FoodMed Centrum

Choroba Alzheimera (APOE)


Polega na stopniowym zaniku mózgu spowodowanym odkładaniem się w nim substancji białkowej zwanej amyloidem. W wyniku tego komórki nerwowe przestają spełniać swoje zadania.

Uważa się, że amyloid może być trujący dla komórki nerwowej i powoduje jej obumarcie. Rzadko jest związana z uwarunkowaniami rodzinnymi. Najczęściej mamy do czynienia z tak zwaną postacią sporadyczną choroby Alzheimera (60-85% przypadków) ze złożonym typem dziedziczenia, w którym bardzo istotną rolę odgrywa gen APOE.

Gen APOE koduje białko, które odgrywa bardzo ważną rolę w metabolizmie lipoprotein (związków lipidów i protein) oraz cholesterolu. Jeśli gen ten nie działa prawidłowo może doprowadzić do zaburzeń, które powodują zwiększone ryzyko choroby Alzheimera, ale też podwyższone ryzyko znacznego wzrostu stężenia cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi, przy diecie bogatej w tłuszcze nienasycone.

Badanie, które pozwoli Ci odzyskać spokój lub wdrożyć odpowiednią dietę i zmienić styl życia, aby uniknąć choroby Alzheimera oraz miażdżycy. Wystarczy tylko wymaz z policzka.

Cena badania
430 zł

Typ badania

Grupa pacjentów