W sezonie jedz truskawki!

Właśnie rozpoczyna się sezon na jedne z najsmaczniejszych owoców! Truskawki!

W okresie wiosenno-letnim powinniśmy sięgać po nie w zasadzie codziennie. Sezon rozpoczyna się zazwyczaj na początku czerwca i trawa do połowy lipca. Późniejsze odmiany można jadać jeszcze w sierpniu i na początku września.

Dlaczego powinniśmy jadać je tak często?

Otóż truskawki są znakomitym źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i wspomaga przyswajanie żelaza. Poza tym są doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, wapnia, fosforu, krzemu i manganu. Truskawki chronią przed anemią, wzmacniają kości, włosy i paznokcie. Posiadają właściwości moczopędne i oczyszczają organizm z toksyn, pomagają obniżać ciśnienie krwi. Dzięki dużej zawartości pektyn pomagają obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL. Truskawki posiadają również właściwości odkwaszające organizm więc powinni o nich pamiętać amatorzy mięsa, czy osoby cierpiące na schorzenia stawów. Truskawki są produktem niskokalorycznym – 100g to tylko 28 kcal, a więc doskonale komponują się w dietach redukcyjnych. Ze względu na niski indeks glikemiczny (40), mogą się nimi cieszyć w umiarkowanych ilościach, również cukrzycy.

Należy pamiętać, iż truskawki mogą uczulać, szczególnie małe dzieci. Muszą na nie uważać również osoby z nietolerancją histaminy oraz nadwrażliwością na salicylany.


Sałatka caprese z olejem rydzowym - przepis

Składniki:

  • kulka mozzarelli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • kilka lisków bazylii
  • sól i pieprz
  • olej rydzowy

Przygotowanie:

Mozzarellę pokrój w plasterki, pomidorki na połówki. Ułóż na talerzu, dodaj listki bazylii, przyprawy i polej olejem.

 

Smacznego :)


Sałatka z jajkiem i burakiem - przepis

Składniki:

  • roszponka/rukola/mix sałat
  • burak pieczony lub parowany
  • jajko
  • kiełki
  • nasiona słonecznika
  • czarnuszka
  • olej lniany/oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Buraka i ugotowane jajko pokrój. Całość wymieszaj, posyp nasionami słonecznika i czarnuszką, skrop olejem. Całość możesz doprawić solą, pieprzem i ziołami świeżymi lub suszonymi.

Smacznego :)


Keto śniadanie - przepis

Sposób przygotowania:
Ubij białka na sztywną masę, dodaj żółtka, mąki, proszek i przypraw do smaku. Smaż na oleju kokosowym.

Składniki na placki

  • jajko 100g, (2 sztuki)
  • mąka kokosowa 10g, (1 łyżka)
  • mąka orzechowa 10g, (1 łyżka)
  • bezglutenowy proszek do pieczenia 1g, (⅓ łyżeczki)
  • sól himalajska do smaku
  • olej kokosowy 10g, (1 łyżka)

Składniki na guacamole

  • awokado 70g, (½ sztuki)
  • pomidor 90g, (½ sztuki)
  • cebula szalotka 10g, (1 mała sztuka)
  • sok z limonki, czosnek, przyprawy, zioła

Pudding chia z leśnymi owocami

Sposób przygotowania:

Owoce zblenduj z mlekiem kokosowym, ksylitolem i wanilią. Dodaj nasiona chia, wymieszaj i odstaw do lodówki.

Składniki

  • mleko kokosowe 12% tłuszczu 60ml,
  • nasiona chia 30g, (2 łyżki)
  • ksylitol 10g, (1 łyżka)
  • wanilia,
  • owoce leśne 100g, (1 garść)

Sałatka z komosy ryżowej ze szparagami - przepis

Składniki:

    • Komosa ryżowa - 4 łyżki
    • Szparagi zielone - 4 sztuki
    • Rzodkiewka - 4 sztuki

 

  • Ser typu feta - 1 kawałek ok. 50g
  • Świeże zioła - mięta, szczypiorek, kolendra, natka pietruszki w dowolnej ilości i konfiguracji
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka

Przygotowanie:

Komosę ugotuj na wodzie, szparagi podgotuj al dente. Rzodkiewkę i zioła drobno posiekaj. Szparagi pokrój pod kątem na plasterki, główki zostaw w całości. Komosę wymieszaj z warzywami, pokruszoną fetą i oliwą. Dopraw.

 

Smacznego!


Owsianka z melonem - przepis

Przepis na słoneczną owsiankę z melonem:

Składniki:

  • płatki owsiane - 4 łyżki
  • jogurt kokosowy - 1 opakowanie 160g 
  • melon - 60g
  • migdały - jedna garść

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalej jogurtem kokosowym, wymieszaj i odstaw na ok 30 minut do napęcznienia. Dodaj pokrojonego melona i migdały.

Owsiankę możesz przygotować także gotując wcześniej płatki na wodzie lub zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę do napęcznienia, a następnie dodać j

ogurt, owoc i migdały!

Możesz także przygotować taką owsiankę wieczorem i włożyć na noc do lodówki, a na drugi dzień cieszyć się pysznym daniem na śniadanie!

 


Komosa ryżowa – cudowne pseudozboże

Komosa ryżowa (quinoa, ryż peruwiański) pochodzi z górzystych terenów Ameryki Południowej, a jej początki sięgają nawet 3000 lat p.n.e. W Polsce ponowne zainteresowanie tym pseudozbożem przypada na lata 80. XX wieku dzięki b

adaniom, które pokazały, że jest to idealna roślina do uprawy w naszych warunkach klimatycznych.

Współcześnie coraz bardziej doceniana za swoją wysoką wartość żywieniową. Określana mianem super-food, czyli żywnością o nieprzeciętnych wartościach odżywczych, prozdrowotnych.

Nasiona komosy ryżowej charakteryzują się wysoką zawartością witamin i minerałów, m.in.: kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, wapnia, selenu, cynku, miedzi i witaminy E.

Co ciekawe, zawarty w quinoi wapń jest dużo lepiej przyswajalny niż wapń z mleka, dlatego jest to idealny produkt dla osób na diecie bezmlecznej.

Komosa kontra zboża

Nasiona komosy, pod względem składu chemicznego, wypadają wyjątkowo korzystnie na tle tradycyjnych zbóż. Przede wszystkim wyróżnia ją duża zawartość białka, która wynosi nawet 22%, o bardzo korzystnym składzie aminokwasowym. Jest to jedno z niewielu źródeł białka roślinnego, które posiada wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli takie, które trzeba dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem). Pozostając przy białkach warto zwrócić uwagę, że komosa nie posiada problemowych białek, czyli jest naturalnie bezglutenowa, dlatego z powodzeniem może być wykorzystywana w kuchni osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten.

Quinoa w diecie alergika

Te małe, niepozorne kuleczki kryją w sobie nie tylko pakiet składników odżywczych oraz potrzebny w naszej diecie błonnik, ale także substancje bioaktywne, wpływające korzystnie na nasz organizm. Te związki to flawonoidy, a głównie kwercetyna, która działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwdepresyjnie. Ziarna komosy zawierają także saponiny, które naturalnie chronią roślinę, a co za tym idzie nie trzeba u do jej uprawy używać pestycydów. Saponiny wpływają na organizm człowieka przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i mają działanie immunostymulujące.

Bogactwo zdrowych tłuszczów

Kolejny plus to zróżnicowany skład tłuszczów – badania wskazują, że zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (jedno i wielonienasyconych) jest na poziomie ok 90%, a przeważają kwasy omega-6 i omega-3, co sprawia, że spożywanie komosy ryzowej sprzyja obniżaniu poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, wspomaga pracę układu krążenia oraz wspomaga szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.

Bomba antyoksydacyjna

Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów (przeciwutleniaczy) wykazuje właściwości antyoksydacyjne, czyli wspierające naturalne mechanizmy obronne przed wolnymi rodnikami, wspomagają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwdepresyjne.

Wprowadzenie na stałe do diety komosy ryżowej będzie niosło za sobą namacalne korzyści zdrowotne.