Bigos

bigos.swieta

Bigos

Składniki:
Kapusta kiszona 2kg,
Kapusta biała 1kg,
Mięso:
Karkówka 400g,
Boczek 200g,
Kiełbasa jałowcowa 200g,
Grzyby suszone 15g, ( 1 garść)
Koncentrat pomidorowy 50g, ( 3 łyżki)
Śliwki suszone 30g, ( 5 sztuk)
Przyprawy: Pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, cebula, kminek, jałowiec, rozmaryn

Sposób przygotowania: Gotuj kapustę na wolnym ogniu w dużym garnku, dodaj przyprawy. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę karkówkę i boczek. W tym samym czasie ugotuj grzyby do miękkości w małym rondelku. Sparz śliwki wrzątkiem. Grzyby i śliwki pokrój. Do kapusty dodaj mięso, koncentrat, śliwki i grzyby. Pokrój kiełbasę i cebulę, podsmaż na patelni i dodaj do gotującego się bigosu. Bigos gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając ok. 2 godziny. Następnego dnia powtórz czynność.

SMACZNEGO!

Składniki:
Kapusta kiszona 2kg,
Kapusta biała 1kg,
Mięso:
Karkówka 400g,
Boczek 200g,
Kiełbasa jałowcowa 200g,
Grzyby suszone 15g, ( 1 garść)
Koncentrat pomidorowy 50g, ( 3 łyżki)
Śliwki suszone 30g, ( 5 sztuk)
Przyprawy: Pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, cebula, kminek, jałowiec, rozmaryn

Sposób przygotowania: Gotuj kapustę na wolnym ogniu w dużym garnku, dodaj przyprawy. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę karkówkę i boczek. W tym samym czasie ugotuj grzyby do miękkości w małym rondelku. Sparz śliwki wrzątkiem. Grzyby i śliwki pokrój. Do kapusty dodaj mięso, koncentrat, śliwki i grzyby. Pokrój kiełbasę i cebulę, podsmaż na patelni i dodaj do gotującego się bigosu. Bigos gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając ok. 2 godziny. Następnego dnia powtórz czynność.

SMACZNEGO!