Opis

To badanie ilościowe i jakościowe oceniające liczebność grzybów drożdżopodobnych i pleśniowych w przewodzie pokarmowym. Materiałem do badania jest kał. Jest to skuteczne badanie w kierunku obecności grzybów m.in. z rodzaju Candida. Test na candida wykrywa też inne grzyby bytujące w przewodzie pokarmowym.

Zaburzenia równowagi bakteryjnej w jelitach oraz negatywny wpływ czynników zewnętrznych, przyczyniają się często do nadmiernego namnożenia drożdżaków i pleśniaków. Najczęściej dochodzi do rozrostu grzybów z rodzaju Candida w jelicie. Grzyby drożdżopodobne i pleśniowe stanowią fizjologiczną mikrobiotę przewodu pokarmowego, natomiast w momencie gdy dochodzi do ich przerostu mogą negatywnie wpływać na organizm człowieka i być odpowiedzialne za szereg objawów.

Do przerostu dochodzi najczęściej w momencie obniżenia odporności organizmu człowieka i po stosowaniu antybiotykoterapii. Antybiotyki uśmiercają część „dobrych” bakterii żyjących w naszych jelitach dając grzybom miejsce i możliwość wzrostu. Problemem jest też nieodpowiednia dieta: bogata w słodycze, suszone owoce, napoje słodzone itd. Cukier jest najlepszą pożywką dla wzrostu grzybów z rodzaju Candida.

Zakażenia grzybicze przewodu pokarmowego bardzo często dotyczą dzieci. Grupą szczególnie narażoną są dzieci z zaburzeniami neurorozwojowymi (np. dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu).

Dolegliwości, których przyczyną mogą być grzyby drożdżopodobne z rodzaju Candida

  • zmiana konsystencji kału,
  • wodniste biegunki (również na przemian z zaparciami),
  • wzdęcia, nadmierne tworzenie się gazów w jelitach,
  • uczucie pełności w nadbrzuszu,
  • swędzenie okołoodbytniczne,
  • wyprysk okołoodbytniczy.