Koktajl o niskim indeksie glikemicznym


mgr Aleksandra Majsnerowska

mgr Aleksandra Majsnerowska

Z wykształcenia dietetyk kliniczny oraz pedagog. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Propagatorka zdrowego stylu życia oraz animatorka aktywności fizycznej.

Koktajl to fantastyczny sposób na przemycenie solidnej porcji witamin i minerałów. Z racji dużej zawartości węglowodanów prostych, spożywanie koktajli na bazie samych owoców zazwyczaj kończy się hiperglikemią.

Diabetyku, pamiętaj więc, o dodaniu solidnej porcji błonnika (surowe warzywa, otręby) oraz dobrego jakościowo tłuszczu i pełnowartościowego białka (awokado, pestki, orzechy). Dzięki temu obniżysz indeks glikemiczny koktajlu i zabezpieczysz się przed nagłym wzrostem poposiłkowej glikemii.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zblenduj.

Ilość porcji

1

Wartość kaloryczna

248 kcal

Białko

6,17 g

Tłuszcze

17 g

Węglowodany

22,81 g

Składniki

  • pomarańcza, (½ sztuki)
  • awokado, (½ sztuki)
  • świeżo wyciśnięty sok z limonki, (łyżka)
  • imbir, korzeń, (1 plaster ok. 1 cm)
  • cynamon, (szczypta)
  • świeży szpinak, (garść)
  • świeżo zmielone siemię lniane, (2 łyżeczki)
  • opcjonalnie – woda