Nie możesz spożywać glutenu? Mamy coś dla Ciebie! Bezglutenowy żurek to prosta i smaczna propozycja na każdy dzień!

Sposób przygotowania zakwasu

Czosnek obierz i przeciśnij przez prasę.

W dużym słoju lub kamionce wymieszaj wodę z mąką, przyprawami, czosnkiem i sokiem z kapusty lub ogórków. Przykryj gazą i zostaw na 3 dni, mieszaj codziennie minimum 1 raz drewnianą czystą łyżką.

Składniki na żurek

  • bezglutenowy zakwas ryżowy
  • biała kiełbasa, (3 sztuki)
  • wędzony boczek,
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek,
  • przyprawy: majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy, świeży tymianek

Składniki na zakwas

  • mąka ryżowa pełnoziarnista lub gryczana, (6 czubatych łyżek)
  • czosnek, (5 ząbków)
  • liść laurowy, (4 sztuki)
  • ziele angielskie, (10 ziaren)
  • sok z kapusty lub z ogórków kiszonych niepasteryzowanych, (2 łyżki)
  • woda (1,5 litra)

Bezglutenowy żurek gotowy do podania! Więcej przepisów na naszym blogu.