Sezon na dynię  właśnie się rozpoczął, choć trzeba przyznać, że spożycie tego warzywa w naszym kraju jest nadal stosunkowo niewielkie. Dynia (Cucurbita) to warzywo z rodziny dyniowatych, występujące na świecie w bardzo wielu odmianach. W naszym kraju najbardziej popularne gatunki to dynia zwyczajna, olbrzymia, piżmowa i hokkaido.

Po dynię  powinni sięgać wszyscy Ci, którzy chcą dbać swoje zdrowie oraz smukłą sylwetkę. Cenimy ją bowiem za bogactwo witamin i minerałów  oraz niską kaloryczność. 100 gramów dyni dostarcza jedynie 25 kcal.

Zawarte w dyni spore ilości witaminy A, C oraz cynku doskonale wpływają na poprawę kondycji skóry.  Warzywo to jest również źródłem wapnia, potasu, selenu, żelaza i witamin z grupy B. Dynia  zawiera beta karoten, który jako przeciwutleniacz zmiata wolne rodniki oraz  działa przeciwzapalnie . Dlatego też, przypisuje się  jej właściwości przeciwnowotworowe. Warzywo to działa zbawiennie na nasz układ pokarmowy. Dzięki dużej zawartości błonnika i wody przeciwdziała zaparciom, działa moczopędnie, a po jej zjedzeniu długo odczuwa się sytość. Ponadto, dynia doskonale sprawdza się w diecie lekkostrawnej.

Osoby cierpiące na nietolerancję histaminy mogą sięgać po dynię  bez ograniczeń, ponieważ zawiera ona spore ilości związku o nazwie kukurbitacyna.  Aminokwas ten przyczynia się  bowiem do hamowania biosyntezy histaminy – związku odpowiedzialnego m.in. za powstawanie odczynu zapalnego. Najwięcej kukurbitacyny zawierają  surowe pestki dyni, dlatego też wykorzystuje się je w leczeniu przeciwwirusowym  oraz przeciwpasożytniczym.

Z dyni wyczarujesz w swojej kuchni wiele przepysznych dań oraz przetworów. Przepisy na aromatyczną zupy krem z imbirem, czy fit racuchy znajdziesz na naszym blogu.