Stan naszego serca i jego odpowiednie dotlenienie zależy przede wszystkim od stanu naczyń krwionośnych. Długotrwały stres, nadmiar używek tj.: papierosy, alkohol, brak aktywności fizycznej, otyłość i nadwaga, dieta bogata w cukry oraz tłuszcze trans to podstawowe czynniki przyczyniające się do powstawania miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej serca, zawału, udaru mózgu, choroby zakrzepowo-zatorowej oraz niewydolności serca. Co możemy zrobić aby skutecznie chronić i wzmacniać nasz układ krążenia? Miej serce jak dzwon!

Aktywność fizyczna

Niezwykle ważną rolę w prewencji odgrywa zdrowe i racjonalne odżywianie oraz zmiana trybu życia na bardziej aktywny. Przede wszystkim powinniśmy zadbać o utrzymanie odpowiedniej wagi ciała oraz wprowadzenie umiarkowanej aktywności fizycznej, która wpływa korzystnie na stabilizację ciśnienia tętniczego oraz poprawia i zwiększa wydolność krążeniowo-oddechową.

Zdrowa dieta, czyli witaminy i minerały

Na co dzień w diecie powinniśmy unikać żywności wysokoprzetworzonej, fast foodów, słodkich gazowanych napojów oraz nadmiaru słodyczy. Powinniśmy znacznie ograniczyć spożycie soli kuchennej do 5g dziennie (1 łyżeczka). Zawarty w niej sód, spożywany w nadmiarze, przy jednoczesnym niedoborze potasu, powoduje zaburzenia pracy serca oraz wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Doskonałymi źródłami potasu są przede wszystkim pomidory oraz banany. Pamiętajmy również o spożywaniu owoców i warzyw bogatych w witaminy i minerały. Witamina C zawarta w produktach tj.: czerwona papryka, natka pietruszki, kapusta kiszona, cytrusy, porzeczki, aronia, granat, przyczynia się do stabilizacji ciśnienia tętniczego, zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu oraz uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Magnez zawarty m.in.: w kakao, orzechach, warzywach zielonych oraz w wodzie wysokomineralizowanej wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, reguluje ciśnienie krwi oraz zapobiega nadmiernemu zlepianiu czerwonych krwinek.

Kwasy Omega-3

Bardzo silne właściwości przeciwzakrzepowe oraz przeciwzapalne wykazują kwasy Omega-3, które w dużych ilościach występują w rybach, owocach morza, oleju lnianym oraz zielonych roślinach. Niestety w naszej szerokości geograficznej spożywamy niewielkie ilości tych kwasów w diecie, więc dobrze jest wprowadzić je do codziennej diety w postaci dodatkowej suplementacji.

Zamieńmy białe na brązowe, czyli zwiększmy spożycie produktów pełnoziarnistych, gdyż zawarty w nich błonnik obniża stężenie cholesterolu we krwi. Znakomitymi strażnikami serca w diecie są również awokado, arbuz, brokuły, bakłażan, fasola, karczochy, czosnek, cebula czy buraki. Zachęcam do picia soku z buraków lub suplementacji w formie sproszkowanej, który czyści krew i pobudza krążenie. Dlaczego Francuzi najrzadziej zapadają na choroby układu krążenia? W ich diecie dominują warzywa, owoce, ryby, zdrowe tłuszcze oraz wino. Szczególnie polecane jest wino czerwone, które zawiera bardzo duże ilości antyoksydantów, polifenoli oraz poprawia krążenie, zwiększając przepływ krwi. Pamiętajmy jednak, że wino to alkohol i należy spożywać go z umiarem.