Koktajl o niskim indeksie glikemicznym to fantastyczny sposób na przemycenie solidnej porcji witamin i minerałów. Z racji dużej zawartości węglowodanów prostych, spożywanie koktajli na bazie samych owoców zazwyczaj kończy się hiperglikemią.
Diabetyku, pamiętaj więc, o dodaniu solidnej porcji błonnika (surowe warzywa, otręby) oraz dobrego jakościowo tłuszczu i pełnowartościowego białka (awokado, pestki, orzechy). Dzięki temu obniżysz indeks glikemiczny koktajlu i zabezpieczysz się przed nagłym wzrostem poposiłkowej glikemii.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zblenduj. Koktajl o niskim indeksie glikemicznym gotowy. Więcej przepisów na naszym blogu.
Składniki
- pomarańcza, (½ sztuki)
- awokado, (½ sztuki)
- świeżo wyciśnięty sok z limonki, (łyżka)
- imbir, korzeń, (1 plaster ok. 1 cm)
- cynamon, (szczypta)
- świeży szpinak, (garść)
- świeżo zmielone siemię lniane, (2 łyżeczki)
- opcjonalnie – woda

Bądź na bieżąco
Zapisz się i otrzymuj jako pierwsza informacje o nowych wpisach i nowościach z Foodmed Centrum.
Jesteśmy dla Ciebie i dzielimy się z Tobą cenną wiedzą z zakresu odżywiania i zdrowia.
Przygotowujemy dla Ciebie też dużo fajnych darmowych materiałów, z których skorzystasz w codziennym życiu.
A parę chwil po zapisie otrzymasz całkowicie za darmo jeden dzień z naszych diet online.