Kasza jaglana z sosem pomidorowym i cieciorką to pyszne danie, które jest zdrowe i syte!

Sposób przygotowania

Zalej figi ciepłą wodą i odstaw na ok 2 godziny. Ugotuj kaszę jaglaną w dwóch szklankach wody. Ugotuj mak w niewielkiej ilości wody, dodaj sezam, zmielone orzechy włoskie, olej kokosowy, ugotowaną kaszę i zmiskuj wszystkie składniki blenderem.

Wyciągnij figi z wody, zmiskuj blenderem i dodaj do masy. W rondelku rozpuść czekoladę z niewielką ilością wody i dodaj do masy.

Całość zmiksuj blenderem. Jeśli masa nie jest zbyt słodka możesz dodać 1 łyżkę miodu. Przełóż masę na małą blaszkę i wstaw do lodówki na kilka godzin. Kasza jaglana z sosem pomidorowym i cieciorką gotowe do podania! Więcej przepisów na naszym blogu.

Składniki

  • kasza jaglana 50g, (3 łyżki suchej kaszy)
  • brokuł, fasolka szparagowa
  • prażony słonecznik 10g, (1 łyżka)

Składniki na sos

 

  • pomidory krojone 200g, (½ kartonika)
  • cieciorka konserwowa 65g, (4 łyżki)
  • włoszczyzna 100g, (1 szklanka mrożonki)
  • natka pietruszki (1 garść)
  • cebula, czosnek, przyprawy, zioła
  • olej kokosowy 5g, (1 łyżeczka)