jednocześnie czuć się dobrze i nie obciążać za bardzo układu pokarmowego.

Nie warto katować siebie i swojego organizmu takimi potrawami, które zwiększają potliwość, dają uczucie ciężkości i zmęczenia. Warto postawić na coś lżejszego.

lekkie posiłki

Kilka propozycji pełnowartościowych, ale lekkich śniadań na lato

Dobry pomysł stanowi jajko w koszulce na pełnoziarnistej grzance, z dodatkiem awokado i pomidorkami koktajlowymi. Grzankę przygotuj na suchej patelni. Potrzebny do rozpuszczenia niektórych witamin tłuszcz dostarczysz w awokado. Rozgnieć owoc widelcem, dodaj odrobinę soku z limonki, sól oraz pieprz do smaku, i taką pastą posmaruj grzankę. 

Jajko w koszulce możesz przygotować na kilka sposobów. Są specjalne silikonowe, pływające na powierzchni wody koszyczki, do których możesz wbić jajko. Możesz też zawinąć je w folię spożywczą i ugotować

Możesz też zrobić to tradycyjnie. Do zagotowanej wody wlej odrobinę octu, łyżką zrób na środku garnka niezbyt duży wir, do którego wlejesz jajko. Po około dwóch, trzech minutach powinno być gotowe. Białko będzie ścięte, a żółtko płynne. Podaj je na wcześniej przygotowanej grzance w towarzystwie pomidorków koktajlowych.

Nie tylko latem wart pamiętać o owsiance! W sezonie ma jednak tę przewagę, że możesz wykorzystać do niej świeże, letnie, pachnące owoce, takie jak maliny, borówki, jagody czy porzeczki. 

Jak przygotować to pyszne, pożywne śniadanie? Zagotuj mleko z odrobiną wanilii, dodaj płatki owsiane lub żytnie i gotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kiedy będą gotowe, wymieszaj je z ulubionymi, sezonowymi owocami. 

Możesz zrobić także wersję pieczoną: płatki wymieszaj z mlekiem i owocami, np. malinami, połówką banana. Wstaw do piekarnika i piecz około dwadzieścia minut. Możesz jeść na ciepło lub na zimno.

Lekkie posiłki na upalne dni – obiady

Gdy temperatura otoczenia przekracza trzydzieści stopni, ciężkie, smażone potrawy pełne mięsa nie są tym, co najlepsze dla Twojego organizmu. Lepiej wybrać wtedy lżejsze wersje posiłków, tak żeby organizm miał szansę poprawnie funkcjonować.

Na przykład doskonałym pomysłem jest chłodnik. Potrzebujesz do niego: kefir lub zsiadłe mleko, rzodkiewkę, ugotowanego buraka czerwonego, koperek, zielonego ogórka, sól i pieprz do smaku. Wszystkie warzywa należy pokroić w równą kostkę, wymieszać z kefirem, doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec dodać poszatkowany koperek. Następnie trzeba je odstawić na kilkanaście minut, żeby smaki się przegryzły i podawać, oczywiście na zimno.

Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa, wybierz grillowaną pierś z kurczaka lub indyka. Zrezygnuj z mięsa smażonego na tłuszczu. Taki filet możesz przygotować w marynacie z otartej cytryny, rozmarynu i odrobiny oliwy z oliwek. Zamarynuj mięso, dopraw je solą i odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Następnie upiecz na suchej patelni lub na ruszcie. Podaj z sałatką ze świeżych warzyw lub ze szparagami, które przygotujesz na tym samym grillu.

Kaszotto z grzybami to kolejny pomysł na syty, lekki obiad. Do przygotowania tego posiłku wybierz pęczak lub kaszę gryczaną niepaloną. Na odrobinie masła podsmaż pół cebuli pokrojonej w kostkę, aa kiedy się zeszkli, dodaj grzyby. Gdy będą podsmażone i chrupiące, wsyp kaszę i smaż przez kilka minut, często mieszając. 

Następnie zalej wszystko bulionem – daj go tyle, żeby przykrył kaszę. Mieszaj cały czas. Kiedy kasa wchłonie cały bulion, dolej kolejną jego część. Powtarzaj tę czynność aż do momentu, gdy bulion pozostanie niewchłonięty. Gotuj wtedy wszystko, aż kasza stanie się miękka. Możesz użyć bulionu grzybowego lub warzywnego. Możesz także dodać pierś z indyka, co zapewni Ci porcję białka. Na sam koniec warto dodać odrobinę masła dla lepszego smaku.

lekkie posiłki

Kolacja latem – kilka pomysłów na lekkie posiłki na koniec dnia

Pasztet z cukinii na pewno zyska Twoje uznanie. Jak go przygotować? Surową cukinię razem ze skórką, ale bez środków, zetrzyj na tarce, posól i odstaw, żeby puściła wodę, którą następnie odciśniesz. Jedną dużą marchew zetrzyj na takich samych oczkach. 

Wymieszaj cukinię, marchew, jajko, przesmażoną cebulę posiekaną w kostkę, odrobiną bułki tartej i przyprawami: solą, pieprzem, kurkumą, wędzoną papryką. Możesz także dodać szczypiorek lub koperek. Blaszkę natłuść, obsyp bułką tartą, przełóż cukinię z dodatkami. Piecz w 180 stopniach około godzinę.

Dobrym pomysłem na kolację jest również sałatka z kurczakiem i winogronami. Do tego celu użyj roszponki lub rukoli, czyli odmiany sałaty o wyrazistym smaku. Kurczaka pokrój w kotkę, posyp solą, czosnkiem i zgrilluj. Kiedy przestygnie, dodaj go do sałaty razem z pokrojonym w kostkę serem – może to być brie, ser owczy lub feta. Dodaj także podprażone orzechy, a także sos winegret, wykonany np. z oliwy z oliwek, odrobiny miodu, soku z cytryny i zmielonego pieprzu.

lekkie posiłki

Podsumowanie - lekkie posiłki na lato

Nawet w gorące dni, trzeba w jakiś sposób dostarczyć energię organizmowi – bez tego nie możemy działać, pracować, bawić się, a nawet odpoczywać. Można jednak wybrać takie posiłki, które nie obciążą Cię, a wręcz przeciwnie – będziesz się po nich czuł syty, lekki i pełny energii. 

Poznałeś kilka naszych propozycji na różne posiłki w ciągu całego dnia. Zainspiruj się nimi i wybierz coś dla siebie. Takie lekkie dania na pewno zasmakują Tobie i Twojej rodzinie. A może nawet zagoszczą na Waszym stole na stałe? Zapraszamy do naszego centrum, gdzie pomożemy Ci dobrać właściwą dietę. 


metylortęć w rybach

Skażone ryby – śmiertelne zagrożenie

Docierają do nas niepokojące informacje na temat skażenia rzeki Odry rtęcią. Miejmy nadzieję, że informacje te nie zostaną potwierdzone, gdyż  spożycie żywności zatrutej tym wysoce toksycznym metalem stwarza ogromne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi oraz zwierząt. Niestety obecny stan naszych wód nie jest w najlepszy, o czym od wielu lat alarmują naukowcy i ekolodzy. Polskie rzeki zanieczyszczane się wieloma potencjalnie niebezpiecznymi substancjami pochodzącymi ze ścieków przemysłowych i komunalnych, transportu, rolnictwa tj.: dioksyny, pestycydy, metale ciężkie (metylortęć) itp. Okazuje się, że sporą część zrzutów stanowią nielegalne praktyki przedsiębiorców, ale i samych mieszkańców okolicznych terenów. Do takich zanieczyszczeń może dochodzić również przy udziale bakterii, grzybów czy glonów.

Wróćmy jednak to samej rtęci.

Rtęć to metal, występujący w przyrodzie w różnych postaciach chemicznych i fizycznych. Niestety jego wydobycie stanowi jedno z największych źródeł zanieczyszczenia środowiska. W przyrodzie krążenie rtęci pochodzenia naturalnego w postaci pary ma istotny wpływ na jej zawartość w glebie i wodzie. Rtęć elementarna, która znajduje się w wodzie, po utlenieniu tworzy związki do rtęci dwuwartościowej. Pod wpływem różnych czynników biologicznych, a także reakcji chemicznych powstają związki metylo i dimetylortęciowe.

Skąd w rybach tyle rtęci?

Głównym źródłem zanieczyszczenia gleb i wód rtęcią jest przemysł, w tym związany ze spalaniem ropy naftowej oraz węgla, stosowanie niektórych pestycydów w rolnictwie oraz ścieki komunalne. Zatem emisja przemysłowa związków rtęci do rzek może być źródłem śmiertelnych zatruć u ludzi spożywających ryby, zawierające metylortęć.

Rtęć wchłania się u ryb poprzez układ pokarmowy i skrzela. Metylacja rtęci zwiększa zdolność do pokonywania bariery komórkowej, a więc w organizmach wodnych znajduje się tzw. metylortęć. Ponieważ jej biologiczny okres półtrwania wynosi kilkaset dni, im starsza ryba tym więcej w niej rtęci. Niestety drapieżne ryby mogą kumulować ją nawet kilkadziesiąt lat. Zgromadzona rtęć w rybach oraz ptactwie z obszarów zatrutych rtęcią stanowi ogromne zagrożenie dla środowiska i ludzi.

Toksyczne działanie rtęci

Toksyczne działanie na organizm człowieka wywiera przede wszystkim postać zmetylowana, która z łatwością gromadzi się w mózgu i nerkach. Choć w nerkach kumuluje się w największym stopniu, to znacznie większe uszkodzenia występują w ośrodkowym układzie nerwowym. Rtęć z łatwością przenika przez barierę krew-mózg i łożysko. Dlatego też jest szczególnie niebezpieczna dla rozwijającego się organizmu, już w życiu płodowym.

Zatrucia ostre i przewlekłe

            Ostre zatrucia występują bardzo rzadko i dotyczą przede wszystkim osób narażonych na zatrucia parami rtęci. Narządem krytycznym są płuca, a objawami są m.in.: zapalenie oskrzeli i płuc, krwotoczne zapalenie jelit, ślinotok, niewydolność krążenia.

Przewlekłe zatrucia rtęcią mogą dotyczyć osób narażonych na kilkutygodniową, a nawet kilkuletnią ekspozycję na niewielkie ilości tego metalu.

Objawy kliniczne przewlekłego zatrucia:

  • Zapalenie błony śluzowej dziąseł
  • Wypadanie zębów
  • Wzmożony dermografizm
  • Bóle głowy
  • Bóle kończyn
  • Zaburzenia snu
  • Zaburzenia pamięci i koncentracji
  • Drżenie kończyn
  • Wzmożona pobudliwość nerwowa
  • Zaburzenia móżdżkowe
  • Polineuropatie
  • Encefalopatie
  • Niezborność chodu
  • „ Drżące pismo”

Czy warto jadać ryby?

Dobrej jakości ryby powinniśmy jadać ze względu na doskonałe źródła białka i kwasów Omega-3,  pełniących w naszych organizmach bardzo ważne funkcje.

Kwasy Omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe, biorą udział w metabolizmie neuroprzekaźników oraz regulują gospodarkę lipidową. Kwasy DHA odpowiadają m.in. za rozwój mózgu i komórek nerwowych u dzieci. Specjaliści od żywienia rekomendują spożycie 2 porcji ryb w tygodniu.

Jednak z uwagi na liczne zagrożenia dbajmy o jakość spożywanych ryb. Czytajmy etykietki i wybierajmy ryby certyfikowane, które posiadają oznaczenie MSC lub ASC.

Ograniczajmy spożycie ryb drapieżnych tj.: tuńczyk, miecznik oraz ryb hodowlanych tj.: Łosoś i Panga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dietoterapia w endometriozie

Dietoterapia w endometriozie

 

Współczesne warunki środowiskowe takie jak: zanieczyszczenia środowiska, nieprawidłowa dieta bogata w duże ilości cukrów prostych i dodatków do żywności, długotrwały i przewlekły stres, sprzyjają rozwojowi chorób zapalnych wśród młodych ludzi.

Endometrioza to choroba ginekologiczna, której patogeneza do dziś nie jest do końca wyjaśniona. Choroba ta diagnozowana jest  najczęściej u kobiet w wielu rozrodczym i związana jest w występowaniem błony śluzowej trzonu macicy poza jej naturalnym umiejscowieniem. Ogniska zapalne tkanek podobnych do endometrium zlokalizowane są w otrzewnej poza macicą. Najczęstszymi objawami endometriozy są bóle w okolicy miednicy, skurcze jelit, biegunki na przemian z zaparciami, bolesność podczas oddawania moczu czy krwiomocz. Niestety choroba ta  diagnozowana jest co raz częściej u co raz młodszych kobiet i wiązać się może z niepłodnością.

Histamina, a hormony płciowe

Jednym z czynników ryzyka endometriozy jest długotrwała ekspozycja na estrogeny. Dzieje się tak dlatego, iż to właśnie estrogeny przyczyniają się do ciągłego wzrostu niewłaściwie umieszczonych komórek endometrium. Estrogeny mogą pobudzać komórki tuczne do produkcji histaminy, ale i mogą obniżać aktywność poziomu DAO, jednego z dwóch głównych enzymów biorących udział w rozkładzie histaminy.  Histamina to hormon tkankowy występujący w licznych komórkach, regulujący wiele funkcji w organizmie za pośrednictwem receptorów. Amina ta uwalniana jest za pośrednictwem różnych czynników immunologicznych i nieimmunologicznych tj.: alergia IgE-zależna, stres, dieta obfitująca z aminy biogenne, dysbioza jelitowa, zaburzenia metylacji i związane z nią niedobory witamin z grupy B itp. Oczywiście sama histamina nie jest nam groźna, jednak jej długotrwale utrzymujący się nadmiar, już TAK.

Wiemy, że histamina jest jednym z mediatorów stanu zapalnego. A więc jasne jest, ze przewlekły stan zapalny związany jest długotrwałym, wysokim stężeniem histaminy w organizmie. Okazuje się również, że istnieje związek między nasileniem zespołu bólowego, a poziomem histaminy  we krwi obwodowej u pacjentek z endometriozą. Dlatego chorując na endometriozę warto diagnozować się również w kierunku nietolerancji histaminy.

Objawy HIT, a endometrioza

Niestety to my kobiety najczęściej cierpimy z powodu nietolerancji histaminy HIT ( histamine intolerance). Choć uznaje się, że nietolerancja ta dotyczy ok. 1% ludzi na świecie, z wieloletniego doświadczenia klinicznego wiem, że do tej pory nie jest powszechnie i prawidłowo diagnozowana. Najczęstszymi objawami jej nadmiaru w organizmie są: migrenowe bóle głowy, mdłości, bezsenność, nadpotliwość, tachykardia, pokrzywka, katar, zgaga, biegunka, wzdęcia, choroba lokomocyjna, łysienie, zimne dłonie i stopy czy silne bóle menstruacyjne. Oczywiście o samej nietolerancji możesz przeczytać a moim wpisie na blogu https://foodmedcentrum.pl/nietolerancja-histaminy-hit/.

Dieta przeciwzapalna HIT w endometriozie

Wiemy też, że nasza codzienna dieta, aby była zdrowa, powinna charakteryzować się wysokim potencjałem antyoksydacyjnych oraz przeciwzapalnym. Na talerzu powinny dominować świeże warzywa i owoce, produkty wysokobiałkowe, bogate w błonnik pokarmowy czy dobrej jakości nienasycone tłuszcze. Warto również wykluczać produkty alergizujące i nietolerowane, zawierające duże ilości cukrów prostych, wysokoprzetworzone zawierające konserwanty i dodatki do żywności. Dieta przeciwzapalna HIT to dieta eliminująca także wszelkie produkty długodojrzewające, fermentowane oraz te, które mogą pobudzać własne komórki do nadmiernego wyrzutu histaminy np. salicylany, leki czy alkohol. Dieta ta w szybkim czasie może przyczynić się do obniżenia poziom mediatorów zapalnych, a tym samym złagodzenia uporczywych objawy nietolerancji histaminy.

Jeśli zauważasz u siebie niepokojące objawy wiec, że poziom histaminy możesz kontrolować nie tylko poprzez kontrolę spożywanych amin biogennych, fitoestrogenów, ale również poprzez redukcję stresu, odpowiednie nawodnienie oraz odpowiednią ilośc snu, zadbanie o metylację i zdrowie jelit. Ważne także abyś kontrolowała poziom homocysteiny i witamin z grupy B, dbała po prawidłową podaż cynku oraz kwasów Omega-3. Postaw na umiarkowaną aktywność fizyczną, jogę lub pilates. Zadbaj o relaks i równowagę w życiu emocjonalnym.


najlepsza witamina C i wiśnie

Na kryształki najlepsza witamina C i wiśnie

Nieprawidłowy styl życia, nadmierne spożywanie alkoholu czy niewłaściwa dieta bogata w żywność wysoko przetworzoną, prowadzić mogą do wielu chorób o podłożu zapalnym. Jednym z procesów zapalnych jest podwyższony poziom kwasu moczowego, który odkłada się w nerkach lub w stawach, tworząc kryształki soli, tzw. kryształy moczanu sodu. Proces zapalny stawów i towarzyszący mu ból to tzw. dna moczanowa, spowodowana nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi, powstałym jako wynik zaburzeń przemiany materii, a dokładniej nieprawidłowości rozpadu puryn. Puryny zaś to aromatyczne związki organiczne produkowane przez organizm, a także dostarczane wraz z pożywieniem.

Przyczyny dny moczanowej

Hiperurykemię stwierdza się, gdy stężenie kwasu moczowego we krwi przekracza 7 mg% (420 μmol/l). Jej przyczyny mogą być pierwotne (genetyczne) lub nabyte, najczęściej związane są z nieprawidłowym sposobem odżywiania. Powstawaniu dny moczanowej sprzyja również stosowanie głodówek, gwałtowne odchudzanie, otyłość, intensywny wysiłek fizyczny oraz nadmierne spożycie produktów bogatych w puryny. Interwencja dietetyczna polega na obniżeniu stężenia kwasu moczowego poprzez ograniczenie podaży związków purynowych z pokarmów.

Puryny w żywności

Najwięcej puryn znajduje się w drożdżach browarniczych, zatem w terapii dny moczanowej nie zaleca się spożywania napojów alkoholowych, a zwłaszcza piwa. Do produktów niewskazanych w diecie zalicza się produkty tj.: mięso wieprzowe, boczek, dziczyznę, cielęcinę, gęsinę, podroby, salceson, salami, słoninę, smalec, wędzone ryby, śledzie, pstrągi, szproty, sardynki, owoce morza, rosoły i zupy gotowane na wywarach, grzyby (z wyjątkiem kurek), cukier spożywczy i wyroby cukiernicze oraz niektóre warzywa tj.: szparagi, kalafior, brukselka, szpinak, papryka czy por.

A co ze strączkami?

W dotychczasowych zaleceniach rośliny strączkowe, ze względu na dużą zawartość puryn, nie były zalecane w diecie osób cierpiących na dnę moczanową. Okazuje się jednak, że spożywanie strączków tj.: fasola, groch, soczewica, nie wpływa istotnie na zwiększenie stężenia kwasu moczowego we krwi. Dzieje się tak dlatego, iż produkty odzwierzęce i roślinne różnią się rodzajem oraz biodostępnością puryn. Zatem nie ma potrzeby ograniczania w diecie tych roślinnych źródeł białka.

Dieta w dnie moczanowej

Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny zwiększyć podaż płynów do ok. 3 litrów na dobę, aby skutecznie pozbywać się nadmiaru kwasu z organizmu. Nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko wystąpienia ataku dny moczanowej, dlatego tak ważna jest kontrola wagi u osób dotkniętych chorobą.

W diecie nie może zabraknąć dużej ilości surowych warzyw i owoców, naturalnie bezglutenowych zbóż oraz przeciwzapalnych dodatków do  potraw, przypraw i ziół tj.: kurkuma, imbir, skrzyp polny, pokrzywa, estragon, liść laurowy, gorczyca, lubczyk, jesion, czarci pazur. Zwiększone spożycie witaminy C oraz właściwa jej suplementacja usprawnia wydalanie kwasu moczowego z organizmu poprzez zwiększenie tempa filtrowania jego do moczu przez nerki oraz zapobieganiu jego ponownemu wchłonięciu. Najlepsza witamina C jest silnym przeciwutleniaczem niwelującym stres oksydacyjny, nasilony w stanach zapalnych organizmu.

Masz kryształki, jedz wiśnie

Wiśnie to bogate źródło witaminy C i A oraz znakomite źródło flawonoidów m.in.: antocyjanów, dzięki którym zawdzięczają ciemnoczerwony kolor. Dzięki dużej zawartości substancji sprzyjających hamowaniu enzymów biorących udział w tworzeniu kryształków kwasu moczowego, zmniejszają objawy stanu zapalnego. A to właśnie stan zapalny odpowiada między za powstawanie charakterystycznego, silnego bólu. Substancje zawarte w wiśniach porównuje się nawet do powszechnie stosowanych, silnych leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Poza tym wiśnie chronią układ krążenia i serce przed chorobami, usuwają toksyny i metale ciężkie, skutecznie odtruwając organizm. Aby uniknąć uporczywych ataków dny moczanowej należy spożywać ok. 250g wiśni dziennie, natomiast podczas ataków warto zwiększyć ich spożycie do ok. 450g.