Nietolerancja pokarmowa IGg zależna należy do nadwrażliwości pokarmowych i jest często mylnie nazywana alergią pokarmową.
Mechanizm alergii pokarmowej opóźnionej, IgG – zależnej (nadwrażliwość pokarmowa IgG – zależna) jest odmienny od klasycznej alergii (IgE – zależnej). Jej przyczyną jest zwiększona przepuszczalność jelita, umożliwiająca permanentne przenikanie składników pokarmowych do krwi. Skutkiem jest wytwarzanie swoistych przeciwciał przeciwko substancjom pokarmowym. Objawy alergii pokarmowej typu III (tzw. późnej) pojawiają się po dłuższym czasie od kontaktu z antygenem (nawet po 72 godzinach). Z tego względu prawidłowa identyfikacja substancji uczulającej jest niezwykle trudna. Instytut Mikroekologii wykonuje oznaczenie alergii IgG – zależnej za pomocą metody immunoenzymatycznej ELISA, powszechnie uznawanej za jedną z najczulszych metod laboratoryjnych.
W badaniu alergii pokarmowych bada się od 22 do 270 składników pokarmowych. Jest to test skierowany do osób dorosłych ze zróżnicowaną dietą, pacjentów ze spektrum autyzmu i z silnymi objawami alergii.
Typ produktu | Produkt |
---|---|
Warzywa | Karczoch, Szparagi, Bakłażan, Bambus (pędy), Burak, Brokuły, Brukselka, Marchew, Kalafior, Seler korzeniowy, Boćwina, Papryka chilli Cayenne, Papryka chilli habanero, Papryka chilli jalapeno, Kapusta pekińska, Cukinia, Ogórek, Koper włoski (fenkuł), Jarmuż, Kalarepa, Por, Juta, Okra, Oliwka, Cebula, Pasternak, Ziemniak, Dynia, Rzodkiewka, Kapusta czerwona, Brukiew, Kapusta włoska, Szpinak, Seler naciowy, Papryka słodka, Pomidor, Kapusta biała,Sałata głowiasta masłowa, Cykoria, Mniszek lekarski, Cykoria endywia, Sałata głowiasta lodowa, Roszponka, Sałata lollo rosso, Cykoria sałatowa, Rukola, Sałata rzymska, Bób, Ciecierzyca, Fasola zwyczajna, Fasola i groch, mieszanina, Groch zwyczajny, Soczewica, Fasola mung, Soja |
Owoce | Jabłko, Morela, Awokado, Banan, Jeżyna, Borówka czernica (jagoda), Wiśnia, Żurawina, Porzeczka (czerwona, czarna), Daktyl, Figa, Agrest, Winogrono, Grejpfrut, Gujawa, Melon miodowy, Kiwi, Cytryna, Limonka, Borówka brusznica, Liczi, Mandarynka, Mango, Nektarynka, Pomarańcza, Papaja, Brzoskwinia, Gruszka, Śliwka, Ananas, Granat, Opuncja, Pigwa, Malina, Rabarbar, Rokitnik, Truskawka, Mirabelka, Arbuz |
Produkty mleczne | Mleko krowie, Mleko krowie gotowane, Ser krowi podpuszczkowy, Ser risotta, Produkty na bazie kwaśnego mleka krowiego, Kefir, Ser halloumi, Mleko kozie, ser kozi, Mleko owcze, ser owczy, Mleko wielbłądzie, Mleko klaczy |
Zboża | Gluten, Jęczmień, Owies, Żyto, Kamut, Pszenica orkisz, Pszenica, Gryka, Kukurydza, Proso (kasza jaglana), Ryż, Amarantus, Maranta trzcinowa, Karob (mąka chleba świętojańskiego), Maniok jadalny, Palusznik afrykański (fonio), Słonecznik bulwiasty (topinambur), Łubin, Komosa ryżowa (quinoa), Kasztan jadalny, Słodki ziemniak (batat), Tapioka, Miłka abisyńska (teff) |
Przyprawy zioła | Bazylia, Cynamon, Czosnek, Chrzan, Gorczyca, Gałka muszkatołowa, Oregano, Papryka, przyprawa, Pietruszka, Pieprz czarny, Pieprz biały, Rozmaryn, Tymianek, Wanilia, Lucerna, Ziele angielskie, Anyż, Liść laurowy, Kapary, Kminek, Kardamon, Trybula ogrodowa, Szczypiorek, Goździk, Kolendra, Kumin, Kurkuma, Koperek, Rzeżucha, Imbir, Jałowiec, Lawenda, Melisa, Lubczyk, Majeranek, Szafran, Szałwia, Cząber, Czosnek niedźwiedzi |
Nasiona orzechy | Migdały, Nerkowce, Kakaowiec, Siemię lniane, Orzechy laskowe, Orzeszki ziemne, Pistacje, Mak, Pestki dyni, Sezam, Nasiona słonecznika, Orzechy włoskie, Orzechy brazylijskie, Kokos, Orzechy makadamia, Orzeszki piniowe |
Kawa, herbata, wino | Rumianek, Mięta pieprzowa, Pokrzywa, Kawa, Herbata rooibos, Dzika róża, Taniny, Herbata zielona, Herbata czarna |
Mięso | Wołowina, Kura, kurczak, Jagnięcina, Wieprzowina, Indyk, Jeleń, Kaczka, Mięso kozie, Gęś, Zając, Mięso strusia, Przepiórka, Królik, Sarnina, Cielęcina, Dzik, |
Ryby i owoce morza | Anchois, Żabnica, Omułki, Karp, Dorsz, Rak, Węgorz, Dorada, Plamiak, Morszczuk, Halibut, Śledź, Panga (sum rekini), Homar, Makrela, Karmazyn, Ośmiornica, Ostrygi, Gładzica, Czarniak, Lucjan czerwony, Sardynka, Łosoś, Przegrzebki, Okoń morski (lab raks), Krewetki, Rekin, Sola, Kałamarnica, Miecznik, Pstrąg, Tuńczyk, Sandacz |
Jajka | Białko jaja kurzego, Żółtko jaja kurzego, Jajo gęsie, Jajo przepiórcze |
Produkty słodzące | Miód (mieszany), Cukier trzcinowy, Syrop z agawy, Syrop klonowy |
Drożdże | Drożdże (browarnicze, piekarskie) |
Zagęstniki | Guma guar (E412), Agar (E406), Karagen (E407), Pektyny (E440), Tragakanta (E413), Guma ksantanowa (E415) |
Algi | Spirulina, Krasnorosty (nori) |
Konserwanty | Benzoesan sodu (E211), Kwas sorbinowy (E200) |
Inne | Aloes, Aspergillus Niger (kropidlak), Candida albicans, Kandyzowana skórka cytrynowa, Liście winorośli |
Grzyby | Podgrzybek brunatny, Borowik szlachetny, Pieprznik jadalny (kurka), Pieczarka, Boczniak ostrygowaty, Grzyby shitake |
Wskazania do wykonania:
- przewlekłe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (zaparcia, biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, zespół jelita drażliwego, mdłości, uczucie pełności w nadbrzuszu, odbijanie),
- problemy skórne (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, suchość i świąd skóry, wysypki, trądzik),
- nawracające migreny, uczucie chronicznego zmęczenia (trudności z porannym wstawaniem, zmęczenie nieadekwatne do wykonanej pracy).
Nietolerancja pokarmowa IGg zależna szczególnie często występuje u pacjentów z chorobami reumatycznymi i zwyrodnieniowymi stawów, nadwagą i otyłością, nadciśnieniem i cukrzycą typu II. Jest ona diagnozowana także w depresji, nadaktywności, zaburzeniach nastroju, zaburzeniach ze spektrum autyzmu (ASD) i ADHD. Opisywana alergia może być także jedną z przyczyn niepłodności.
W większości przypadków nie zdajemy sobie sprawy, że odczuwane przez nas dolegliwości mogą świadczyć o występowaniu alergii. Wynika to z faktu, że jej objawy występują z kilkudniowym opóźnieniem. Alergia pokarmowa typu III może być przez wiele lat niezauważana, gdyż chorzy przyzwyczajają się do odczuwanych dolegliwości i problemów zdrowotnych, których nie potrafią powiązać z występowaniem alergii. Nietolerancja pokarmowa IGg zależna.