Lubisz grzyby? Grzyby zawierają sporo białka, błonnika, ale również witamin z B1, B2, C i E. Zupa grzybowa z suszonych borowików to smaczna i zdrowa propozycja!

Sposób przygotowania

Namocz grzyby 12 godzin przed gotowaniem. Namoczone grzyby odcedź zostawiając wodę po nich. Zlej wodę po grzybach do garnka dodaj grzyby oraz pokrojone warzywa, dodaj wodę. Gotuj około 30 minut.

Dodaj mleczko przyprawy i zioła. Gotuj jeszcze około 15 minut. Zupa grzybowa gotowa do podania! Więcej przepisów na naszym blogu.

Składniki

  • grzyby suszone 30g, (2 garście)
  • marchewka 150g, (1 duża sztuka)
  • pietruszka 160g, (2 sztuki)
  • seler 40g, (1 plaster)
  • mleko kokosowe 50ml, (¼ puszki)
  • woda 500ml, (4 szklanki)
  • czosnek 10g, (2 ząbki)
  • woda 250ml, (1 szklanka do zalania grzybów)
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek,
  • makaron chiński na jedną porcje 50g (½ szklanki)