Składniki:

  • pomidory – świeże lub w puszce
  • cebula
  • czosnek
  • pieczarki
  • cukinia
  • papryka
  • szynka z piersi kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła
  • jajka
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj pokrojone warzywa i szynkę i chwilę podsmaż. Dodaj pomidory obrane ze skórki lub z puszki, przypraw i duś, aż powstanie zredukowany sos. Łyżką zrób w sosie wgłębienia i wbij w nie jajka, przypraw. Przykryj patelnię i smaż na małym ogniu do momentu, aż jajko się zetnie. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Uwaga: do zrobienia szakszuki możesz wykorzystać dowolne ulubione produkty, które posiadasz w lodówce. Podstawą są pomidory i jajka 🙂