Pudding z tapioki z truskawkami

tapioka-2-e1492168510375

Pudding z tapioki z truskawkami

Kokosowy pudding z tapioki z truskawkami

Składniki na 4 porcje:

Mleko kokosowe (2 puszki)
Tapioka (⅓ szklanki)
Ksylitol (¼ szklanki)
Ziarna z laski wanilii, łyżeczka pasty waniliowej, ekstraktu waniliowego
Szczypta soli morskiej
Składniki na sos truskawkowy:

Truskawki ( 2 szklanki)
Ksylitol ( ¼ szklanki)
Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Tapiokę zalej mlekiem kokosowym i odstaw na godzinę. Po upływie tego czasu dodaj ksylitol, laskę wanilii oraz szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu przez 12 – 15 minut (aż perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie). W międzyczasie oczyść truskawki pokrój na ćwiartki, dodaj ksylitol oraz sok z cytryny dodaj do rondelka i gotuj na małym ogniu przez 5 – 8 minut, do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje. Ugotowaną tapiokę przelej do małych słoiczków lub pucharków – na początku będzie rzadka, w ogóle się tym nie przejmuj, zgęstnieje z czasem. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Gdy stężeje nałóż sos truskawkowy. Tak przygotowany pudding odstaw do lodówki.

Smacznego!

Kokosowy pudding z tapioki z truskawkami

Składniki na 4 porcje:

Mleko kokosowe (2 puszki)
Tapioka (⅓ szklanki)
Ksylitol (¼ szklanki)
Ziarna z laski wanilii, łyżeczka pasty waniliowej, ekstraktu waniliowego
Szczypta soli morskiej
Składniki na sos truskawkowy:

Truskawki ( 2 szklanki)
Ksylitol ( ¼ szklanki)
Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Tapiokę zalej mlekiem kokosowym i odstaw na godzinę. Po upływie tego czasu dodaj ksylitol, laskę wanilii oraz szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu przez 12 – 15 minut (aż perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie). W międzyczasie oczyść truskawki pokrój na ćwiartki, dodaj ksylitol oraz sok z cytryny dodaj do rondelka i gotuj na małym ogniu przez 5 – 8 minut, do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje. Ugotowaną tapiokę przelej do małych słoiczków lub pucharków – na początku będzie rzadka, w ogóle się tym nie przejmuj, zgęstnieje z czasem. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Gdy stężeje nałóż sos truskawkowy. Tak przygotowany pudding odstaw do lodówki.

Smacznego!