Baton mocy

Sposób przygotowania

Zalej figi ciepłą wodą i odstaw na ok 2 godziny. Ugotuj kaszę jaglaną w dwóch szklankach wody. Ugotuj mak w niewielkiej ilości wody, dodaj sezam, zmielone orzechy włoskie, olej kokosowy, ugotowaną kaszę i zmiskuj wszystkie składniki blenderem.

Wyciągnij figi z wody, zmiskuj blenderem i dodaj do masy. W rondelku rozpuść czekoladę z niewielką ilością wody i dodaj do masy.

Całość zmiksuj blenderem. Jeśli masa nie jest zbyt słodka możesz dodać 1 łyżkę miodu. Przełóż masę na małą blaszkę i wstaw do lodówki na kilka godzin. Baton mocy gotowy do spożycia! Więcej przepisów na naszym blogu.

Składniki

  • sezam, (1 szklanka)
  • mielony mak, (1 szklanka)
  • kasza jaglana (przed ugotowaniem), (1 szklanka)
  • suszone figi 150g,
  • orzechy włoskie 150g,
  • gorzka czekolada 70% 100g, (1 tabliczka)
  • mleka kokosowe 100 ml,
  • oleju kokosowy (nierafinowanego) 10g