Pudding z tapioki z truskawkami


mgr Aleksandra Majsnerowska

mgr Aleksandra Majsnerowska

Z wykształcenia dietetyk kliniczny oraz pedagog. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Propagatorka zdrowego stylu życia oraz animatorka aktywności fizycznej.

Sposób przygotowania

Tapiokę zalej mlekiem kokosowym i odstaw na godzinę. Po upływie tego czasu dodaj ksylitol, laskę wanilii oraz szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu przez 12 – 15 minut (aż perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie).

W międzyczasie oczyść truskawki pokrój na ćwiartki, dodaj ksylitol oraz sok z cytryny dodaj do rondelka i gotuj na małym ogniu przez 5 – 8 minut, do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje. Ugotowaną tapiokę przelej do małych słoiczków lub pucharków – na początku będzie rzadka, w ogóle się tym nie przejmuj, zgęstnieje z czasem.

Odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Gdy stężeje nałóż sos truskawkowy. Tak przygotowany pudding odstaw do lodówki.

Ilość porcji

1 z 4

Wartość kaloryczna

287 kcal

Białko

2 g

Tłuszcze

16,5 g

Węglowodany

36 g

Składniki

  • mleko kokosowe, (2 puszki)
  • tapioka, (⅓ szklanki)
  • ksylitol, (¼ szklanki)
  • ziarna z laski wanilii, łyżeczka pasty waniliowej, ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli morskiej

Składniki na sos truskawkowy

  • truskawki, (2 szklanki)
  • ksylitol, ( ¼ szklanki)
  • sok z połowy cytryny