Muffinki czekoladowe z cukinią


mgr Aleksandra Majsnerowska

mgr Aleksandra Majsnerowska

Z wykształcenia dietetyk kliniczny oraz pedagog. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Propagatorka zdrowego stylu życia oraz animatorka aktywności fizycznej.

Bądź na bieżącoZapisz się i otrzymuj jako pierwsza informacje o nowych wpisach i nowościach z Foodmed Centrum. Jesteśmy dla Ciebie i dzielimy się z Tobą cenną wiedzą z zakresu odżywiania i zdrowia.  Przygotowujemy dla Ciebie też dużo fajnych darmowych materiałów, z których skorzystasz w codziennym życiu. A parę chwil po zapisie otrzymasz całkowicie za darmo...

Sposób przygotowania

Zetrzyj cukinię na grubych okach, dodaj szczyptę soli i odstaw na chwilę. W tym czasie wymieszaj w misce mąki z kakao.  Odlej wodę z cukinii i dodaj do miski wraz z wanilią. Pokrusz czekoladę na drobne kawałki i wszystko ponownie wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj olej z jajkiem, miodem i jogurtem naturalnym, a następnie wlej do pierwszej miski.

Połącz składniki w jednej misce i całość starannie wymieszaj.

Przelej ciasto do foremek i wstaw do piekarnika na 20 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni C.

Ilość porcji

12

Wartość kaloryczna

???

Białko

???

Tłuszcze

???

Węglowodany

???

Składniki

  • Suche
  • mąka pszenna pełnoziarnista 1/2 szklanki
  • mąka pszenna tortowa 1/2 szklanki
  • gorzka czekolada 50g,
  • wanilia
  • szczypta soli
  • cukinia 1 szklanka
  • Mokre
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki
  • miód pszczeli 1 szklanka
  • jajko 1 sztuka
  • jogurt naturalny 3 łyżki