Sposób przygotowania: Indyk w sosie curry z ryżem.
Pierś z indyka pokój na kawałki o wielkości około 2 cm. Czosnek i szalotkę posiekaj, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Fasolkę szparagową podgotuj w wodzie lub na parze przez około 5 minut.
Na rozgrzany olej wsyp przyprawę curry i podsmaż ją przez 20-30 sekund. Następnie na patelnię wrzuć czosnek i smaż wszystko razem maksymalnie pół minuty. Dodaj pokrojonego w kostkę indyka i smaż wszystko razem kilka minut, intensywnie mieszając.
Do podsmażonego indyka dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę – smaż wszystko przez kolejnych kilka minut. Następnie dodaj podgotowaną fasolkę szparagową oraz mleko kokosowe – zawartość patelni dokładnie wymieszaj i duś wszystko razem przez 4-5 minut.
W międzyczasie ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie.
Ugotowany ryż przełóż na talerz i dodaj przygotowaną potrawkę. Potrawę obsyp posiekaną kolendrą. Indyk w sosie curry z ryżem gotowy. Smacznego!
Składniki
- mięso z piersi indyka – 150g
- mleko kokosowe – 1/2 szklanki
- zielona fasolka szparagowa (mrożona) – 80g
- papryka czerwona – 1/2 sztuki (około 70g)
- ryż brązowy – 3 łyżki (suchy produkt, około 45g)
- szalotka – 1/2 sztuki (ok 50g)
- olej rzepakowy – łyżka
- sok z limonki – łyżka
- czosnek – ząbek
- curry – szczypta
Po więcej przepisów zapraszamy na naszego BLOGA!

Bądź na bieżąco
Zapisz się i otrzymuj jako pierwsza informacje o nowych wpisach i nowościach z Foodmed Centrum.
Jesteśmy dla Ciebie i dzielimy się z Tobą cenną wiedzą z zakresu odżywiania i zdrowia.
Przygotowujemy dla Ciebie też dużo fajnych darmowych materiałów, z których skorzystasz w codziennym życiu.
A parę chwil po zapisie otrzymasz całkowicie za darmo jeden dzień z naszych diet online.