Pudding z leśnymi owocami


mgr Aleksandra Majsnerowska

mgr Aleksandra Majsnerowska

Z wykształcenia dietetyk kliniczny oraz pedagog. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Propagatorka zdrowego stylu życia oraz animatorka aktywności fizycznej.

Sposób przygotowania

Zalej figi ciepłą wodą i odstaw na ok 2 godziny. Ugotuj kaszę jaglaną w dwóch szklankach wody. Ugotuj mak w niewielkiej ilości wody, dodaj sezam, zmielone orzechy włoskie, olej kokosowy, ugotowaną kaszę i zmiskuj wszystkie składniki blenderem.

Wyciągnij figi z wody, zmiskuj blenderem i dodaj do masy. W rondelku rozpuść czekoladę z niewielką ilością wody i dodaj do masy.

Całość zmiksuj blenderem. Jeśli masa nie jest zbyt słodka możesz dodać 1 łyżkę miodu. Przełóż masę na małą blaszkę i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Ilość porcji

1 z 2

Wartość kaloryczna

270 kcal

Białko

5 g

Tłuszcze

17, 85 g

Węglowodany

36 g

Składniki

  • mleko kokosowe 185ml, (1 mała puszka)
  • nasiona chia 30g, (2 czubate łyżki)
  • ksylitol 10g, (1 łyżka)
  • wanilia,
  • owoce leśne 100g, (1 garść)