Przepisy kulinarne
Faszerowane zucchiolo
Składniki:
3 zucchiolo
100 g mięsa drobiowego
2 łyki komosy ryżowej
0,5 marchwi
0,5 pietruszki korzeń
1 plaster selera
2 łyżki sosu a’la ketchup (z naszego ebooka)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
0,5 różowej cebuli
Przyprawy: bazylia, oregano, majeranek, zioła prowansalskie
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Ugotuj komosę w lekko osolonej wodzie. Na patelni podsmaż mięso, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą i pieprzem.
Dodaj tarte warzywa i chwilę duś pod przykryciem. Dodaj sos a’la ketchup, przyprawy i całość wymieszaj. Dopraw do smaku. Przekrój zucchiolo na wysokości 3/4 i wydrąż środek. Możesz go zjeść lub dodać do farszu. Faszeruj zucchiolo, przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku ok. 30 minut. Opcjonalnie możesz faszerować inne, sezonowe warzywa tj. cukinia czy papryka.
Smacznego!
Sałatka z serem haloumi
Składniki na sałatkę:
- kostka sera halloumi
- 3 garści roszponki lub mixy sałat
- 1 ogórek
- 3 rzodkiewki
- 1/2 czerwonej cebuli
Składniki na dressing:
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy,
- łyżeczka miodu
… i jeśli jest dobrze tolerowana: łyżeczka musztardy 👌
Sposób przygotowania:
Ser pokrój w paski i podsmaż na patelni po obydwu stronach. Do oliwy dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj miód i musztardę ( jeśli dobrze tolerujesz) i całość wymieszaj. Warzywa pokrój i wymieszaj w misce. Dodaj pokrojony ser. Skrop dressingiem. Dodaj ulubione zioła np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie.
Smacznego!
Sałatka z burakiem i mozzarellą HIT
Przepis na sałatkę z burakiem i mozzarellą dla osób z nietolerancja histaminy
Składniki:
- roszponka
- ser typu mozzarella ( małe kulki)
- burak gotowany lub parowany
- olej lniany
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
Pokrój buraki w cienkie plastry. Na talerz wyłóż roszponkę, kulki mozzarelli, plastry buraka. Dopraw do smaku i posyp suszonym oregano.
Placuszki bezglutenowe HIT -przepis
Przepis na placuszki "mascarpone", bezglutenowe dla osób z nietolerancja histaminy
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki serka mascarpone
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka erytrytolu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka zmiksuj z serkiem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Rozgrzej patelnię, dodaj niewielką ilość oleju i nakładaj po 1 dużej łyżce. Smaż do zarumienia po obydwu stronach.
Sałatka z jajkiem i burakiem - przepis
Sałatka z jajkiem i burakiem - pyszne i zdrowe danie!
Składniki:
- roszponka/rukola/mix sałat
- burak pieczony lub parowany
- jajko
- kiełki
- nasiona słonecznika
- czarnuszka
- olej lniany/oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Buraka i ugotowane jajko pokrój. Całość wymieszaj, posyp nasionami słonecznika i czarnuszką, skrop olejem. Całość możesz doprawić solą, pieprzem i ziołami świeżymi lub suszonymi.
Smacznego :)
Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!
Keto śniadanie - przepis
Przepis na keto śniadanie, czyli pyszny omlet z guacamole.
Sposób przygotowania:
Ubij białka na sztywną masę, dodaj żółtka, mąki, proszek i przypraw do smaku. Smaż na oleju kokosowym.
Składniki na placki
- jajko 100g, (2 sztuki)
- mąka kokosowa 10g, (1 łyżka)
- mąka orzechowa 10g, (1 łyżka)
- bezglutenowy proszek do pieczenia 1g, (⅓ łyżeczki)
- sól himalajska do smaku
- olej kokosowy 10g, (1 łyżka)
Składniki na guacamole
- awokado 70g, (½ sztuki)
- pomidor 90g, (½ sztuki)
- cebula szalotka 10g, (1 mała sztuka)
- sok z limonki, czosnek, przyprawy, zioła
Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!
Sałatka z komosy ryżowej ze szparagami - przepis
Sałatka z komosy ryżowej ze szparagami to pyszne sezonowe danie!
Składniki:
- Komosa ryżowa - 4 łyżki
- Szparagi zielone - 4 sztuki
- Rzodkiewka - 4 sztuki
- Ser typu feta - 1 kawałek ok. 50g
- Świeże zioła - mięta, szczypiorek, kolendra, natka pietruszki w dowolnej ilości i konfiguracji
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Przygotowanie:
Komosę ugotuj na wodzie, szparagi podgotuj al dente. Rzodkiewkę i zioła drobno posiekaj. Szparagi pokrój pod kątem na plasterki, główki zostaw w całości. Komosę wymieszaj z warzywami, pokruszoną fetą i oliwą. Dopraw.
Smacznego!
Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!
Owsianka z melonem - przepis
Słoneczna owsianka z melonem - pyszny przepis:
Składniki:
- płatki owsiane - 4 łyżki
- jogurt kokosowy - 1 opakowanie 160g
- melon - 60g
- migdały - jedna garść
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalej jogurtem kokosowym, wymieszaj i odstaw na ok 30 minut do napęcznienia. Dodaj pokrojonego melona i migdały.
Owsiankę możesz przygotować także gotując wcześniej płatki na wodzie lub zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę do napęcznienia, a następnie dodać j
ogurt, owoc i migdały!
Możesz także przygotować taką owsiankę wieczorem i włożyć na noc do lodówki, a na drugi dzień cieszyć się pysznym daniem na śniadanie!
Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!
Krem z zielonych warzyw z pulpetami
Sposób przygotowania: krem z zielonych warzyw z pulpetami.
Zielone warzywa opłucz. Cukinię i łodygi selera pokrój w dużą kostkę i gotuj do miękkości z przyprawami (sól, pieprz, ulubione zioła).
Ugotowane warzywa zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku.
Mieloną pierś z indyka dopraw solą, pieprzem oraz posiekaną bazylią. Opcjonalnie możesz dodać niewielką ilość czosnku. Tak doprawione mięso wymieszaj z olejem i uformuj z niego pulpety.
Pulpety upiecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 20-25 minut.
W międzyczasie ugotuj ryż. Krem z zielonych warzyw gotowy!
Zupę krem zjedz z ugotowanym ryżem i bazyliowymi pulpetami.
Składniki
- cukinia -150g
- pierś z indyka (mielona) -150g
- seler naciowy - 2 łodygi (90g)
- ryż basmati - 4 łyżki
- jarmuż - 2 garści (ok 50g)
- olej rzepakowy - 1 łyżka
- bazylia - kilka listków
Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!