Przepisy kulinarne

Faszerowane zucchiolo

Składniki:

3 zucchiolo
100 g mięsa drobiowego
2 łyki komosy ryżowej
0,5 marchwi
0,5 pietruszki korzeń
1 plaster selera
2 łyżki sosu a’la ketchup (z naszego ebooka)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
0,5 różowej cebuli
Przyprawy: bazylia, oregano, majeranek, zioła prowansalskie

natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Ugotuj komosę w lekko osolonej wodzie. Na patelni podsmaż mięso, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą i pieprzem.
Dodaj tarte warzywa i chwilę duś pod przykryciem. Dodaj sos a’la ketchup, przyprawy i całość wymieszaj. Dopraw do smaku. Przekrój zucchiolo na wysokości 3/4 i wydrąż środek. Możesz go zjeść lub dodać do farszu. Faszeruj zucchiolo, przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku ok. 30 minut. Opcjonalnie możesz faszerować inne, sezonowe warzywa tj. cukinia czy papryka.

Smacznego!


Sałatka z serem haloumi

 Składniki na sałatkę:
- kostka sera halloumi
- 3 garści roszponki lub mixy sałat
- 1 ogórek
- 3 rzodkiewki
- 1/2 czerwonej cebuli

Składniki na dressing:
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy,
- łyżeczka miodu
… i jeśli jest dobrze tolerowana: łyżeczka musztardy 👌

Sposób przygotowania:

Ser pokrój w paski i podsmaż na patelni po obydwu stronach.  Do oliwy dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj miód i musztardę ( jeśli dobrze tolerujesz) i całość wymieszaj. Warzywa pokrój i wymieszaj w misce. Dodaj pokrojony ser. Skrop dressingiem. Dodaj ulubione zioła np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie.

Smacznego!

 


sałatka z roszponką oliwkami burakiem i mozzarellą dieta niskohistaminowa

Sałatka z burakiem i mozzarellą HIT

Przepis na sałatkę z burakiem i mozzarellą dla osób z nietolerancja histaminy

Składniki:

  • roszponka
  • ser typu mozzarella ( małe kulki)
  • burak gotowany lub parowany
  • olej lniany
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:
Pokrój buraki w cienkie plastry. Na talerz wyłóż roszponkę, kulki mozzarelli, plastry buraka. Dopraw do smaku i posyp suszonym oregano.


placuszki z mąki kokosowej i mascarpone z borówkami i jabłkami dieta niskohistaminowa

Placuszki bezglutenowe HIT -przepis

Przepis na placuszki "mascarpone", bezglutenowe dla osób z nietolerancja histaminy

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka erytrytolu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka zmiksuj z serkiem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Rozgrzej patelnię, dodaj niewielką ilość oleju i nakładaj po 1 dużej łyżce. Smaż do zarumienia po obydwu stronach.

 


Sałatka z jajkiem i burakiem

Sałatka z jajkiem i burakiem - przepis

Sałatka z jajkiem i burakiem - pyszne i zdrowe danie!

Składniki:

  • roszponka/rukola/mix sałat
  • burak pieczony lub parowany
  • jajko
  • kiełki
  • nasiona słonecznika
  • czarnuszka
  • olej lniany/oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Buraka i ugotowane jajko pokrój. Całość wymieszaj, posyp nasionami słonecznika i czarnuszką, skrop olejem. Całość możesz doprawić solą, pieprzem i ziołami świeżymi lub suszonymi.

Smacznego :)

Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!


keto śniadanie guacamole

Keto śniadanie - przepis

Przepis na keto śniadanie, czyli pyszny omlet z guacamole.

Sposób przygotowania:
Ubij białka na sztywną masę, dodaj żółtka, mąki, proszek i przypraw do smaku. Smaż na oleju kokosowym.

Składniki na placki

  • jajko 100g, (2 sztuki)
  • mąka kokosowa 10g, (1 łyżka)
  • mąka orzechowa 10g, (1 łyżka)
  • bezglutenowy proszek do pieczenia 1g, (⅓ łyżeczki)
  • sól himalajska do smaku
  • olej kokosowy 10g, (1 łyżka)

Składniki na guacamole

  • awokado 70g, (½ sztuki)
  • pomidor 90g, (½ sztuki)
  • cebula szalotka 10g, (1 mała sztuka)
  • sok z limonki, czosnek, przyprawy, zioła

Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!


Sałatka z komosy ryżowej ze szparagami

Sałatka z komosy ryżowej ze szparagami - przepis

Sałatka z komosy ryżowej ze szparagami to pyszne sezonowe danie!

Składniki:

  • Komosa ryżowa - 4 łyżki
  • Sałatka z komosy ryżowej ze szparagamiSzparagi zielone - 4 sztuki
  • Rzodkiewka - 4 sztuki
  • Ser typu feta - 1 kawałek ok. 50g
  • Świeże zioła - mięta, szczypiorek, kolendra, natka pietruszki w dowolnej ilości i konfiguracji
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka

Przygotowanie:

Komosę ugotuj na wodzie, szparagi podgotuj al dente. Rzodkiewkę i zioła drobno posiekaj. Szparagi pokrój pod kątem na plasterki, główki zostaw w całości. Komosę wymieszaj z warzywami, pokruszoną fetą i oliwą. Dopraw.

Smacznego!

Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!


owsianka z melonem

Owsianka z melonem - przepis

Słoneczna owsianka z melonem - pyszny przepis:

Składniki:

  • płatki owsiane - 4 łyżkiowsianka z melonem
  • jogurt kokosowy - 1 opakowanie 160g
  • melon - 60g
  • migdały - jedna garść

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalej jogurtem kokosowym, wymieszaj i odstaw na ok 30 minut do napęcznienia. Dodaj pokrojonego melona i migdały.

Owsiankę możesz przygotować także gotując wcześniej płatki na wodzie lub zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę do napęcznienia, a następnie dodać j

ogurt, owoc i migdały!

Możesz także przygotować taką owsiankę wieczorem i włożyć na noc do lodówki, a na drugi dzień cieszyć się pysznym daniem na śniadanie!

Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!


Krem z zielonych warzyw z pulpetami

Krem z zielonych warzyw z pulpetami

Sposób przygotowania: krem z zielonych warzyw z pulpetami.

Zielone warzywa opłucz. Cukinię i łodygi selera pokrój w dużą kostkę i gotuj do miękkości z przyprawami (sól, pieprz, ulubione zioła).
Ugotowane warzywa zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku.

Mieloną pierś z indyka dopraw solą, pieprzem oraz posiekaną bazylią. Opcjonalnie możesz dodać niewielką ilość czosnku. Tak doprawione mięso wymieszaj z olejem i uformuj z niego pulpety.

Pulpety upiecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 20-25 minut.

W międzyczasie ugotuj ryż. Krem z zielonych warzyw gotowy!
Zupę krem zjedz z ugotowanym ryżem i bazyliowymi pulpetami.

Składniki

  • cukinia -150g
  • pierś z indyka (mielona) -150g
  • seler naciowy - 2 łodygi (90g)
  • ryż basmati - 4 łyżki
  • jarmuż - 2 garści (ok 50g)
  • olej rzepakowy - 1 łyżka
  • bazylia - kilka listków

Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!