Pudding z tapioki z truskawkami to zdrowe i pyszne danie.
Sposób przygotowania
Tapiokę zalej mlekiem kokosowym i odstaw na godzinę. Po upływie tego czasu dodaj ksylitol, laskę wanilii oraz szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu przez 12 – 15 minut (aż perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie).
W międzyczasie oczyść truskawki pokrój na ćwiartki, dodaj ksylitol oraz sok z cytryny dodaj do rondelka i gotuj na małym ogniu przez 5 – 8 minut, do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje. Ugotowaną tapiokę przelej do małych słoiczków lub pucharków – na początku będzie rzadka, w ogóle się tym nie przejmuj, zgęstnieje z czasem.
Odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Gdy stężeje nałóż sos truskawkowy. Tak przygotowany pudding odstaw do lodówki. Pudding z tapioki z truskawkami gotowy! Więcej przepisów na naszym blogu.
Składniki
- mleko kokosowe, (2 puszki)
- tapioka, (⅓ szklanki)
- ksylitol, (¼ szklanki)
- ziarna z laski wanilii, łyżeczka pasty waniliowej, ekstraktu waniliowego
- szczypta soli morskiej
Składniki na sos truskawkowy
- truskawki, (2 szklanki)
- ksylitol, ( ¼ szklanki)
- sok z połowy cytryny

Bądź na bieżąco
Zapisz się i otrzymuj jako pierwsza informacje o nowych wpisach i nowościach z Foodmed Centrum.
Jesteśmy dla Ciebie i dzielimy się z Tobą cenną wiedzą z zakresu odżywiania i zdrowia.
Przygotowujemy dla Ciebie też dużo fajnych darmowych materiałów, z których skorzystasz w codziennym życiu.
A parę chwil po zapisie otrzymasz całkowicie za darmo jeden dzień z naszych diet online.