Bezglutenowy omlet


mgr Aleksandra Majsnerowska

mgr Aleksandra Majsnerowska

Z wykształcenia dietetyk kliniczny oraz pedagog. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Propagatorka zdrowego stylu życia oraz animatorka aktywności fizycznej.

Szybki i prosty przepis na niedzielny omlecik bez cukru, glutenu, mleka oczywiście w towarzystwie najlepszego antyoksydanta.

Sposób przygotowania

Ubij białka na sztywną pianę, dodaj żółtka, szczyptę soli, mąki, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszaj. Smaż.

Ilość porcji

1

Wartość kaloryczna

430 kcal

Białko

24 g

Tłuszcze

43 g

Węglowodany

6,9 g

Składniki

  • jajko 100g, (2 sztuki)
  • mąka kokosowa 10g, (1 łyżka)
  • mąka orzechowa 10g, (1 łyżka)
  • masło orzechowe 20g, (1 łyżka)
  • olej kokosowy do smażenia 10g, (1 łyżka)
  • proszek do pieczenia 1g, (1 duża szczypta)
  • granat (½ sztuki)