Składniki:
3 zucchiolo
100 g mięsa drobiowego
2 łyki komosy ryżowej
0,5 marchwi
0,5 pietruszki korzeń
1 plaster selera
2 łyżki sosu a’la ketchup (z naszego ebooka)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
0,5 różowej cebuli
Przyprawy: bazylia, oregano, majeranek, zioła prowansalskie
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Ugotuj komosę w lekko osolonej wodzie. Na patelni podsmaż mięso, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą i pieprzem.
Dodaj tarte warzywa i chwilę duś pod przykryciem. Dodaj sos a’la ketchup, przyprawy i całość wymieszaj. Dopraw do smaku. Przekrój zucchiolo na wysokości 3/4 i wydrąż środek. Możesz go zjeść lub dodać do farszu. Faszeruj zucchiolo, przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku ok. 30 minut. Opcjonalnie możesz faszerować inne, sezonowe warzywa tj. cukinia czy papryka.
Smacznego!