Cukier w Ryzach – Dietoterapia w insulinooporności

Warsztaty poświęcone są dietoterapii osób z nieprawidłową wrażliwością insulinową oraz hiperinsulinizmem.

Zaburzenia te stają się coraz większym problemem, zwłaszcza w grupie osób między 20, a 40 rokiem życia. Nieleczona insulinooporność prowadzi do rozwoju wielu niebezpiecznych schorzeń (w tym cukrzycy); wpływa także na zdolności rozrodcze kobiet i jest obecnie uznawana za jedną z głównych przyczyn niepłodności.

Podczas warsztatów uczestnicy poznają podstawowe zasady żywienia w insulinooporności, dowiedzą się jaki rozkład posiłków i makroskładników (białka, tłuszczów i węglowodanów) jest dla nich najbardziej optymalny oraz nauczą się sami komponować menu dostosowane do ich potrzeb i możliwości.

Istotnym punktem spotkania będzie także omówienie roli suplementacji oraz odpowiedniej aktywności fizycznej w poprawianiu wrażliwości insulinowej.

Spotkania odbywają się regularnie w grupach 12 osobowych. Obowiązuje kolejność zgłoszeń poprzez kontakt mailowy. Kliknięcie udziału na fb nie jest jednoznaczne ze zgłoszeniem.

Prowadząca:

mgr Katarzyna Nowak

Dietetyk kliniczny, biotechnolog, edukator w cukrzycy