Pudding czekoladowy


mgr Aleksandra Majsnerowska

mgr Aleksandra Majsnerowska

Z wykształcenia dietetyk kliniczny oraz pedagog. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Propagatorka zdrowego stylu życia oraz animatorka aktywności fizycznej.

Czy deser może być jednocześnie zbilansowanym posiłkiem?

Jak najbardziej! Poniżej dowód – czekoladowy pudding chia z owocami.

Wspaniała opcja na drugie śniadanie lub poobiednią przekąskę. Dzięki obecności dobrego jakościowo tłuszczu oraz błonnika, nie musimy obawiać się nagłego wzrostu glikemii po zjedzeniu tego pysznego deseru.

Sposób przygotowania

Do mleka wsyp nasiona chia, kakao, ksylitol i wymieszaj. Dodaj owoce i wstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny. Poza sezonem korzystaj z owoców mrożonych. Do koktajlu możesz dodać również wiórki kokosowe, płatki migdałowe, owoce goji, aromat.

Ilość porcji

???

Wartość kaloryczna

???

Białko

???

Tłuszcze

???

Węglowodany

???

Składniki

  • mleko kokosowe 165ml, (1 mała puszka)
  • nasiona chia 30g, (2 czubate łyżki)
  • ksylitol 15g, (1 łyżka)
  • kakao gorzkie 10g, (1 łyżka)
  • owoce czerwone (maliny, jagody, borówki)