Należy do nadwrażliwości pokarmowych i jest często mylnie nazywana alergią pokarmową.

Mechanizm alergii pokarmowej opóźnionej, IgG – zależnej (nadwrażliwość pokarmowa IgG – zależna) jest odmienny od klasycznej alergii (IgE – zależnej). Jej przyczyną jest zwiększona przepuszczalność jelita, umożliwiająca permanentne przenikanie składników pokarmowych do krwi. Skutkiem jest wytwarzanie swoistych przeciwciał przeciwko substancjom pokarmowym. Objawy alergii pokarmowej typu III (tzw. późnej) pojawiają się po dłuższym czasie od kontaktu z antygenem (nawet po 72 godzinach). Z tego względu prawidłowa identyfikacja substancji uczulającej jest niezwykle trudna. Instytut Mikroekologii wykonuje oznaczenie alergii IgG – zależnej za pomocą metody immunoenzymatycznej ELISA, powszechnie uznawanej za jedną z najczulszych metod laboratoryjnych.

W badaniu alergii pokarmowych bada się od 22 do 270 składników pokarmowych. Jest to test skierowany do osób dorosłych ze zróżnicowaną dietą, pacjentów ze spektrum autyzmu i z silnymi objawami alergii.

Typ produktu Produkt
Warzywa Karczoch, Szparagi, Bakłażan, Bambus (pędy), Burak, Brokuły, Brukselka, Marchew, Kalafior, Seler korzeniowy, Boćwina, Papryka chilli Cayenne, Papryka chilli habanero, Papryka chilli jalapeno, Kapusta pekińska, Cukinia, Ogórek, Koper włoski (fenkuł), Jarmuż, Kalarepa, Por, Juta, Okra, Oliwka, Cebula, Pasternak, Ziemniak, Dynia, Rzodkiewka, Kapusta czerwona, Brukiew, Kapusta włoska, Szpinak, Seler naciowy, Papryka słodka, Pomidor, Kapusta biała,Sałata głowiasta masłowa, Cykoria, Mniszek lekarski, Cykoria endywia, Sałata głowiasta lodowa, Roszponka, Sałata lollo rosso, Cykoria sałatowa, Rukola, Sałata rzymska, Bób, Ciecierzyca, Fasola zwyczajna, Fasola i groch, mieszanina, Groch zwyczajny, Soczewica, Fasola mung, Soja
Owoce Jabłko, Morela, Awokado, Banan, Jeżyna, Borówka czernica (jagoda), Wiśnia, Żurawina, Porzeczka (czerwona, czarna), Daktyl, Figa, Agrest, Winogrono, Grejpfrut, Gujawa, Melon miodowy, Kiwi, Cytryna, Limonka, Borówka brusznica, Liczi, Mandarynka, Mango, Nektarynka, Pomarańcza, Papaja, Brzoskwinia, Gruszka, Śliwka, Ananas, Granat, Opuncja, Pigwa, Malina, Rabarbar, Rokitnik, Truskawka, Mirabelka, Arbuz
Produkty mleczne Mleko krowie, Mleko krowie gotowane, Ser krowi podpuszczkowy, Ser risotta, Produkty na bazie kwaśnego mleka krowiego, Kefir, Ser halloumi, Mleko kozie, ser kozi, Mleko owcze, ser owczy, Mleko wielbłądzie, Mleko klaczy
Zboża Gluten, Jęczmień, Owies, Żyto, Kamut, Pszenica orkisz, Pszenica, Gryka, Kukurydza, Proso (kasza jaglana), Ryż, Amarantus, Maranta trzcinowa, Karob (mąka chleba świętojańskiego), Maniok jadalny, Palusznik afrykański (fonio), Słonecznik bulwiasty (topinambur), Łubin, Komosa ryżowa (quinoa), Kasztan jadalny, Słodki ziemniak (batat), Tapioka, Miłka abisyńska (teff)
Przyprawy  zioła Bazylia, Cynamon, Czosnek, Chrzan, Gorczyca, Gałka muszkatołowa, Oregano, Papryka, przyprawa, Pietruszka, Pieprz czarny, Pieprz biały, Rozmaryn, Tymianek, Wanilia, Lucerna, Ziele angielskie, Anyż, Liść laurowy, Kapary, Kminek, Kardamon, Trybula ogrodowa, Szczypiorek, Goździk, Kolendra, Kumin, Kurkuma, Koperek, Rzeżucha, Imbir, Jałowiec, Lawenda, Melisa, Lubczyk, Majeranek, Szafran, Szałwia, Cząber, Czosnek niedźwiedzi
Nasiona  orzechy Migdały, Nerkowce, Kakaowiec, Siemię lniane, Orzechy laskowe, Orzeszki ziemne, Pistacje, Mak, Pestki dyni, Sezam, Nasiona słonecznika, Orzechy włoskie, Orzechy brazylijskie, Kokos, Orzechy makadamia, Orzeszki piniowe
Kawa, herbata, wino Rumianek, Mięta pieprzowa, Pokrzywa, Kawa, Herbata rooibos, Dzika róża, Taniny, Herbata zielona, Herbata czarna
Mięso Wołowina, Kura, kurczak, Jagnięcina, Wieprzowina, Indyk, Jeleń, Kaczka, Mięso kozie, Gęś, Zając, Mięso strusia, Przepiórka, Królik, Sarnina, Cielęcina, Dzik,
Ryby i owoce morza Anchois, Żabnica, Omułki, Karp, Dorsz, Rak, Węgorz, Dorada, Plamiak, Morszczuk, Halibut, Śledź, Panga (sum rekini), Homar, Makrela, Karmazyn, Ośmiornica, Ostrygi, Gładzica, Czarniak, Lucjan czerwony, Sardynka, Łosoś, Przegrzebki, Okoń morski (lab raks), Krewetki, Rekin, Sola, Kałamarnica, Miecznik, Pstrąg, Tuńczyk, Sandacz
Jajka Białko jaja kurzego, Żółtko jaja kurzego, Jajo gęsie, Jajo przepiórcze
Produkty słodzące Miód (mieszany), Cukier trzcinowy, Syrop z agawy, Syrop klonowy
Drożdże Drożdże (browarnicze, piekarskie)
Zagęstniki Guma guar (E412), Agar (E406), Karagen (E407), Pektyny (E440), Tragakanta (E413), Guma ksantanowa (E415)
Algi Spirulina, Krasnorosty (nori)
Konserwanty Benzoesan sodu (E211), Kwas sorbinowy (E200)
Inne Aloes, Aspergillus Niger (kropidlak), Candida albicans, Kandyzowana skórka cytrynowa, Liście winorośli
Grzyby Podgrzybek brunatny, Borowik szlachetny, Pieprznik jadalny (kurka), Pieczarka, Boczniak ostrygowaty, Grzyby shitake

 

Wskazania do wykonania:

  • przewlekłe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (zaparcia, biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, zespół jelita drażliwego, mdłości, uczucie pełności w nadbrzuszu, odbijanie),
  • problemy skórne (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, suchość i świąd skóry, wysypki, trądzik),
  • nawracające migreny, uczucie chronicznego zmęczenia (trudności z porannym wstawaniem, zmęczenie nieadekwatne do wykonanej pracy).

Alergia IgG – zależna szczególnie często występuje u pacjentów z chorobami reumatycznymi i zwyrodnieniowymi stawów, nadwagą i otyłością, nadciśnieniem i cukrzycą typu II. Jest ona diagnozowana także w depresji, nadaktywności, zaburzeniach nastroju, zaburzeniach ze spektrum autyzmu (ASD) i ADHD. Opisywana alergia może być także jedną z przyczyn niepłodności.

W większości przypadków nie zdajemy sobie sprawy, że odczuwane przez nas dolegliwości mogą świadczyć o występowaniu alergii. Wynika to z faktu, że jej objawy występują z kilkudniowym opóźnieniem. Alergia pokarmowa typu III może być przez wiele lat niezauważana, gdyż chorzy przyzwyczajają się do odczuwanych dolegliwości i problemów zdrowotnych, których nie potrafią powiązać z występowaniem alergii.