FoodMed Centrum

Candida


Candida albicans jest grzybem drożdżopodobnym, który naturalnie jest obecny w niewielkich i nieszkodliwych ilościach w układzie pokarmowym. Pewne warunki mogą sprzyjać jego przyrostowi w dowolnej lokalizacji, a najczęściej rozrost dotyka przewodu pokarmowego, dróg moczowych lub narządów płciowych

Przerost Candida albicans to schorzenie nazywane Kandydozą. Grzyb najlepiej rozwija się przy obecności cukru i w ciepłych warunkach bez dostępu światła. W takich warunkach Candida zmienia się z małych nieaktywnych zarodników w rozgałęzione struktury, które są zdolne do namnażania się, drażnienia tkanek i powodowania stanu zapalnego.

Czynniki zakłócające naturalną równowagę mikroflory i poziom pH w przewodzie pokarmowym lub układzie rozrodczym mogą tworzyć idealne warunki do przerostu drożdży. 

Równowaga może być zakłócona przez wiele czynników, np:

  • zmiany hormonalne w okresie ciąży,
  • złożona doustna antykoncepcja,
  • leki steroidowe (np. na astmę),
  • antybiotyki,
  • cukrzyca,
  • zaburzenia endokrynologiczne (np. niedoczynność tarczycy i nadnerczy),
  • dieta bogata w węglowodany proste i niską podaż białka,
  • niedokrwistość z niedoboru żelaza (podatność na zakażenia),
  • niedobory cynku, witamin z grupy B i witaminy A,
  • przewlekłe stany chorobowe i stres.

Do objawów zaliczamy:

  • wzdęcia,
  • świąd odbytu,
  • zapalenie pęcherza moczowego,
  • owrzodzenie jamy ustnej i biały nalot na języku,
  • pękające kąciki ust,
  • bóle głowy i migreny,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • depresja i wahania nastroju,
  • słaba pamięć,
  • bóle mięśni i stawów,
  • zakażenia grzybicze paznokci i stóp,
  • czerwona boląca wysypka na skórze w miejscach podatnych na pocenie,
  • apetyt na słodkie rzeczy,
  • nietolerancja alkoholu,
  • nadwrażliwość na produkty spożywcze zawierające drożdże i pleśń,
  • wrażliwość na zmiany pogody.

Największym problemem w diagnostyce kandydozy jest niespecyficzność objawów. Ze względu ich na szeroki zakres nie zawsze jest oczywiste, czy mamy do czynienia z przerostem Candida albicans. W związku z tym jedynym sposobem na odpowiednie rozpoznanie jest wykonanie badań diagnostycznych.

Diagnostyka, którą proponujemy wykonywana jest z krwi z opuszka palca.  Korzyścią płynącą z tych badań jest to, że wystarczy tylko próbka krwi, aby zdiagnozować przebyte lub trwające zakażenie. Badane są przeciwciała IgG i IgM. Podwyższone stężenie IgM wskazuje na niedawną infekcję, podczas gdy przeciwciała IgG wskazują przebyte lub trwające zakażenie kandydozą.

Leczenie może potrwać nawet kilka miesięcy, dlatego konieczne jest przestrzeganie zaleceń dietetycznych pod kontrolą dietetyka klinicznego oraz lekarza.

Cena badania
300 zł

Typ badania

Grupa pacjentów