Przepisy kulinarne

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Delikatna i smaczna zupa krem z dyni to świetna propozycja na jesień!

Sposób przygotowania

Warzywa obierz i umyj. Możesz użyć dyni mrożonej. Przełóż warzywa do garnka, dolej odrobinę bulionu i duś ok. 15 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.

Dodaj przyprawy i masło. Wlej pozostały bulion i gotuj wszystko jeszcze 20 minut.
Całość zmiksuj na krem.

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Posyp nimi gotową zupę krem. Zupa krem z dyni gotowa! Więcej przepisów na naszym blogu.

Składniki

  • dynia 200
  • marchewka 45g, (1 sztuka)
  • pietruszka 20g, (½ sztuki)
  • czosnek 5g, (1 ząbek)
  • seler 60g, (1 plaster)
  • cebula 25g, (¼ sztuki)
  • migdały w płatkach 10g, (1 łyżka)
  • natka pietruszki 6g, (1 łyżeczka)
  • masło ekstra 5g, (1 łyżeczka)
  • bulion warzywny 300ml, (1¼ szklanki)
  • przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, rozmaryn, kurkuma, imbir

Pasta z cieciorki

Cieciorka posiada liczne właściwości zdrowotne, zawiera dużo białka i błonnika. Dlatego prezentujemy wam nowy przepis! Pasta z cieciorki.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę. Przypraw do smaku. Opcjonalnie do zielonego groszku możesz dodać do cieciorki suszone pomidory. Więcej przepisów na naszym blogu.

Składniki

  • cieciorka konserwowa 100g, (1 szklanka)
  • groszek zielony 65g, (2 łyżki)
  • oliwa z oliwek 10g, (1 łyżka)
  • czosnek 5g, (1 ząbek)
  • przyprawy, zioła
  • woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Bezglutenowy omlet

Bezglutenowy omlet

Szybki i prosty przepis na niedzielny omlet bez cukru, glutenu, mleka oczywiście w towarzystwie najlepszego antyoksydanta.

Sposób przygotowania

Ubij białka na sztywną pianę, dodaj żółtka, szczyptę soli, mąki, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszaj. Smaż. Omlet gotowy!

Składniki

  • jajko 100g, (2 sztuki)
  • mąka kokosowa 10g, (1 łyżka)
  • mąka orzechowa 10g, (1 łyżka)
  • masło orzechowe 20g, (1 łyżka)
  • olej kokosowy do smażenia 10g, (1 łyżka)
  • proszek do pieczenia 1g, (1 duża szczypta)
  • granat (½ sztuki)

Więcej przepisów na naszym Blogu!