Cukier w ryzach

Program edukacyjny dla uczniów szkół podstawowych, poświęcony profilaktyce cukrzycy i otyłości.

Celem głównym programu jest edukacja dzieci i młodzieży z Zielonej Góry w zakresie właściwego odżywiania oraz budowanie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci, jako niezbędnego elementu prewencji rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2 w wieku dorosłym.

Podczas spotkań z naszymi specjalistami uczniowie poznają podstawowe źródła cukru w diecie i dowiadują się jak niebezpieczny może być jego nadmiar. Okazuje się, że przecukrzenie dzieci w wieku szkolnym to nie jest mit, ale realny problem, z którym musimy sobie poradzić, by zapobiec pladze cukrzycy za kilka lat.

Istotnym punktem warsztatów jest wspólne wyliczanie ilości cukru w popularnych napojach. Ta część zajęć budzi zazwyczaj najwięcej emocji, bo nikt nie spodziewa się, jak wiele cukru może się znaleźć w małej butelce soku, czy w wodzie smakowej!

Do tej pory wyedukowaliśmy już 540 uczniów z zielonogórskich szkół podstawowych!

Prowadzące:

mgr Katarzyna Nowak

Dietetyk kliniczny, biotechnolog, edukator w cukrzycy

mgr Aleksandra Majsnerowska

Dietetyk kliniczny, pedagog