Chcecie być rodzicami? Jedzcie pomidory!


mgr Katarzyna Nowak

mgr Katarzyna Nowak

W FoodMed Centrum prowadzi dział dietetyki klinicznej. Z wykształcenia dietetyk kliniczny, biotechnolog i edukator w cukrzycy.

Zawarty w pomidorach likopen znany jest głównie ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. W ostatnich latach lepiej poznano także jego korzystny wpływ na płodność kobiet i mężczyzn. Pojawia się więc pytanie: czy dieta bogata w pomidory wesprze wasze starania o dziecko?

Decyzja o powiększeniu rodziny powinna wiązać się z odpowiednią zmianą stylu życia. Uznaje się, że przyszli rodzice powinni zadbać o swoje zdrowie przynajmniej 3 miesiące przed planowanym poczęciem.

Czy istnieje dieta wspomagająca płodność? Po części – tak. Istnieją bowiem pokarmy, których zwiększony udział w diecie może zwiększać szanse na poczęcie dziecka, dzięki ich pożytecznemu wpływowi na organizm kobiety  i mężczyzny.

Wiele mówi się o korzystnym wpływie witaminy C, kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, czy witamin z grupy B. Czas poznać prawdziwego mocarza w grupie antyoksydantów – likopen.

Wiele twarzy likopenu

Likopen należy do rodziny karotenoidów, czyli naturalnych pigmentów występujących w roślinach. Największe ilości tego związku znajdziemy w pomidorach oraz innych czerwonych warzywach i owocach (grejpfrut, papryka czerwona).

Likopen znany jest głownie ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych.  Odgrywa więc istotną rolę w prewencji nowotworów, chorób układu krążenia i nadciśnienia tętniczego. Ponadto, poprzez wpływ na podziały komórkowe, opóźnia procesy starzenia, więc odnalazł swoje zastosowanie nie tylko w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym, ale także w kosmetycznym.

Likopen w trosce o zdrowie dziecka

Antyoksydacyjne właściwości likopenu sprawiają, że odgrywa on istotną rolę w prewencji rozwoju stanów zapalnych w naczyniach krwionośnych. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza dla ciężarnych i tych kobiet, które dopiero starają się o dziecko.

Ochronne działanie likopenu polega głównie na regulacji funkcji śródbłonka naczyniowego, co w konsekwencji zmniejsza ryzyko nie tylko zawału i udaru, ale także poronień, zwłaszcza u kobiet z grupy ryzyka. Ponadto, wykazano, że spożywanie dużych ilości tego karotenoidu w ciąży może korelować ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia hipotrofii płodu.

Kobiety starające się o dziecko powinny więc częściej sięgać po pomidory, nie tylko surowe, ale przede wszystkim te przetworzone – koncentraty pomidorowe i przeciery, ponieważ w tych produktach zawartość likopenu jest największa. Aby w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości likopenu, warto dodawać do potraw zdrowe tłuszcze, na przykład oliwę z oliwek, ponieważ ułatwiają jego przyswajanie.

Chcesz zostać tatą? Zajadaj się pomidorami!

W świetle najnowszych badań, likopen może odgrywać dużo większa rolę w kontekście zdolności rozrodczych mężczyzn, niż kobiet. Wykazano, że przywrócenie równowagi między wolnymi rodnikami tlenowymi (ROS), a antyoksydantami w organizmie mężczyzny, w istotny sposób poprawia parametry nasienia.

Wysoka podaż likopenu koreluje z poprawą ruchliwości plemników oraz ich liczebności. Ponadto, dzięki ochronnemu działaniu na DNA komórek,  likopen może mieć wpływ na zmniejszenie ilości defektów genetycznych w męskich komórkach płciowych, co oczywiście, zwiększa szanse na skuteczne zapłodnienie. Nie dziwi więc fakt, że likopen jest obecny w wielu preparatach, których zadaniem jest poprawa parametrów nasienia.

Wpływ likopenu na zdrowie i zdolności rozrodcze przyszłych rodziców jest wciąż badany. Już dziś wiadomo, że na pewno warto dbać o wysoką podaż tego karotenoidu  w diecie. Przyszli rodzice, zajadajcie się więc pomidorami w każdej postaci!

Szukasz pomysłu na danie z dużą ilością likopenu? Wypróbuj pyszny makaron z sosem pomidorowym z naszego bloga!

Planujecie powiększenie rodziny i chcecie się dobrze przygotować? Skorzystajcie z wsparcia jednego z naszych specjalistów.