Nie możesz spożywać glutenu? Mamy coś dla Ciebie! Bezglutenowy żurek to prosta i smaczna propozycja na każdy dzień!
Sposób przygotowania zakwasu
Czosnek obierz i przeciśnij przez prasę.
W dużym słoju lub kamionce wymieszaj wodę z mąką, przyprawami, czosnkiem i sokiem z kapusty lub ogórków. Przykryj gazą i zostaw na 3 dni, mieszaj codziennie minimum 1 raz drewnianą czystą łyżką.
Składniki na żurek
- bezglutenowy zakwas ryżowy
- biała kiełbasa, (3 sztuki)
- wędzony boczek,
- włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek,
- przyprawy: majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy, świeży tymianek
Składniki na zakwas
- mąka ryżowa pełnoziarnista lub gryczana, (6 czubatych łyżek)
- czosnek, (5 ząbków)
- liść laurowy, (4 sztuki)
- ziele angielskie, (10 ziaren)
- sok z kapusty lub z ogórków kiszonych niepasteryzowanych, (2 łyżki)
- woda (1,5 litra)
Bezglutenowy żurek gotowy do podania! Więcej przepisów na naszym blogu.

Bądź na bieżąco
Zapisz się i otrzymuj jako pierwsza informacje o nowych wpisach i nowościach z Foodmed Centrum.
Jesteśmy dla Ciebie i dzielimy się z Tobą cenną wiedzą z zakresu odżywiania i zdrowia.
Przygotowujemy dla Ciebie też dużo fajnych darmowych materiałów, z których skorzystasz w codziennym życiu.
A parę chwil po zapisie otrzymasz całkowicie za darmo jeden dzień z naszych diet online.