Dietoterapia w Chorobach Tarczycy

Tarczyca jest gruczołem, który reguluje podstawową przemianę materii , wpływa na pracę układu nerwowego, układu krążenia, a także odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu gospodarki hormonalnej i węglowodanowej.

Choroby tarczycy stanowią duże wyzwanie dla współczesnej medycyny, głównie ze względu na rosnącą częstość występowania, zwłaszcza między 20, a 40 rokiem życia, a także wśród dzieci. Do najczęściej występujących zaliczamy: niedoczynność, nadczynność oraz autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (chorobę Hashimoto).

Choć podstawową metodą terapii większości z nich jest wdrożenie odpowiedniego leczenia, właściwie skomponowana dieta , wyrównanie niedoborów witaminowo-mineralnych oraz modyfikacja stylu życia w istotny sposób wspierają pracę tarczycy, poprawiają samopoczucie pacjenta i ułatwiają kontrolę masy ciała.

Podczas spotkania postaramy się odpowiedzieć na najbardziej nurtujące pytania:

Jak dobrać kaloryczność diety? Czy należy ograniczać węglowodany? Które składniki pokarmowe wspierają pracę tarczycy? Jak rozwiązać kwestię glutenu i nabiału? Jak powinien wyglądać trening? Czy istnieją suplementy wspierające pracę tarczycy?

Czas trwania spotkania: 90 minut.

Prowadząca:

mgr Katarzyna Nowak

Dietetyk kliniczny, biotechnolog, edukator w cukrzycy