Baton mocy
Sposób przygotowania
Zalej figi ciepłą wodą i odstaw na ok 2 godziny. Ugotuj kaszę jaglaną w dwóch szklankach wody. Ugotuj mak w niewielkiej ilości wody, dodaj sezam, zmielone orzechy włoskie, olej kokosowy, ugotowaną kaszę i zmiskuj wszystkie składniki blenderem.
Wyciągnij figi z wody, zmiskuj blenderem i dodaj do masy. W rondelku rozpuść czekoladę z niewielką ilością wody i dodaj do masy.
Całość zmiksuj blenderem. Jeśli masa nie jest zbyt słodka możesz dodać 1 łyżkę miodu. Przełóż masę na małą blaszkę i wstaw do lodówki na kilka godzin. Baton mocy gotowy do spożycia! Więcej przepisów na naszym blogu.
Składniki
- sezam, (1 szklanka)
- mielony mak, (1 szklanka)
- kasza jaglana (przed ugotowaniem), (1 szklanka)
- suszone figi 150g,
- orzechy włoskie 150g,
- gorzka czekolada 70% 100g, (1 tabliczka)
- mleka kokosowe 100 ml,
- oleju kokosowy (nierafinowanego) 10g

Bądź na bieżąco
Zapisz się i otrzymuj jako pierwsza informacje o nowych wpisach i nowościach z Foodmed Centrum.
Jesteśmy dla Ciebie i dzielimy się z Tobą cenną wiedzą z zakresu odżywiania i zdrowia.
Przygotowujemy dla Ciebie też dużo fajnych darmowych materiałów, z których skorzystasz w codziennym życiu.
A parę chwil po zapisie otrzymasz całkowicie za darmo jeden dzień z naszych diet online.