W naszym układzie pokarmowym żyje ponad 1000 gatunków mikroorganizmów, które ważą łącznie ok. 2 kilogramów. Oczywiście ilość tych żywych organizmów jest różna na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego. W jelicie cienkim, które mierzy aż siedem metrów długości, wchłaniane zostają substancje odżywcze do układu krążenia. W tym właśnie miejscu ilość mikroorganizmów jest stosunkowo niewielka (ok. 50 milionów bakterii w 1 łyżeczce treści pokarmowej). Natomiast w jelicie grubym, którego długość sięga 1,5 metra, znajduje się potężna ilość mikroorganizmów, które żyjąc ze sobą w harmonii pomagają utrzymać nasz cały organizm w zdrowiu. Zespół Jelita Drażliwego.
Do przerostu bakteryjnego jelita cienkiego SIBO dochodzi zazwyczaj kiedy uszkodzeniu ulegnie wędrujący kompleks mioeletryczny MMC, którego głównym zadaniem jest usuwanie niestrawionych resztek pokarmu. MMC może zostać uszkodzony chociażby przez infekcje wirusowe potocznie zwane „jelitówkami”. Drugą najczęstszą przyczyną powstania SIBO jest niedokwaszenie żołądka. Należy oczywiście pamiętać, że problemy z pracą układu pokarmowego w dużej mierze wynikać mogą także z zaburzeń pracy tarczycy, długotrwałej ekspozycji na stres, bardzo intensywnego wysiłku fizycznego czy źle zbilansowanej diety, bogatej w produkty przetworzone.
Nieleczony przerost bakteryjny w jelicie cienkim przyczynia się do zaostrzenia objawów lub powstania: zespół jelita drażliwego, reumatoidalne zapalenie stawów, depresja, niewydolność trzustki, niedokrwistość, zespoł niespokojnych nóg, choroby Leśniowskiego-Chrona, zapalenie jelita grubego, rozrost candida albicans, choróba skóry (trądzik, egzema, łuszczyca), chroniczne zmęczenie i ból głowy.
Przerostowi bakteryjnemu SIBO może współtowarzyszyć również przerost drożdżaków Candida czy zakażenie pasożytnicze. Dlatego też najistotniejsza w leczeniu tego typu dolegliwości jest odpowiednia diagnostyka, leczenie oraz dietoterapia.
Podejrzewasz u siebie SIBO? Zadzwoń i umów się na szybkie i nieinwazyjne badanie wodorowym testem oddechowym.