Bezglutenowe gofry


Anna Woźniak

Anna Woźniak

Absolwentka wydziału Prawa i Administracji, ukończyła dwa fakultety na Uniwersytecie Poznańskim. Współorganizatorka warsztatów pt. ”Stworzona do życia FIT”.

Sposób przygotowania

Mąki przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą, cukrem i solą. Masło rozpuść.
Białko ubij na sztywną pianę. Sypki składniki wymieszaj z żółtkiem, masłem i napojem. Zmiksuj. Mase delikatnie połącz z ubitym białkiem.

Ciasto odstaw na około 10-15 minut.

Rozgrzej gofrownicę, wylewaj ciasto i piecz około 2-3 minuty.

Ilość porcji

1

Wartość kaloryczna

120 kcal

Białko

2 g

Tłuszcze

4 g

Węglowodany

16 g

Składniki

  • mąka ryżowa 50 g, (5 łyżek)
  • mąka z amarantusa 25g, (2 łyżki)
  • mąka ziemniaczana 20g, (2 łyżki)
  • proszek do pieczenia (bezglutenowy) 10g, (1 łyżka)
  • soda 5g, (1 łyżeczka)
  • szczypta sody i soli,
  • ksylitol 7g, (1 łyżeczka)
  • jajko kurze 60g, (1 sztuka)
  • napój kokosowy, migdałowy lub ryżowy 125 ml, (½ szkalnki)
  • masło ekstra 20g, (2 łyżki)